Odlučila: Marin le Pen izbacila oca iz stranke

Veteran krajnje desnice, francuski političar Žan-Mari le Pen, isključen je iz Nacionalnog fronta, stranke čiji je osnivač, nakon raskola sa svojom ćerkom i liderom stranke Marin le Pen.

Svijet 21.08.2015 | 07:43
Odlučila: Marin le Pen izbacila oca iz stranke

Stranka je saopštila da će Le Pen (87) "ubrzo biti obavešten" o odluci, koja je usledila nakon što je više sati odgovarao na pitanja pred izvršnim komitetom Nacionalnog fronta.

Izvršni komitet stranke je glasao da ga isključi zbog zapaljivih komentara, koji su očigledno bili previše za njegovu ćerku, koja je rukovođenje strankom preuzela od oca 2011, pokušavajući da je skrene od rasizma i antisemitizma prošlosti, naveo je AFP.
Kap koja je prelila čašu dogodila se u aprilu, kada je Le Pen ponovio poznate izjave da su gasne komore bile samo "detalj" u istoriji i poručio da Francuska treba da sarađuje sa Rusijom kako bi spasila "beli svet".

Marin le Pen se otvoreno ogradila od oca, navodeći da on čini "političko samoubistvo", a kasnije ga suspendovala iz stranke.

Le Pen je, međutim, pokazao malo interesovanja da tiho ode – uspešno je osporio svoju suspenziju iz stranke na sudu i upao na veliki skup Nacionalnog fronta u maju.

Kao znak koliko je dubok raskol sa njegovom ćerkom postao, Le Pen je za jedan lokalni list u nedelju izjavio da neće glasati za nju na predsedničkim izborima 2017, podsetila je francuska agencija.

Izvor: Tanjug

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

goran

21.08.2015 06:02

Ne samo beli svet nego i hrišćanstvo je ugroženo

ODGOVORITE
Name

liberal

21.08.2015 07:21

Covjek ima pravo na svoj politicki stav to je osnovni postulat u njihovoj zapadnoj demokratiji.

ODGOVORITE