Njemačka privremeno ukida "Šengen"?

Njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer izjavio je da zbog velike imigrantske krize ne može da isključi suspendovanje učešća u Šengenskom sporazumu koji dopušta putovanje bez viza između većine evropskih zemalja.

Svijet 22.08.2015 | 22:02
Njemačka privremeno ukida "Šengen"?

On je rekao za BBC da podržava Šengenski sporazum, ali da bi on mogao biti "u opasnosti".Smatra da ga ugrožavaju zemlje koje se ne pridržavaju propisa o azilu pod nazivom Dablinski zakon s kojima odgovornost za procesuiranje zahtjeva za azilom leži na zemlji članici EU-a u koju su podnosioci prvo ušli.

Većina imigranata koji prelaze Sredozemlje prvo stižu u Grčku i Italiju, ali njihove vlasti kažu da se ne mogu nositi s tolikim brojem ljudi. Zbog toga mnogi imigranti kreću na sjever nadajući se da će u nekoj drugoj državi EU-a dobiti azil.

Načelo EU-a o slobodnom kretanju je pod pritiskom zbog ogromnog broja imigranata koji dolaze."Ako se niko ne bude pridržavao zakona, onda je Šengen u opasnosti i zato je hitno potrebno evropsko rješenje", istakao je de Mezijer.

Njegova izjava je došla u vreme, kako je rekao jedan izaslanik EU-a, "najgore izbjegličke krize od Drugog svetskog rata".

Njemački ministar takođe je pozvao Britaniju da prihvati više imigranata.

"Naravno, Britanija ima posebnu ulogu - ona nije deo Šengena", rekao je de Mezijer. "Ali sve zemlje EU-a moraju postati svjesnije svojih odgovornosti."

Nemačka očekuje da će dobiti 800.000 zahtjeva za azilom samo ove godine, što je puno više od drugih država EU-a.Frontex, evropska agencija za kontrolu granica, saopštila je da je oko 340.000 imigranata doputovalo u EU samo ove godine.

Izvor: agencije

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

E

22.08.2015 20:29

Cackaj cackaj pa dobij po repu

ODGOVORITE
Name

xxx

22.08.2015 21:14

Ameriko...hvala ti

ODGOVORITE
Name

Meni je cudno

22.08.2015 22:54

Zasto Saudijska Arabija i Emirati ne preuzmu jedan dio izbjeglica. Lakse je na svom jeziku se adaptirati. Klima je slicna, obicaji cak je i put kraci. Da li je sav ovaj uzas samo zbog socijalne pomoci i djecijih doplataka

ODGOVORITE
Name

prcko

23.08.2015 11:26

Što ste sijali sad žanjete

ODGOVORITE