Javni sektor vodi BiH u potpunu propast

O ekonomiji se u BiH piše rijetko, a i kad se piše, takvi članci ne pune naslovnice novina ili internetskih portala. Nedavno se povela žustra diskusija, pa čak i protesti povodom novog Zakona o radu.

Bosna i Hercegovina 22.08.2015 | 07:30
Javni sektor vodi BiH u potpunu propast

Međutim, ni tada, kada je ta tema punila novinske stranice i kada se na svakom koraku diskutovalo o novom Zakonu, teško da smo mogli vidjeti ijednu detaljniju analizu - niti od sindikata, niti od vlade, a ni čak poslodavaca.

Većina toga se svodila na puste fraze, politikantstvo, populizam i galamu. Ovdje želimo analizirati (možda najvažniji problem BiH) strukturu zaposlenih, poslovanje javnih (državnih) poduzeća te stope rasta BDP-a i vanjskog duga.

Na slici 1 vidimo kretanje ukupnog broja zaposlenih u BiH. Možemo primijetiti da je broj zaposlenih značajno pao od 2008. do 2010. Taj pad je uslovljen recesijom koja je pogodila cijeli svijet, Evropu, pa time i BiH. U 2011. vidimo rast te ponovni pad sve do prošle godine.

Što se promijenilo? U prvom redu, javne investicije u saobraćaj. Izgradnja puteva u FBiH te Republici Srpskoj povećala je broj zaposlenih te generisala ekonomski rast. Ali to nije jedini pokretač. Broj zaposlenih konstantno raste i u javnom sektoru (u 2015. po duplo višoj stopi od rasta zaposlenih u privatnom sektoru).

Slika 1: Ukupan broj zaposlenih po godinama

Na slici 2 možemo vidjeti kretanje broja zaposlenih u javnom sektoru i stope promjene u odnosu na prethodnu godinu, a na slici 3 kretanje broja zaposlenih u privatnom sektoru.

Jasno je kako javni sektor značajno povećava broj zaposlenih od 2008. Dakle na vrhuncu krize javni sektor je 2009. dodao 5.000 novih poslova, a 2010. 4.000, dok je privatni gubio 20.000 2009., odnosno 17.000 2010. Održivo?

Takođe po stopama rasta vidimo da javni sektor praktično ne posustaje u zapošljavanju (osim 2013.).

I dok je prirodni priraštaj u BiH negativan (slika 5), država konstantno povećava broj nastavnog osoblja u školama.

Da li je barem taj porast broja zaposlenih u školstvu rezultirao i većim kvalitetom? To je teško mjeriti, ali pokušali smo pogledati barem nekoliko indikatora:

1. Broj predanih zahtjeva za patente je 2010. – 56, 2011. – 43, 2012. – 2, 2013. – 7. Očajno.

Ako uporedimo, za Hrvatsku su te brojke: 257, 230, 217 i 230.

Slika 2: Broj zaposlenih u javnom sektoru i godišnje promjene

Slika 3: Broj zaposlenih u privatnom sektoru i godišnje promjene

Slika 4:Prirodni priraštaj po godinama

Valjda je svima jasno (ili nekima nije) da je ovo stanje neodrživo. Apsolutno neodrživo. Ovo će dovesti do bankrota države što bi u slučaju BiH moglo dovesti do socijalnih nemira, novog buđenja nacionalnih nezadovoljstava, itd.

Neophodno je da trenutne, ali i buduće vlasti u BiH (pa makar i primorane od strane međunarodne zajednice, MMF-a i EU) krenu s reformama i restrukturiranjem gospodarstva.

Zakon o radu je samo mali kotačić i apsolutno nedovoljan za iole ozbiljnije pozitivne pomake.

Izvor: Istinito

 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Cezar

22.08.2015 08:21

Radi se o vrzinom kolu korupcije i negativne selekcije. Dok god papci glasaju da bi bili negdje udomljeni, ovdje će se sve raspadati. Ta vrsta kriminala mora biti adekvatno tretirana. Prvo smjena vlasti. Savez za promjene u vlast, pa onda čelična metla. Ne samo diplome na sto, nego znanje i spsobnosti. Pokaži šta znaš i možeš pa onda budi direktor ili izvršni idrektor. Moraju se uvesti kriterijumi! Ne mogu političarske podrepne muve biti direktori. To je nespojivo!

ODGOVORITE
Name

Marko

22.08.2015 08:25

Kriminalci moraju biti strpani iza rešetaka a ne da budu direktori.

ODGOVORITE
Name

Osvit

22.08.2015 08:30

Bosna i Hercegovina se vec nalazi u duznickom ropstvu,a politicka elita i administracija ove zemlje zaduzujuci se fakticki jede buducnost ove zemlje.Kasno ce biti kad stgnu racuni zaduzivanja kad kao sto su Grcima za pocetak uzali aerodrome a traze i ostrva a nama uzmu sume,vodene potencijale,rudnike,hidro i termo elektrane i ostave vam mogucnost da radite za dvjesta eura koliko danas uglavnom placaju strane firme domace radnike a ostvaruju extra profite u ovoj zemlji a zahvaljujuci korumpiranoj vlasti bez ikakvih kontrola i bilo kakvih posljedica za svoje poslovanje. Zemlja u kojoj kad pitate za hljeb a dobijete odgovor da se vlast bori da ne pasete travu odozdo vec punih 20 godina i ne zasluzuje da bude vise od kolonije sto je nasa najvjorvatnija buducnost. Za utjehu administracija ce biti puno manja ali ni njihove plate nece biti puno vece od 200 eura koliko danas imaju radnici,koje danas eskluzivno prestavljaju predstavnici sindikata cinovnika.

ODGOVORITE
Name

Realno

22.08.2015 09:51

Bar ima duplo viska radnika u javnom sektoru, privreda ne postoji i ovo dosad se odrzavalo sto se sirotinji guli koza s ledja, a ne postoji nikakav socijalni program. Rijesenje za posten narod je da sve ostavi i ide iz ove zemlje gdje nema nikakva prava, a vidicemo od cega ce ove stranacke ulizice primat platu za godinu dvije...

ODGOVORITE
Name

Niskougradnja

22.08.2015 09:54

Parola na izborima SNSD-aa, bila je:Naprijed srpska! Izgleda naprijed u kolaps i bijedu,ne dao Bog ni Sjevernoj Koreji ovu vlast.

ODGOVORITE
Name

SMIJEŠNO

22.08.2015 12:58

NAPRAVI IM DRŽAVU SA MILION BANAKA I TRŽIŠNIH CENTARA. S JEDNE STRANE ULICE DAJ MU KREDIT DA MU STAVIŠ ŠTRIK OKO VRATA, A S DRUGE DAJ MU TRŽIŠNI CENTAR, DA TAJ KREDIT ŠTO PRIJE POTROŠI. TO JE SVA PAMET KOJA SE OD 1995. GODINE PROSIPA PO ZEMLJI KOJA JE I 1995. GODINE IMALA KAPACITET DA NORMALNO ŽIVI. POLITIČKI I EKONOMSKI KRETENLUK.

ODGOVORITE