Šainović se 26. avgusta vraća kući

Bivši potpredsjednik Vlade Savezne Republike Jugoslavije Nikola Šainović vratiće se u Srbiju u srijedu, 26. avgusta, nakon što je odležao dvije trećine kazne zatvora u Švedskoj na koji ga je osudio Haški tribunal.

Srbija 22.08.2015 | 09:00
Šainović se 26. avgusta vraća kući

Zahtjev za puštanje Šainovića na slobodu njegovi branioci podnijeli su početkom ljeta, tražeći da to bude 24. avgust, ali su švedske vlasti izračunale da dvije trećine predviđene kazne ističe 26. avgusta, pišu današnje "Večernje novosti".

Šainović se prijavio za saradnju sa Haškim tribunalom u maju 2002. godine, a prvostepenom presudom 2009. godine je osuđen na 22 godine zatvora zbog ratnih zločina počinjenih na Kosovu i Metohiji, ali mu je kazna smanjena na 18 godina.

Tokom cijelog postupka njegov advokat Toma Fila pokušavao je da dokaže da Šainović nije mogao biti najbliži predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću ni po "komandnoj odgovornosti" ni inače, jer je sve vrijeme bombardovanja 1999. godine uz Miloševića bio tadašnji predsjednik Srbije Milan Milutinović.

Osim toga, u vrijeme kada su se po optužnici dogodili ratni zločini Šainović nije bio na prostoru Kosmeta.

U to da Šainović nije kriv advokat Fila je uspio da ubijedi dvojicu od pet članova sudskog vijeća, što je rezultiralo da se jedan izjasni da Šainović nije kriv, a drugi da presuda treba da glasi drugačije.

Komentari / 0

Ostavite komentar