Njemačka: Grčka mora da vrati dug

Njemačka vlada pozvala je Grčku da nastavi sa ispunjavanjem obećanja koje je ova zemlja dala u okviru međunarodnog paketa pomoći, istakao je portparol njemačke vlade Štefan Sibert na današnjoj konferenciji za novinare, te naglasio da bez obzira na to što je Grčka donijela odluku o prijevremenim izborima, od nje se očekuje ispunjenje obećanja u vezi sa reformama koje je ranije dala.

Svijet 21.08.2015 | 21:05
Njemačka: Grčka mora da vrati dug

"Dogovori koji su postignuti važe i dalje, i pored toga što su raspisani izbori", rekao je on.

Seibert je poručio kako ostavka grčkog premijera Aleksisa Ciprasa nije iznenađujuća, kazavši kako je on njemačku kancelarku Angelu Merkel o svojoj ostavci obavijestio još tokom njenog boravka u Brazilu.

Pomoćnik portparola Ministarstva finansija Njemačke Jirg Vajsberger takođe je poručio da se od Grčke očekuje ispunjavanje njenih obećanja do jeseni.

Prema njegovim riječima, u slučaju da Grčka u svojim obavezama bude kasnila, narednih mjeseci bi moglo doći i do kašnjenja međunarodnog paketa pomoći za ovu zemlju.

Grupa od 25 poslanika koja je bila u unutar Ciprasove ljevičarske partije Siriza pod nazivom "Lijeva platforma" odlučila je napustiti ovu stranku i osnovati novu.

Ministar energetike Panajotis Lafazanis, poznat kao predstavnik Lijeve platforme, izjavio je da je osnovana nova stranka pod imenom Laiki Enotita (Narodna unija), te da će se u ovu partiju uključiti i drugi opozicioni zastupnici iz Sirize.

Grčki premijer Aleksis Cipras u televizijskom obaćanju naciji sinoć potvrdio je kako podnosi ostavku.

Cipras je, takođe, pozvao na prijevremene izbore u zemlji nakon što se našao na meti kritika kada je njegova ljevičarka partija Siriza sa međunarodnim kreditorima dogovorila treći paket pomoći Grčkoj u iznosu od 86 milijardi evra.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Haha

22.08.2015 02:52

mislite sa kamatom od 3,5 posto, znate li koje su to pare ma ove silne milijarde???

ODGOVORITE