Које НБА мађионичаре ћемо видјети на Евробаскету?

Французи натанковани, само један Србин, Група Д сиромашна. На првенству Старог континента учествоваће 28 кошаркаша из најјаче кошаркашке лиге на свету.

Кошарка 22.08.2015 | 14:40
Које НБА мађионичаре ћемо видјети на Евробаскету?

Европско првенство које нас очекује од 5. до 20. септембра квалификационо је за Олимпијске игре у Рио де Жанеиру 2016. године. Управо је то разлог што су многе селекције јаче за бројне НБА звезде. Сетимо се како су пред Европско првенство у Словенији звезде редом отказивале, али сада то није случај. Напротив. Само они који су баш спречени (повреда или неки други чврст разлог) неће играти на највећој кошаркашкој смотри Старог континента. Оних који су рекли „да“ има 28.

Већина селектора још увек није изабрало завршне ростере за првенство, али тешко је очекивати да ће баш неко од ових 28 НБА кошаркаша отпасти са списка.

Највише НБА кошаркаша има Француска. Убедљиво. Чак седам таквих је у ростеру Венсана Колеа што је јасан показатељ да Француска као домаћин пуца на највише домете. Искључиво на злато и то се не крије. На позицији плеја биће легенда Тони Паркер, док ће страх у кости противницима утеривати Борис Диао, Николас Батум, Алексис Ажинса, Руди Гобер, Жофри Ловерњ, Еван Фурније. Ако се укупан број НБА играча подели са укупним бројем репрезентација добије се просек од 1,75 НБА „аждаја“ по екипи. Француска их, ваља поновити, има седам!

Шпанци ће наступити са три кошаркаша из најјаче лиге на свету. Боје Фурије браниће Пау Гасол и Никола Миротић. Треба додати да су претходно одустали Рики Рубио, Хозе Калдерон, Марк Гасол, а отпао је и Серж Ибака због предности коју је Серђо Скариоло дао Миротићу.

Хрвати ће имати три представника (Марио Хезоња, Бојан Богдановић, Дамјан Рудеж) што уз одличну подршку осталих играча говори да на њих ваља озбиљно рачунати. Немци имају такође три представника, а највеће име је наравно Дирк Новицки који жарко жели да одведе Панцере на ОИ. Поред њега ту су Тибор Плајс и Денис Шредер.

Још један противник Србије из Групе Б, Италија, има три НБА имена. Марко Белинели, Андреа Барњани и Данило Галинари су на окупу и напашће све без страха тако да би Орлови требало да буду јако опрезни у мечу са Азурима који на овај турнир долазе са великим амбицијама, а судечи по њиховим медијима и великом еуфоријом.

Грци на турнир долазе у изизетном саставу. Међу њима преко баре играју Костас Папаниколау, Јанис Адетокумпо и Костас Куфос. Када се на то додају „Европљани“ Василис Спанулис, Јоргос Принтезис, Никос Зизис и компанија јасно је да су Грци опасан ривал. Веома опасан.

Турц имају Ерсана Иљасову и Фуркана Алдемира, Пољаци Марчина Гортата, Грузини Зазу Пачулију, Израел Омрија Каспија, док ће цела Група Д имати само једно НБА име – Литванца Јонаса Валанчијунаса.

На крају, „част“ Србије ће бранити само једно име – Немања Бјелица. Огњен Кузмић је до скоро био у Голден Стејту, али је овог лета прешао у Панатинаикос. Бобан Марјановић, који је прешао у Сан Антонио, био би свакако још једно НБА име у нашем тиму, али добро је познато шта се све десило када је он у питању.

Србија је прошле године играла финале Светског првенства са тимом који практично није имао играча из НБА лиге. То показује да овај параметар не мора да игра превелику улогу. Кошарка јесте спорт у коме побеђује тим, али никако не би требало занемарити ни индивидуалне квалитете мађионичара који нам долазе преко баре.

Имена Паркера, Новицког, Гасола и осталих то доказују...

Коментари / 0

Оставите коментар