Мапа ране смрти

У свету свакодневно умре око 150.000 људи, а земља у којој је неко рођен може у великој мери да утиче на то како и у којим годинама ће та особа умрети.

Здравље 22.08.2015 | 09:01
Мапа ране смрти

Мером која се назива "Изгубљене године живота" рачуна се колико година је људима који превремено умру "одузето". Ако се очекује да неко у просеку може да живи 86 година, па погине у саобраћајној несрећи, број "изгубљених година живота" због саобраћајних несрећа износи 65. То је начин да се одреди због чега људи умиру прерано.

Након неколико година истраживања те врсте, научници су саставили мапу на коју су унели начешће разлоге ране смрти у земљама света.

Највећи број људи на свету прерано је умро од срчаних болести. Срби, Босанци, Хрвати и Словенци су у овој групи, као и већи део Европе - од целе Европе једино је у Македонији и Португалији најчешћи узрок преране смрти мождани удар.

У Африци је стање другачије. Тамо људи најчешће умиру прерано од запаљења плућа, дијареје, ХИВ-а и маларије. Све ове болести не би биле погубне да је здравство боље развијено на овом континенту. Од 10 умрлих у Африци, четворо су млађи од 15 година.

У Саудијској Арабији саобраћајне несреће су најчешћи разлог превремене смрти. Међу младима постоји тренд лудовања и извођења вратоломија на улицама, па на путевима ове земље живот свакодневно изгуби 19 људи.

Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар