Одлучила: Марин ле Пен избацила оца из странке

Ветеран крајње деснице, француски политичар Жан-Мари ле Пен, искључен је из Националног фронта, странке чији је оснивач, након раскола са својом ћерком и лидером странке Марин ле Пен.

Свијет 21.08.2015 | 07:43
Одлучила: Марин ле Пен избацила оца из странке

Странка је саопштила да ће Ле Пен (87) "убрзо бити обавештен" о одлуци, која је уследила након што је више сати одговарао на питања пред извршним комитетом Националног фронта.

Извршни комитет странке је гласао да га искључи због запаљивих коментара, који су очигледно били превише за његову ћерку, која је руковођење странком преузела од оца 2011, покушавајући да је скрене од расизма и антисемитизма прошлости, навео је АФП.
Кап која је прелила чашу догодила се у априлу, када је Ле Пен поновио познате изјаве да су гасне коморе биле само "детаљ" у историји и поручио да Француска треба да сарађује са Русијом како би спасила "бели свет".

Марин ле Пен се отворено оградила од оца, наводећи да он чини "политичко самоубиство", а касније га суспендовала из странке.

Ле Пен је, међутим, показао мало интересовања да тихо оде – успешно је оспорио своју суспензију из странке на суду и упао на велики скуп Националног фронта у мају.

Као знак колико је дубок раскол са његовом ћерком постао, Ле Пен је за један локални лист у недељу изјавио да неће гласати за њу на председничким изборима 2017, подсетила је француска агенција.

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

горан

21.08.2015 06:02

Не само бели свет него и хришћанство је угрожено

ОДГОВОРИТЕ
Name

либерал

21.08.2015 07:21

Цовјек има право на свој политицки став то је основни постулат у њиховој западној демократији.

ОДГОВОРИТЕ