Бежанија из Ла Масије!

Чак деветорица фудбалера стасалих у чувеној омладинској академији напустили су Каталонију у протекле две сезоне!

Фудбал 29.08.2015 | 18:00
Бежанија из Ла Масије!

Зимске вечери 25. новембра 2012. Дани Алвес је био повређен током меча са Левантеом. Покојни Тито Виљанова на његово место увео је младог Мартина Монтоју и исписао историју – свих 11 фудбалера на терену поникло је у чувеној Ла Масији – Валдез, Монтоја, Пујол, Пике, Алба, Ћави, Бускетс, Инијеста, Педро, Меси и Фабрегас.

Луксуз и понос Барселоне.

Али, од тада су се ствари промениле. У четвртак када је продаја Педра Челсију озваничена за 30.000.000 евра отворило се питање егзодуса Барселонине деце у клубове широм Европе.

У сезони 2013/14 чак 17 играча Барсине школе било је у првом тиму од тога осморица стандардни првотимци. Оволетошњи списак каже да их има још мање, заправо једанаесторица у првом тиму, а да само петорица наступају стандардно.

Нешто се догађа у основи Барсине концепције Ла Масије, која је управо била последња тема препирке између председничких кандидата: Лапорте, Бенедита и Фреиће, који су критиковали актуелно руководство због односа према овом делу клуба. Подаци дефинитивно показују да садашња Барселона не форсира своју децу у први тим и оно што је озбиљно то су врхунски фудбалери, ништа мање квалитетни од Месија, Ћавија, Инијесте или Пујола...

Са Бартомеуом на челу, примери су бројни. Економски, он је добро прошао са свим играчима који су отишли јер је клуб зарадио око 90.000.000 евра на основу продаја. Фабрегас, Кркић, Џонатан дос Сантос, Санабрија, Тељо, Делофеу, Монтоја, Адама Траоре и сада Педро, су играчи који су отишли у протекле две године из Каталоније.

Сви они су поприлично попунили клупски буџет, али је проблем будућност, јер је недавна казна од стране ФИФА показатељ како могу да се јаве проблеми у покушају да ангажујете велике звезде. Такође, у четвртак је Барси пропала иницијатива да региструје два момка из омладинске школе Фодеа Фофану и Матијаса Ласаву баш због „актуелног спора са светском кућом фудбала“.

Коментари / 0

Оставите коментар