Десет најфотографисанијх грађевина свијета

Многе ће можда изненадити чињеница да најпопуларније туристичке дестинације на свету нису уједно и најфотографисаније. Представљамо вам десет најфотографисанијх грађевина на свету.

Путовања 22.08.2015 | 09:13
Десет најфотографисанијх грађевина свијета

10. Будимпешта, Мађарска - Базилика св. Стефана

Базилика св. Стефана у Будимпешти исте је висине као и зграда парламента (96 м), а у њој се налазе мумифицирани остаци првог мађарског краља, Стефана И. У питању је трећа црква по величини у Еуропи.

9. Буенос Ајрес, Аргентина – Каминито

Каминито, мала пешачка улица у Ла Боки од великог је културног и туристичког значаја, а позната и по славном истоименом тангу. Проглашена је 'улицом музејем' 1959. године. Чувене разнобојне куће ђеновљанских имиграната под државном су заштитом као културно наслеђе.

8. Фиренца, Италија - Уфици

Галерија Уфици налази се на углу трга Пјаца дела Сињорија, трга у средишту Фиренце који је вековима био од пресудне важности за грађански живот и власт. На тргу се налази "Нептунова фонтана" (Бартоломео Аманати), грађена од 1563. до 1565. године, која још увек ради на стари римски водовод, а ту је и Микеланђелов Давид.


7. Лондон, Енглеска - Трафалгар сквер

Атракција из центра Лондона. Цео трг препун је детаља који би врло вероватно и самостално могли да уђу на ову листу.


6. Венеција, Италија - Понте дел Академија

Академијин мост један је од четири моста који премошћавају Канал Гранде у Венецији. То је најјужнији венецијански мост који повезује Сан Марко и Дорсодуро, и омогућава пут до Галерије.


5. Истанбул, Турска – Девојачка кула

Овај торањ смештен је у каналу ближе Азијској страни Истанбула, а за њега се вежу бројне приче и легенде. Данас је једна од најпосећенијих туристичких атракција Истанбула коју би свакако требало посетити ако се у овом граду задржите више од три дана!


4. Париз, Француска – Ајфелов торањ

Једна од најпознатијих грађевина света настала је поводом Светске изложбе која се у Паризу одржала 1889. године. Иако су грађани Париза били против "металног ругла", торањ на истом месту стоји и данас и одушевљава туристе из целог света.


3. Барселона, Шпанија – Парк Гуељ

Дело Антонија Гаудија, познатог дизајнера ентеријера и декоратера који је познат по бројним архитектонским здањима Барселоне. Укратко - геније.


2. Рим, Италија – Тринита деи Монти

Шпанске степенице се налазе у Риму, на Шпанском тргу. То је једно од најпознатијих отворених степеништа на свету. На Шпанском тргу, на дну стуба, налази се Бернинијева фонтана Баркачиа, коју је дизајнирао 1627. године.


1. Њујорк Сити, Њујорк – Гугенхајмов Музеј

Музеј Соломона Р. Гугенхајма, до 1952. године познат само као Гугенхајм, музеј је модерне уметности на Петој авенији у Њујорку (САД), с погледом на Централ Парк. Фондацију Соломона Р. Гугенхајма и музеј апстрактне уметности основао је 1939. године амерички индустријалац и сакупљач уметнина лично.

Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јулио

22.08.2015 08:21

Фали јос :Мала царсија у б.луци,,,,,,или сто је зову ови из гламоца обилицево......... Е јадници!

ОДГОВОРИТЕ