Шаиновић се 26. августа враћа кући

Бивши потпредсједник Владе Савезне Републике Југославије Никола Шаиновић вратиће се у Србију у сриједу, 26. августа, након што је одлежао двије трећине казне затвора у Шведској на који га је осудио Хашки трибунал.

Србија 22.08.2015 | 09:00
Шаиновић се 26. августа враћа кући

Захтјев за пуштање Шаиновића на слободу његови браниоци поднијели су почетком љета, тражећи да то буде 24. август, али су шведске власти израчунале да двије трећине предвиђене казне истиче 26. августа, пишу данашње "Вечерње новости".

Шаиновић се пријавио за сарадњу са Хашким трибуналом у мају 2002. године, а првостепеном пресудом 2009. године је осуђен на 22 године затвора због ратних злочина почињених на Косову и Метохији, али му је казна смањена на 18 година.

Током цијелог поступка његов адвокат Тома Фила покушавао је да докаже да Шаиновић није могао бити најближи предсједнику СРЈ Слободану Милошевићу ни по "командној одговорности" ни иначе, јер је све вријеме бомбардовања 1999. године уз Милошевића био тадашњи предсједник Србије Милан Милутиновић.

Осим тога, у вријеме када су се по оптужници догодили ратни злочини Шаиновић није био на простору Космета.

У то да Шаиновић није крив адвокат Фила је успио да убиједи двојицу од пет чланова судског вијећа, што је резултирало да се један изјасни да Шаиновић није крив, а други да пресуда треба да гласи другачије.

Коментари / 0

Оставите коментар