Њемачка привремено укида "Шенген"?

Њемачки министар унутрашњих послова Томас де Мезијер изјавио је да због велике имигрантске кризе не може да искључи суспендовање учешћа у Шенгенском споразуму који допушта путовање без виза између већине европских земаља.

Свијет 22.08.2015 | 22:02
Њемачка привремено укида "Шенген"?

Он је рекао за ББЦ да подржава Шенгенски споразум, али да би он могао бити "у опасности".Сматра да га угрожавају земље које се не придржавају прописа о азилу под називом Даблински закон с којима одговорност за процесуирање захтјева за азилом лежи на земљи чланици ЕУ-а у коју су подносиоци прво ушли.

Већина имиграната који прелазе Средоземље прво стижу у Грчку и Италију, али њихове власти кажу да се не могу носити с толиким бројем људи. Због тога многи имигранти крећу на сјевер надајући се да ће у некој другој држави ЕУ-а добити азил.

Начело ЕУ-а о слободном кретању је под притиском због огромног броја имиграната који долазе."Ако се нико не буде придржавао закона, онда је Шенген у опасности и зато је хитно потребно европско рјешење", истакао је де Мезијер.

Његова изјава је дошла у време, како је рекао један изасланик ЕУ-а, "најгоре избјегличке кризе од Другог светског рата".

Њемачки министар такође је позвао Британију да прихвати више имиграната.

"Наравно, Британија има посебну улогу - она није део Шенгена", рекао је де Мезијер. "Али све земље ЕУ-а морају постати свјесније својих одговорности."

Немачка очекује да ће добити 800.000 захтјева за азилом само ове године, што је пуно више од других држава ЕУ-а.Фронтеx, европска агенција за контролу граница, саопштила је да је око 340.000 имиграната допутовало у ЕУ само ове године.

Извор: агенције

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Е

22.08.2015 20:29

Цацкај цацкај па добиј по репу

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

22.08.2015 21:14

Америко...хвала ти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мени је цудно

22.08.2015 22:54

Засто Саудијска Арабија и Емирати не преузму један дио избјеглица. Лаксе је на свом језику се адаптирати. Клима је слицна, обицаји цак је и пут краци. Да ли је сав овај узас само због социјалне помоци и дјецијих доплатака

ОДГОВОРИТЕ
Name

прцко

23.08.2015 11:26

Што сте сијали сад жањете

ОДГОВОРИТЕ