Обећања Владе су мртва слова на папиру

Како се Влада Републике Српске бори против криминала и корупције?

Република Српска 23.08.2015 | 19:00
Обећања Владе су мртва слова на папиру

Средином децембра 2014. године, представљајући Програм рада Владе Републике Српске за мандатни период 2014. – 2018, премијерка Српске Жељка Цвијановић је у свом експозеу између осталог најавила да ће борба против криминала и корупције бити свакако приоритет у раду Владе.

Осам мјесеци касније, тим Истиномјера одлучио је провјерити колико се заиста Влада Републике Српске бавила тим питањима, да ли је то био њен приоритет, те који су конкретни кораци направљени.

"Истражујући активности Владе Српске, дошли смо до информација да се Влада на својим сједницама, њих укупно 33. одржане, криминалом и корупцијом бавила само једном. На 9. сједници, одржаној 26.02.2015. године, Влада Републике Српске усвојила је Информацију о Нацрту стратегије и Акционог плана за борбу против корупције у БиХ за период од 2015. до 2019. године" наводи ауторка Аида Ајановић из Истиномјера.

Истиче како се на осталим одржаним сједницама о криминалу и корупцији није говорило.

Оно што Влада Српске јесте успјела направити, након трећег јавног позива за именовање чланова, је формирати Комисију за спровођење Стратегије за борбу против корупције Републике Српске.

Конститутивна сједница Комисије одржала се 24.04.2015. године. На њој се требао представити наставак активности Владе Републике Српске у превенцији и борби против корупције, успостављањем и провођењем механизама за имплементацију Стратегије борбе против корупције у Републици Српској као и Акционог плана, у складу са обавезама Републике Српске и БиХ на путу ка Европској унији.

"Комисију, чији је предсједник министар правде, Антон Касиповић, чини 12 пуноправних чланова и шест чланова у својству посматрача. Након одржане сједнице, предсједник Комисије је изјавио, “Упознали смо се и о листи обвезника за извјештавање о Акционом плану и представили апликацију за потпуно анонимне и безбједне пријаве о постојању корупције“ истакнуто је у анализи.

Након конститутивне сједнице, Комисији се губи сваки траг. Нису доступне информације о томе да ли је одржала додатне сједнице, те предузимала конкретније кораке у спровођењу Стратегије.

"Подсјећамо, Стратегија за борбу против корупције Републике Српске усвојена је у прошлом мандату, тачније крајем 2013. године. С тим у вези, и Комисија за њено спровођење требала је бити давно формирана, али је проблем био у именовању независних чланова исте" речено је у анализи.

Подсјећамо, први Јавни позив за именовање чланова Комисије био је објављен још у априлу 2014. године, а поништен је из разлога што није било пријављених из реда академске заједнице и медија. Поновљени Јавни позив расписан је у августу 2014, да би се позив поново поништио, јер није било пријављених кандидата испред академске заједнице.

Из горе наведеног може се закључити да оно што на први поглед изгледа као приоритетно бављење корупцијом јесте, прије свега, рјешавање заостатак из претходног мандата.

"Свакако треба споменути да је СНСД, партија из које долази премијерка Цвијановић, у свом програму пред изборе 2014. године понудила свега пет обећања која се односе на борбу против корупције и других облика криминала. Након првих 100 дана рада Владе Републике Српске, Истиномјер је оцијенио да ни на једном од тих обећања није се започео рад. Ни шест мјесеци касније бољу оцјену не можемо дати" речено је.

У контексту борбе против корупције, свакако треба споменути и да истрага о афери “Два папка” још увијек није приведена крају. Афера је везана за “куповину” двојице посланика, како би владајућа коалиција у Републици Српској осигурала већину у Народној скупштини.

Снимак разговора у коме премијерка Цвијановић дискутује о куповини посланика је први објавио портал Клиx, након чега су новинари овог портала привођени на информативне разговоре, а претресана је и редакција овог портала.

"Док чекамо конкретније мјере за борбу против корупције, или извјештај о истим, на основу горе изнесеног закључујемо да Влада Републике Српске није у врх приоритета ставила ову област и због тога она, заједно са премијерком Жељком Цвијановић добија оцјену неиспуњено" закључак је анализе.

Извор: Бука

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

вук

23.08.2015 19:24

Па ови су лидери свих коруптивних радњи и лоповлука,сад је очекиват да се они изборе сами протв себе.Хоће ахааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

факир

23.08.2015 19:48

Све вукови и лисце..

Name

ЈА

23.08.2015 19:31

Ма ста ми наприца???

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВО

23.08.2015 20:11

МА КАКВА БОРБА ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ, ПА ДА СЕ ИМЕНУЈЕ НЕКАКВА НЕЗАВИСНА КОМИСИЈА, СКОРО СВА ВЛАДА И ВЕЋИНА СКУПШТИНЕ БИ ЗАВРШИЛА У ЗАТВОРУ, КАО И СВИ ДИРЕКТОРИ ЈАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА, НЕ ЗНАМ КАКО ОВОМ НАРОДУ НИЈЕ ВЕЋ ЈЕДНОМ ЈАСНО, СВИ СМО КОРУМПИРАНИ, НЕКО МАЊЕ, А НЕКО ВИШЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

југо

23.08.2015 21:06

полицајац има плату 800км,ради и по 240 сати мјесецно,љекар 1200км,плате у здравству касне и по неколико мјесеци,професор у средњој сколи 950км,инспектори рада,порезни инспектори,итд,око 1100км до 1300км маx и како да не влада корупција,како,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поштено

23.08.2015 21:38

Па кад је лопов себи судио?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајбок

23.08.2015 21:56

Јел неко видио Зељку?нема је ни на РТРСу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

занимљиво...

24.08.2015 10:15

Отисла на море,наравно насим парама...

Name

Звиждачи

23.08.2015 21:58

Збиља, како се у пракси показује "апликација за потпуно анонимне и безбједне пријаве о постојању корупције"..?? Мора да су запљуснути пријавама, што анонимним што онима које то нису. Па никако да се снађу у тој поплави, разврстају и сигнирају "гдје и коме треба".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Замјените полозаје

23.08.2015 22:05

Зивим у Европи , мозда немам ни права да писем коментаре на тексту , али ова наса тројица бака , миле , Цова. Као да немају зена ни љубавница , па узјахали на вас , па никако да сидзу !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

24.08.2015 10:44

ЈАЧАЊЕМ КОРУПЦИЈЕ И КРИМИНАЛА У ВЛАДИ ПОБЈЕДИЋЕМО КРИМИНАЛ И КОРУПЦИЈУ ИСПОД СЕБЕ!? ЋАО МИЛЕ.

ОДГОВОРИТЕ