СП: Шампион у маратону има 19 година?! Ма, шалите се...?!

Атлетичар Еритреје 19-годишњи Гирмај Гебреселасије освојио је злато у маратону на старту Светског првенства у Пекингу.

Остали спортови 23.08.2015 | 15:00
СП: Шампион у маратону има 19 година?! Ма, шалите се...?!

Гебреселасије је стазу прешао у времену 2:12,27 сата, док је други био његов сународник Јемане Цегај са 2:13,07.

Гебреселасије је тако постао најмлађи шампион света у маратону у историји такмичења. Ово је био четврти пут како је трчао маратон, а два пута трку није успео да заврши, млади атлетичар донео је прво злато на светским првенствима за Еритреју.

„Ово је био његов други маратон који је истрчао до краја. Искрено, нисмо очекивали од њега да победи“, рекао је његов менаџер.

На стадион је стигао сам са заставом Еритреје преко руке, прошао је кроз циљ, а није знао да атлетичари не морају да трче цео круг, званичници су му рекли да се заустави.

„Нисам био сигуран, никад раније нисам завршавао маратон на стадиону“, рекао је Гебреселације који је истакао да је његова породица желела да се он фокусира на школу, а не на атлетику, али су га касније подржали

„Када сам почео да показујем интересовање за атлетику подржали су ме. Почели су да верују да могу да уведем Еритреју у историју“, рекао је млади атлетичар.

Гебреселеласије је до сада учествовао на маратону у Чикагу у октобру, а прошлог јануара у Дубаију није успео да стигне до краја.

Треће место у Пекингу припало је Соломону Мутају из Уганде резултатом 2:13,29.

Бранилац титуле и олимпијски шампион из Лондона 2012. Стивен Кипротич из Уганде заузео је шесто место.

Коментари / 0

Оставите коментар