Ким наредио пуну борбену готовост

Лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун наложио је војсци да од данас поподне по локалном времену пређе на ниво пуне борбене готовости, јавиле су агенције.

Свијет 21.08.2015 | 08:26
Ким наредио пуну борбену готовост

Он је рекао да је земља у "полуратном стању".

Како је јавила јапанска агенција Кјодо, Ким је дан након размене артиљеријске ватре на граници између Северне и Јужне Кореје наложио стање пуне борбене готовости од 17 сати по локалном или од десет и тридесет по средњоевропском времену.

Агенција, позивајући се на севернокорејску агенцију КЦНА, наводи да је Ким синоћ одржао ванредну седницу војног комитета владајуће партије и издао такву наредбу.

Пјонгјанг прети да ће употребити силу уколико Јужна Кореја не прекидне са пропагандистичким програмом у пограничној зони.

Војници Северне Кореје

Јужнокорејска новинска агенција Јонхап, позивајући се на севернокорејску централну ТВ, јавила је да су командири Корејске народне армије упућени на границу да командују уништавањем средстава психолошког рата и припрему за могућу реакцију противника, уколико се пропагандно емитовање не прекине за 48 сати.

Пјонгјанг је дао ултиматум Суелу да демонтира мегафоне на граници путем којих на њеној територији емитује антикомунистичку пропаганду.

Јужна Кореја је 10. августа покренула анти-севернокорејску пропагандну кампању у знак одмазде за постављање мина од којих су два јужнокорејска војника овог месеца озбиљно повређена.

Сеул оптужује Пјонгјанг да поставља мине унутар демилитаризоване зоне која раздваја две Кореје, што Северна Кореја пориче.


Војници Јужне Кореје

Дописник британског сервиса из Сеула наглашава да је "агресивна реторика Пјонгјанга ритуал", али да је овог пута "језик оштрији него иначе", а милитаристичке изјаве прати артиљеријска ватра.

Јужна Кореја је после јучерашње размене ватре наредила евакуациу житеља рејона код западне границе са Северном Корејом, наводи Би-Би-Си (ББЦ).

Јонхап је, пак, пренео саопштење Министарства одбране Јужне Кореје да ће "снажно одговорити" на било какве провокације Северне Кореје и да ће "Север морати да преузме сву одговорност за те акције одмазде".

Северна и Јужна Кореја формално се и данас налазе у стању рата, будући да после оружаног сукоба почетком 1950-их нису потписали пуноправан мировни споразум, већ једино прекид ватре.

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

римљанин

21.08.2015 08:42

Погодите ко је европска "Јузна Кореја?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо:21.л08.2015

21.08.2015 17:00

Коће други да се умеша у ратне подвиге него,Нато банда.Америка не може да преживи ако не води ратове у свету.Р Српсака и Србија ако оду у,Нато то ће бити срамота за,Србе.Запад ће растурити,Србију и Р Српску,њима је то у плану.Европа ће завадити,Србију и Русију,тако да ће остати,Србија на цедилу,а,Европа ће се распасти.лсто тако као што су растурили,СФРЈ.Шта су урадили са,Грчком,ко је узео,Грчке аеродроме? Немачка,јер она игра на прљави начин преко Европе,као Амери преко Нато алијансе.Амери ћу покушати да растуре,Русију али неће дозволити,Кина јер она зна ако растуре,Русију после је,,Кина на реду.Јер видите да,Нато све ближе,Руски граница одржава вежбе да би провоцирала,Русију,браћо Руси недајте фашисти да вас растуре.

ОДГОВОРИТЕ