Муке због миграната

Због нереда на македонско-грчкој граници српским туристима који се враћају с летовања из Грчке или тек крећу из Србије на одмор препоручује се нешто дужи пут који води кроз Бугарску.

Србија 22.08.2015 | 21:02
Муке због миграната

– Око 40.000 српских туриста који тренутно бораве у Грчкој страхује за свој повратак због сукоба полиције и миграната на македонској граници.Њима се, као и онима који тек треба да путују за Грчку, саветује да користе алтернативни правац преко Бугарске којим се вози свега сат до два дуже него преко Македоније.

– Кроз Бугарску се вози око 240 километара. Маршрута почиње од Кулате, граничног прелаза између Бугарске и Грчке. Затим се иде до Благоевграда, па даље ка Софији. У Србију се улази на граничном прелазу Градина код Димитровграда, који је отворен непрекидно и на ком нема већих гужви – објашњавају у Ауто-мото савезу Србије (АМСС).

Исти је пут и за оне који из Србије преко Бугарске путују за Грчку. После граничног прелаза Кулата следи град Серез, чвориште из ког се иде ка Пефкохорију, Тасосу, Олимпијској регији, Крфу…

– За разлику од Македоније, где је нашим возачима био потребан зелени картон, у Бугарској то није случај, али треба знати да се путарина у Бугарској плаћа вињетама. Њих можете купити на граничном прелазу или на некој од пумпи – напомињу у АМСС.Други алтернативни правац за српске туристе је кроз Албанију, али овај пут, кажу у АМСС, не препоручују.

Будући да је Грчка убедљиво најпосећенија дестинација, тамо је тренутно и највише наших туриста. На острву Кос, где борави највише миграната и где су чести њихови сукоби са полицијом, има неколико стотина Срба.

– Проблема за сада нема. Чекања на граничном прелазу између Грчке и Македоније нешто су већа, али туристи су изоловани од инцидената. Специјалне македонске снаге онемогућиле су прелаз миграната на друмски саобраћај, тако да наши људи не осећају тензију ни на Ђевђелији ни у Табановцима – тврди Александар Сеничић, директор Јуте.

Туристи који буду путовали за Грчку имају алтернативу и да у Бугарској од Софије крену до Пловдива, па преко Хаскова, до граничног прелаза Свиленград. Међутим, ова рута знатно је дужа и компликованија јер се тако избија на сам североисток Грчке, уз саму границу са Турском.

Извор: СРБИН.ИНФО

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

милојко_бања_лука

22.08.2015 23:19

Ста це у грцкој зар Србија нема своје море??

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

23.08.2015 06:19

Купај се ти у њему