Јавни сектор води БиХ у потпуну пропаст

О економији се у БиХ пише ријетко, а и кад се пише, такви чланци не пуне насловнице новина или интернетских портала. Недавно се повела жустра дискусија, па чак и протести поводом новог Закона о раду.

Босна и Херцеговина 22.08.2015 | 07:30
Јавни сектор води БиХ у потпуну пропаст

Међутим, ни тада, када је та тема пунила новинске странице и када се на сваком кораку дискутовало о новом Закону, тешко да смо могли видјети иједну детаљнију анализу - нити од синдиката, нити од владе, а ни чак послодаваца.

Већина тога се сводила на пусте фразе, политикантство, популизам и галаму. Овдје желимо анализирати (можда најважнији проблем БиХ) структуру запослених, пословање јавних (државних) подузећа те стопе раста БДП-а и вањског дуга.

На слици 1 видимо кретање укупног броја запослених у БиХ. Можемо примијетити да је број запослених значајно пао од 2008. до 2010. Тај пад је условљен рецесијом која је погодила цијели свијет, Европу, па тиме и БиХ. У 2011. видимо раст те поновни пад све до прошле године.

Што се промијенило? У првом реду, јавне инвестиције у саобраћај. Изградња путева у ФБиХ те Републици Српској повећала је број запослених те генерисала економски раст. Али то није једини покретач. Број запослених константно расте и у јавном сектору (у 2015. по дупло вишој стопи од раста запослених у приватном сектору).

Слика 1: Укупан број запослених по годинама

На слици 2 можемо видјети кретање броја запослених у јавном сектору и стопе промјене у односу на претходну годину, а на слици 3 кретање броја запослених у приватном сектору.

Јасно је како јавни сектор значајно повећава број запослених од 2008. Дакле на врхунцу кризе јавни сектор је 2009. додао 5.000 нових послова, а 2010. 4.000, док је приватни губио 20.000 2009., односно 17.000 2010. Одрживо?

Такође по стопама раста видимо да јавни сектор практично не посустаје у запошљавању (осим 2013.).

И док је природни прираштај у БиХ негативан (слика 5), држава константно повећава број наставног особља у школама.

Да ли је барем тај пораст броја запослених у школству резултирао и већим квалитетом? То је тешко мјерити, али покушали смо погледати барем неколико индикатора:

1. Број преданих захтјева за патенте је 2010. – 56, 2011. – 43, 2012. – 2, 2013. – 7. Очајно.

Ако упоредимо, за Хрватску су те бројке: 257, 230, 217 и 230.

Слика 2: Број запослених у јавном сектору и годишње промјене

Слика 3: Број запослених у приватном сектору и годишње промјене

Слика 4:Природни прираштај по годинама

Ваљда је свима јасно (или некима није) да је ово стање неодрживо. Апсолутно неодрживо. Ово ће довести до банкрота државе што би у случају БиХ могло довести до социјалних немира, новог буђења националних незадовољстава, итд.

Неопходно је да тренутне, али и будуће власти у БиХ (па макар и приморане од стране међународне заједнице, ММФ-а и ЕУ) крену с реформама и реструктурирањем господарства.

Закон о раду је само мали котачић и апсолутно недовољан за иоле озбиљније позитивне помаке.

Извор: Истинито

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Цезар

22.08.2015 08:21

Ради се о врзином колу корупције и негативне селекције. Док год папци гласају да би били негдје удомљени, овдје ће се све распадати. Та врста криминала мора бити адекватно третирана. Прво смјена власти. Савез за промјене у власт, па онда челична метла. Не само дипломе на сто, него знање и спсобности. Покажи шта знаш и можеш па онда буди директор или извршни идректор. Морају се увести критеријуми! Не могу политичарске подрепне муве бити директори. То је неспојиво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

22.08.2015 08:25

Криминалци морају бити стрпани иза решетака а не да буду директори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

22.08.2015 08:30

Босна и Херцеговина се вец налази у дузницком ропству,а политицка елита и администрација ове земље задузујуци се фактицки једе будуцност ове земље.Касно це бити кад стгну рацуни задузивања кад као сто су Грцима за поцетак узали аеродроме а тразе и острва а нама узму суме,водене потенцијале,руднике,хидро и термо електране и оставе вам могуцност да радите за двјеста еура колико данас углавном плацају стране фирме домаце раднике а остварују еxтра профите у овој земљи а захваљујуци корумпираној власти без икаквих контрола и било каквих посљедица за своје пословање. Земља у којој кад питате за хљеб а добијете одговор да се власт бори да не пасете траву одоздо вец пуних 20 година и не заслузује да буде висе од колоније сто је наса највјорватнија будуцност. За утјеху администрација це бити пуно мања али ни њихове плате неце бити пуно веце од 200 еура колико данас имају радници,које данас есклузивно престављају представници синдиката циновника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

22.08.2015 09:51

Бар има дупло виска радника у јавном сектору, привреда не постоји и ово досад се одрзавало сто се сиротињи гули коза с ледја, а не постоји никакав социјални програм. Ријесење за постен народ је да све остави и иде из ове земље гдје нема никаква права, а видицемо од цега це ове странацке улизице примат плату за годину двије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нискоуградња

22.08.2015 09:54

Парола на изборима СНСД-аа, била је:Напријед српска! Изгледа напријед у колапс и биједу,не дао Бог ни Сјеверној Кореји ову власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СМИЈЕШНО

22.08.2015 12:58

НАПРАВИ ИМ ДРЖАВУ СА МИЛИОН БАНАКА И ТРЖИШНИХ ЦЕНТАРА. С ЈЕДНЕ СТРАНЕ УЛИЦЕ ДАЈ МУ КРЕДИТ ДА МУ СТАВИШ ШТРИК ОКО ВРАТА, А С ДРУГЕ ДАЈ МУ ТРЖИШНИ ЦЕНТАР, ДА ТАЈ КРЕДИТ ШТО ПРИЈЕ ПОТРОШИ. ТО ЈЕ СВА ПАМЕТ КОЈА СЕ ОД 1995. ГОДИНЕ ПРОСИПА ПО ЗЕМЉИ КОЈА ЈЕ И 1995. ГОДИНЕ ИМАЛА КАПАЦИТЕТ ДА НОРМАЛНО ЖИВИ. ПОЛИТИЧКИ И ЕКОНОМСКИ КРЕТЕНЛУК.

ОДГОВОРИТЕ