Muke zbog migranata

Zbog nereda na makedonsko-grčkoj granici srpskim turistima koji se vraćaju s letovanja iz Grčke ili tek kreću iz Srbije na odmor preporučuje se nešto duži put koji vodi kroz Bugarsku.

Srbija 22.08.2015 | 21:02
Muke zbog migranata

– Oko 40.000 srpskih turista koji trenutno borave u Grčkoj strahuje za svoj povratak zbog sukoba policije i migranata na makedonskoj granici.Njima se, kao i onima koji tek treba da putuju za Grčku, savetuje da koriste alternativni pravac preko Bugarske kojim se vozi svega sat do dva duže nego preko Makedonije.

– Kroz Bugarsku se vozi oko 240 kilometara. Maršruta počinje od Kulate, graničnog prelaza između Bugarske i Grčke. Zatim se ide do Blagoevgrada, pa dalje ka Sofiji. U Srbiju se ulazi na graničnom prelazu Gradina kod Dimitrovgrada, koji je otvoren neprekidno i na kom nema većih gužvi – objašnjavaju u Auto-moto savezu Srbije (AMSS).

Isti je put i za one koji iz Srbije preko Bugarske putuju za Grčku. Posle graničnog prelaza Kulata sledi grad Serez, čvorište iz kog se ide ka Pefkohoriju, Tasosu, Olimpijskoj regiji, Krfu…

– Za razliku od Makedonije, gde je našim vozačima bio potreban zeleni karton, u Bugarskoj to nije slučaj, ali treba znati da se putarina u Bugarskoj plaća vinjetama. Njih možete kupiti na graničnom prelazu ili na nekoj od pumpi – napominju u AMSS.Drugi alternativni pravac za srpske turiste je kroz Albaniju, ali ovaj put, kažu u AMSS, ne preporučuju.

Budući da je Grčka ubedljivo najposećenija destinacija, tamo je trenutno i najviše naših turista. Na ostrvu Kos, gde boravi najviše migranata i gde su česti njihovi sukobi sa policijom, ima nekoliko stotina Srba.

– Problema za sada nema. Čekanja na graničnom prelazu između Grčke i Makedonije nešto su veća, ali turisti su izolovani od incidenata. Specijalne makedonske snage onemogućile su prelaz migranata na drumski saobraćaj, tako da naši ljudi ne osećaju tenziju ni na Đevđeliji ni u Tabanovcima – tvrdi Aleksandar Seničić, direktor Jute.

Turisti koji budu putovali za Grčku imaju alternativu i da u Bugarskoj od Sofije krenu do Plovdiva, pa preko Haskova, do graničnog prelaza Svilengrad. Međutim, ova ruta znatno je duža i komplikovanija jer se tako izbija na sam severoistok Grčke, uz samu granicu sa Turskom.

Izvor: SRBIN.INFO

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

milojko_banja_luka

23.08.2015 01:19

Sta ce u grckoj zar Srbija nema svoje more??

ODGOVORITE
Name

...

23.08.2015 08:19

Kupaj se ti u njemu