Na ledini seljački parti

Mokrin nema samo zimsku "Gusanijadu" i prolećnu uskršnju "Tucanijadu", već i letnji "Seljački parti".

Srbija 25.08.2015 | 10:03
Na ledini seljački parti

Jedinstvenom zabavno-turističkom manifestacijom, sa, više šale radi, na račun novoskorojevića, namerno datim stranim nazivom, preduzimljivi aktivisti MZ od zaborava otimaju, skoro u potpunosti zamrle, nekadašnje lepe seoske običaje. Ovogodišnja, sedma po redu, priredba u tom smislu bila je, u svakom pogledu - pun pogodak.

Za ovu priliku na seosko vašarište sjatilo se, stiče se utisak, barem - pola sela. U Mokrin su na spektakularno poselo došli gosti iz obližnje Kikinde i okolnih mesta, ali i iz Zrenjanina, Novog Sada, Opova, Novog Kneževca, Sente, pa čak i - Rumunije. Na vašarskoj ledini, poprištu zanimljivih događaja, našlo se barem 1.500 ljudi. I, posle svega što je video i doživeo, niko, stičemo utisak, nije otišao kući gladan, žedan i, naravno, neraspoložen.

Čak 67 ekipa borilo se za prestižni pehar organizatora - MZ i seoskog ribolovačkog udruženja "Linjak". Takmičarske discipline, izuzev danas nezaobilaznog kuvanja riblje čorbe, sve do jedne izvučene iz sećanja vremešnih Lala sa severa Banata. Evo samo nekih: brzo nošenje džaka žita od 50 kilograma, namirivanje stoke, utovar i istovar bala deteline, sena i slame, bacanje cigle starog, velikog formata, s ramena... Deca su se nadmetala ko će pre ručno okruniti kukuruz, od čokanja sazidati kuću, kulu ili toranj, zatim s nogama u džaku doskakati do cilja...

- Ovo, zbilja, treba doživeti - jasan je i glasan meštanin Vasa Galić. - Odavno se nisam ovako lepo proveo. Sve ovo podsetilo me na detinjstvo, davno vreme, kada se paorska dokolica svodila na ovakvu zabavu.

S Vasom se u potpunosti slaže seoski knez Goran Dumitrov, jedan od incijatora partija. A Nenad Čavić i Predrag Milošev, mladi ljudi, članovi organizacionog odbora "Seljačkog partija", naglašavaju da u Mokrinu, bez obzira na godišnje doba, i u sveopštoj ekonomskoj krizi i besparici, ne manjka ideja za lepo i zanimljivo. Zato, vele, u njihovom selu nikada nije dosadano.

NISMO SE OBRUKALI

- Bilo je bolje nego što smo i zamislili - sabira utiske višesatne zabave pod vedrim nebom predsednik MZ Mokrin Goran Dumitrov (na slici), inače, jedan od učesnika u discilini utovar i istovar bala deteline. - Nismo se, što je najvažnije, kao domaćini, pred brojnim svetom obrukali.

SPEKTAKL S MALO PARA

Pokazali smo još jednom da i s malo novca, ali s valjanom idejom i s puno volje, može da se napravi spektakl. I nije nam namera bila samo da razbijemo letnju monotoniju, već da podsetimo mlađariju na davna vremena i nekadašnje navike i običaje na selu. Uspevamo u tome, što me posebno raduje... - kazao je Dumitrov.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar