Умрла "прва дама" Црвених Кмера

Јенг Тирит, некадашња "прва дама" монструозног режима Црвених Кмера у Камбоџи, умрла је данас у 83. години на робији, саопштио је из тамошњи специјални суд.

Свијет 22.08.2015 | 15:40
Умрла "прва дама" Црвених Кмера

Јенг Тирит није била пасиван појединац који је био повезан са Црвеним Кмерима само својим статусом супруге Јенга Серија и снахе њиховог лидера Пола Пота. Она је била утицајан члан партије која је била на власти и вршила је функцију министра за социјална питања", рекао је директор Документационог центра Камбоџе Јоук Чанг.

Систем невиђене тираније

Режим Црвених Кмера, предвођен Полом Потом, једна је од најбруталнијих владавина познатих у историји. Комунистичка тиранија уништавала је Камбоџу од 1975. године до 1979. године, када је назив државе промењен у Кампућија.

Револуционари за сво то време практично ништа друго нису ни радили осим што су убијали и на најстрашније начине мучили невине људе. Претпоставља се да су током геноцида над сопственим народом успели да уморе око два милиона људи. За собом су оставили само смрт и пустош.

Он је нагласио да "правда не би требала бити сахрањена смрћу злочинаца".

Супруг Јенг Тирит био је Јенг Сари и он је био шеф дипломатије у режиму Црвених Кмера.

Тиритова је била оптужена за геноцид и злочине против човечности. Она је била једна од неколико жена у руководству Црвених Кмера.

Тиритова је била једна од неколико осумњичених који су се суочавали пред Трибуналом у Камбоџи, али је ослобођена 2012. године јер је случај против ње суспендован пошто је суд донео одлуку да не може да присуствује процесу због узнапредовале деменције.

Аналитичари истичу да је суспензија случаја против ње представљала пораз за многе преживеле режима Црвених Кмера окривљеног за смрт до два милиона људи.

Оптужбе против ње за ратне злочине, геноцид и злочине против човечности никад нису одбачене.

Њен супруг Јенг Сари преминуо је 2013. године у 87. години, пре него што му је изречена пресуда.

Коментари / 0

Оставите коментар