Београд: Лажни инвалиди "преплавили" аеродром

У београдској ваздушној луци међу путницима је све већи број "хендикепираних" који покушавају преко реда да стигну до авиона. Углавном се претварају старије особе, јер не знају енглески језик па се плаше да не пропусте свој лет.

Србија 23.08.2015 | 14:40
Београд: Лажни инвалиди "преплавили" аеродром

Туристи који слабо говоре енглески језик у страху да на аеродромима не залутају досетили су се да ће "изигравајући" особе са инвалидитетом добити бесплатну пратњу и помоћ од почетка до краја путовања.

Оваква злоупотреба аеродромске услуге, још пре неколико година примећена у Америци и Великој Британији, стигла је и у Србију и "лоцирана" и на аеродрому "Никола Тесла".

За разлику од западних земаља, где су аеродроми много већи и редови дугачки, код наших путника мотив за лажно представљање је, углавном незнање језика, а лажни инвалиди су углавном старије особе.

У првих седам месеци ове године, особље Аеродрома "Никола Тесла" пружило је услугу прихвата и отпреме путника са инвалидитетом и путника са смањеном покретљивошћу за 12.634 путника - кажу на београдском аеродрому. - Повећање обима пружања и ове услуге примећено је нарочито у летњим месецима.

Међутим, пошто аеродром последњих неколико година бележи изванредне резултате у оствареном саобраћају, сматрају да је то један од одговора зашто је драстично повећана потреба за асистенцијом. Туристи, пак, тврде да је разлог злоупотреба.

Била сам у јулу на Сицилији и старији човек у колицима је преко реда чекиран, први је уведен у авион, дочекан у Катанији и први је стигао у хотел - каже Весна Стефановић из Београда.

Од првог јутра до последење вечери га више нико није видео са штапом, а сваког дана се купао, шетао и ишао на излете, па му ни степенице у Таормини нису представљале проблем!

Када сам се вратила мамина пријатељица ми је рекла да се она сваки пут када иде у Њујорк код сина представи да је слабовида, што јој је саветовао син јер је аеродром Хитроу огроман, а она не зна енглески!

Услуга асистенције се ни на једном аеродрому у свету не наплаћује. Особље аеродрома не тражи инвалдиску легитимацију, већ је довољно да се путник дан пред пут јави и затражи специјалан третман. Оваква појава је чешћа на дугим летовима, где се мења по неколико авиона.

У Националној организацији особа са инвалидитетом су шокирани идејом о злоупотреби овакве помоћи. Кажу да београдски аеродром одувек пружа услугу за прихват и отпрему путника са смањеном покретљивошћу.

Путницима верују на реч и бесплатна је. Међутим, занимљиво је да је тренутно постојећа асистенција добра само за оне који, у ствари, немају инвалидитет.

Недавно смо имали састанак са управом аеродрома и пожалили смо се да колица морамо да предамо као пртљаг, да нас до авиона превозе санитетом, да нас пењу степеницама, да колица пролазе кроз специјалан рендген и слично - каже Иванка Јовановић, извршна директорка Националне организације особа са инвалидитетом.

Они су стално унапређивали квалитет и обећали су нам да ће до краја године набавити адаптирано возило, купиће и нова колица, као и 15 детектора за експлозив. Дакле, наредне године биће спремни да пруже праву услугу особама са инвалидитетом.

Извор: Вечерње НОВОСТИ

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

УцитељБутен

23.08.2015 22:17

"Међутим, пошто аеродром последњих неколико година бележи изванредне резултате у оствареном саобраћају, сматрају да је то један од одговора зашто је драстично повећана потреба за асистенцијом". Какво баронисање. Ни мањег аеродрома ни веце лафине.

ОДГОВОРИТЕ