Obećanja Vlade su mrtva slova na papiru

Kako se Vlada Republike Srpske bori protiv kriminala i korupcije?

Republika Srpska 23.08.2015 | 19:00
Obećanja Vlade su mrtva slova na papiru

Sredinom decembra 2014. godine, predstavljajući Program rada Vlade Republike Srpske za mandatni period 2014. – 2018, premijerka Srpske Željka Cvijanović je u svom ekspozeu između ostalog najavila da će borba protiv kriminala i korupcije biti svakako prioritet u radu Vlade.

Osam mjeseci kasnije, tim Istinomjera odlučio je provjeriti koliko se zaista Vlada Republike Srpske bavila tim pitanjima, da li je to bio njen prioritet, te koji su konkretni koraci napravljeni.

"Istražujući aktivnosti Vlade Srpske, došli smo do informacija da se Vlada na svojim sjednicama, njih ukupno 33. održane, kriminalom i korupcijom bavila samo jednom. Na 9. sjednici, održanoj 26.02.2015. godine, Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o Nacrtu strategije i Akcionog plana za borbu protiv korupcije u BiH za period od 2015. do 2019. godine" navodi autorka Aida Ajanović iz Istinomjera.

Ističe kako se na ostalim održanim sjednicama o kriminalu i korupciji nije govorilo.

Ono što Vlada Srpske jeste uspjela napraviti, nakon trećeg javnog poziva za imenovanje članova, je formirati Komisiju za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije Republike Srpske.

Konstitutivna sjednica Komisije održala se 24.04.2015. godine. Na njoj se trebao predstaviti nastavak aktivnosti Vlade Republike Srpske u prevenciji i borbi protiv korupcije, uspostavljanjem i provođenjem mehanizama za implementaciju Strategije borbe protiv korupcije u Republici Srpskoj kao i Akcionog plana, u skladu sa obavezama Republike Srpske i BiH na putu ka Evropskoj uniji.

"Komisiju, čiji je predsjednik ministar pravde, Anton Kasipović, čini 12 punopravnih članova i šest članova u svojstvu posmatrača. Nakon održane sjednice, predsjednik Komisije je izjavio, “Upoznali smo se i o listi obveznika za izvještavanje o Akcionom planu i predstavili aplikaciju za potpuno anonimne i bezbjedne prijave o postojanju korupcije“ istaknuto je u analizi.

Nakon konstitutivne sjednice, Komisiji se gubi svaki trag. Nisu dostupne informacije o tome da li je održala dodatne sjednice, te preduzimala konkretnije korake u sprovođenju Strategije.

"Podsjećamo, Strategija za borbu protiv korupcije Republike Srpske usvojena je u prošlom mandatu, tačnije krajem 2013. godine. S tim u vezi, i Komisija za njeno sprovođenje trebala je biti davno formirana, ali je problem bio u imenovanju nezavisnih članova iste" rečeno je u analizi.

Podsjećamo, prvi Javni poziv za imenovanje članova Komisije bio je objavljen još u aprilu 2014. godine, a poništen je iz razloga što nije bilo prijavljenih iz reda akademske zajednice i medija. Ponovljeni Javni poziv raspisan je u avgustu 2014, da bi se poziv ponovo poništio, jer nije bilo prijavljenih kandidata ispred akademske zajednice.

Iz gore navedenog može se zaključiti da ono što na prvi pogled izgleda kao prioritetno bavljenje korupcijom jeste, prije svega, rješavanje zaostatak iz prethodnog mandata.

"Svakako treba spomenuti da je SNSD, partija iz koje dolazi premijerka Cvijanović, u svom programu pred izbore 2014. godine ponudila svega pet obećanja koja se odnose na borbu protiv korupcije i drugih oblika kriminala. Nakon prvih 100 dana rada Vlade Republike Srpske, Istinomjer je ocijenio da ni na jednom od tih obećanja nije se započeo rad. Ni šest mjeseci kasnije bolju ocjenu ne možemo dati" rečeno je.

U kontekstu borbe protiv korupcije, svakako treba spomenuti i da istraga o aferi “Dva papka” još uvijek nije privedena kraju. Afera je vezana za “kupovinu” dvojice poslanika, kako bi vladajuća koalicija u Republici Srpskoj osigurala većinu u Narodnoj skupštini.

Snimak razgovora u kome premijerka Cvijanović diskutuje o kupovini poslanika je prvi objavio portal Klix, nakon čega su novinari ovog portala privođeni na informativne razgovore, a pretresana je i redakcija ovog portala.

"Dok čekamo konkretnije mjere za borbu protiv korupcije, ili izvještaj o istim, na osnovu gore iznesenog zaključujemo da Vlada Republike Srpske nije u vrh prioriteta stavila ovu oblast i zbog toga ona, zajedno sa premijerkom Željkom Cvijanović dobija ocjenu neispunjeno" zaključak je analize.

Izvor: Buka

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

vuk

23.08.2015 19:24

Pa ovi su lideri svih koruptivnih radnji i lopovluka,sad je očekivat da se oni izbore sami protv sebe.Hoće ahaaa

ODGOVORITE
Name

fakir

23.08.2015 19:48

Sve vukovi i lisce..

Name

JA

23.08.2015 19:31

Ma sta mi naprica???

ODGOVORITE
Name

NOVO

23.08.2015 20:11

MA KAKVA BORBA PROTIV KORUPCIJE, PA DA SE IMENUJE NEKAKVA NEZAVISNA KOMISIJA, SKORO SVA VLADA I VEĆINA SKUPŠTINE BI ZAVRŠILA U ZATVORU, KAO I SVI DIREKTORI JAVNIH PREDUZEĆA, NE ZNAM KAKO OVOM NARODU NIJE VEĆ JEDNOM JASNO, SVI SMO KORUMPIRANI, NEKO MANJE, A NEKO VIŠE.

ODGOVORITE
Name

jugo

23.08.2015 21:06

policajac ima platu 800km,radi i po 240 sati mjesecno,ljekar 1200km,plate u zdravstvu kasne i po nekoliko mjeseci,profesor u srednjoj skoli 950km,inspektori rada,porezni inspektori,itd,oko 1100km do 1300km max i kako da ne vlada korupcija,kako,

ODGOVORITE
Name

Pošteno

23.08.2015 21:38

Pa kad je lopov sebi sudio?

ODGOVORITE
Name

Bajbok

23.08.2015 21:56

Jel neko vidio Zeljku?nema je ni na RTRSu.

ODGOVORITE
Name

zanimljivo...

24.08.2015 10:15

Otisla na more,naravno nasim parama...

Name

Zviždači

23.08.2015 21:58

Zbilja, kako se u praksi pokazuje "aplikacija za potpuno anonimne i bezbjedne prijave o postojanju korupcije"..?? Mora da su zapljusnuti prijavama, što anonimnim što onima koje to nisu. Pa nikako da se snađu u toj poplavi, razvrstaju i signiraju "gdje i kome treba".

ODGOVORITE
Name

Zamjenite polozaje

23.08.2015 22:05

Zivim u Evropi , mozda nemam ni prava da pisem komentare na tekstu , ali ova nasa trojica baka , mile , Cova. Kao da nemaju zena ni ljubavnica , pa uzjahali na vas , pa nikako da sidzu !

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

24.08.2015 10:44

JAČANJEM KORUPCIJE I KRIMINALA U VLADI POBJEDIĆEMO KRIMINAL I KORUPCIJU ISPOD SEBE!? ĆAO MILE.

ODGOVORITE