Koje NBA mađioničare ćemo vidjeti na Evrobasketu?

Francuzi natankovani, samo jedan Srbin, Grupa D siromašna. Na prvenstvu Starog kontinenta učestvovaće 28 košarkaša iz najjače košarkaške lige na svetu.

Košarka 22.08.2015 | 14:40
Koje NBA mađioničare ćemo vidjeti na Evrobasketu?

Evropsko prvenstvo koje nas očekuje od 5. do 20. septembra kvalifikaciono je za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016. godine. Upravo je to razlog što su mnoge selekcije jače za brojne NBA zvezde. Setimo se kako su pred Evropsko prvenstvo u Sloveniji zvezde redom otkazivale, ali sada to nije slučaj. Naprotiv. Samo oni koji su baš sprečeni (povreda ili neki drugi čvrst razlog) neće igrati na najvećoj košarkaškoj smotri Starog kontinenta. Onih koji su rekli „da“ ima 28.

Većina selektora još uvek nije izabralo završne rostere za prvenstvo, ali teško je očekivati da će baš neko od ovih 28 NBA košarkaša otpasti sa spiska.

Najviše NBA košarkaša ima Francuska. Ubedljivo. Čak sedam takvih je u rosteru Vensana Kolea što je jasan pokazatelj da Francuska kao domaćin puca na najviše domete. Isključivo na zlato i to se ne krije. Na poziciji pleja biće legenda Toni Parker, dok će strah u kosti protivnicima uterivati Boris Diao, Nikolas Batum, Aleksis Ažinsa, Rudi Gober, Žofri Lovernj, Evan Furnije. Ako se ukupan broj NBA igrača podeli sa ukupnim brojem reprezentacija dobije se prosek od 1,75 NBA „aždaja“ po ekipi. Francuska ih, valja ponoviti, ima sedam!

Španci će nastupiti sa tri košarkaša iz najjače lige na svetu. Boje Furije braniće Pau Gasol i Nikola Mirotić. Treba dodati da su prethodno odustali Riki Rubio, Hoze Kalderon, Mark Gasol, a otpao je i Serž Ibaka zbog prednosti koju je Serđo Skariolo dao Mirotiću.

Hrvati će imati tri predstavnika (Mario Hezonja, Bojan Bogdanović, Damjan Rudež) što uz odličnu podršku ostalih igrača govori da na njih valja ozbiljno računati. Nemci imaju takođe tri predstavnika, a najveće ime je naravno Dirk Novicki koji žarko želi da odvede Pancere na OI. Pored njega tu su Tibor Plajs i Denis Šreder.

Još jedan protivnik Srbije iz Grupe B, Italija, ima tri NBA imena. Marko Belineli, Andrea Barnjani i Danilo Galinari su na okupu i napašće sve bez straha tako da bi Orlovi trebalo da budu jako oprezni u meču sa Azurima koji na ovaj turnir dolaze sa velikim ambicijama, a sudeči po njihovim medijima i velikom euforijom.

Grci na turnir dolaze u izizetnom sastavu. Među njima preko bare igraju Kostas Papanikolau, Janis Adetokumpo i Kostas Kufos. Kada se na to dodaju „Evropljani“ Vasilis Spanulis, Jorgos Printezis, Nikos Zizis i kompanija jasno je da su Grci opasan rival. Veoma opasan.

Turc imaju Ersana Iljasovu i Furkana Aldemira, Poljaci Marčina Gortata, Gruzini Zazu Pačuliju, Izrael Omrija Kaspija, dok će cela Grupa D imati samo jedno NBA ime – Litvanca Jonasa Valančijunasa.

Na kraju, „čast“ Srbije će braniti samo jedno ime – Nemanja Bjelica. Ognjen Kuzmić je do skoro bio u Golden Stejtu, ali je ovog leta prešao u Panatinaikos. Boban Marjanović, koji je prešao u San Antonio, bio bi svakako još jedno NBA ime u našem timu, ali dobro je poznato šta se sve desilo kada je on u pitanju.

Srbija je prošle godine igrala finale Svetskog prvenstva sa timom koji praktično nije imao igrača iz NBA lige. To pokazuje da ovaj parametar ne mora da igra preveliku ulogu. Košarka jeste sport u kome pobeđuje tim, ali nikako ne bi trebalo zanemariti ni individualne kvalitete mađioničara koji nam dolaze preko bare.

Imena Parkera, Novickog, Gasola i ostalih to dokazuju...

Komentari / 0

Ostavite komentar