Њемачка: Грчка мора да врати дуг

Њемачка влада позвала је Грчку да настави са испуњавањем обећања које је ова земља дала у оквиру међународног пакета помоћи, истакао је портпарол њемачке владе Штефан Сиберт на данашњој конференцији за новинаре, те нагласио да без обзира на то што је Грчка донијела одлуку о пријевременим изборима, од ње се очекује испуњење обећања у вези са реформама које је раније дала.

Свијет 21.08.2015 | 21:05
Њемачка: Грчка мора да врати дуг

"Договори који су постигнути важе и даље, и поред тога што су расписани избори", рекао је он.

Сеиберт је поручио како оставка грчког премијера Алексиса Ципраса није изненађујућа, казавши како је он њемачку канцеларку Ангелу Меркел о својој оставци обавијестио још током њеног боравка у Бразилу.

Помоћник портпарола Министарства финансија Њемачке Јирг Вајсбергер такође је поручио да се од Грчке очекује испуњавање њених обећања до јесени.

Према његовим ријечима, у случају да Грчка у својим обавезама буде каснила, наредних мјесеци би могло доћи и до кашњења међународног пакета помоћи за ову земљу.

Група од 25 посланика која је била у унутар Ципрасове љевичарске партије Сириза под називом "Лијева платформа" одлучила је напустити ову странку и основати нову.

Министар енергетике Панајотис Лафазанис, познат као представник Лијеве платформе, изјавио је да је основана нова странка под именом Лаики Енотита (Народна унија), те да ће се у ову партију укључити и други опозициони заступници из Сиризе.

Грчки премијер Алексис Ципрас у телевизијском обаћању нацији синоћ потврдио је како подноси оставку.

Ципрас је, такође, позвао на пријевремене изборе у земљи након што се нашао на мети критика када је његова љевичарка партија Сириза са међународним кредиторима договорила трећи пакет помоћи Грчкој у износу од 86 милијарди евра.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хаха

22.08.2015 02:52

мислите са каматом од 3,5 посто, знате ли које су то паре ма ове силне милијарде???

ОДГОВОРИТЕ