Bežanija iz La Masije!

Čak devetorica fudbalera stasalih u čuvenoj omladinskoj akademiji napustili su Kataloniju u protekle dve sezone!

Fudbal 29.08.2015 | 18:00
Bežanija iz La Masije!

Zimske večeri 25. novembra 2012. Dani Alves je bio povređen tokom meča sa Levanteom. Pokojni Tito Viljanova na njegovo mesto uveo je mladog Martina Montoju i ispisao istoriju – svih 11 fudbalera na terenu poniklo je u čuvenoj La Masiji – Valdez, Montoja, Pujol, Pike, Alba, Ćavi, Buskets, Inijesta, Pedro, Mesi i Fabregas.

Luksuz i ponos Barselone.

Ali, od tada su se stvari promenile. U četvrtak kada je prodaja Pedra Čelsiju ozvaničena za 30.000.000 evra otvorilo se pitanje egzodusa Barselonine dece u klubove širom Evrope.

U sezoni 2013/14 čak 17 igrača Barsine škole bilo je u prvom timu od toga osmorica standardni prvotimci. Ovoletošnji spisak kaže da ih ima još manje, zapravo jedanaestorica u prvom timu, a da samo petorica nastupaju standardno.

Nešto se događa u osnovi Barsine koncepcije La Masije, koja je upravo bila poslednja tema prepirke između predsedničkih kandidata: Laporte, Benedita i Freiće, koji su kritikovali aktuelno rukovodstvo zbog odnosa prema ovom delu kluba. Podaci definitivno pokazuju da sadašnja Barselona ne forsira svoju decu u prvi tim i ono što je ozbiljno to su vrhunski fudbaleri, ništa manje kvalitetni od Mesija, Ćavija, Inijeste ili Pujola...

Sa Bartomeuom na čelu, primeri su brojni. Ekonomski, on je dobro prošao sa svim igračima koji su otišli jer je klub zaradio oko 90.000.000 evra na osnovu prodaja. Fabregas, Krkić, Džonatan dos Santos, Sanabrija, Teljo, Delofeu, Montoja, Adama Traore i sada Pedro, su igrači koji su otišli u protekle dve godine iz Katalonije.

Svi oni su poprilično popunili klupski budžet, ali je problem budućnost, jer je nedavna kazna od strane FIFA pokazatelj kako mogu da se jave problemi u pokušaju da angažujete velike zvezde. Takođe, u četvrtak je Barsi propala inicijativa da registruje dva momka iz omladinske škole Fodea Fofanu i Matijasa Lasavu baš zbog „aktuelnog spora sa svetskom kućom fudbala“.

Komentari / 0

Ostavite komentar