ЛЕ - преглед квалификација...

Доведен је да решава овакве утакмице: Ван Перси у 90. минуту повео Фенер у Лигу Европе, Стеауа се обрукала против Розенборга, Билбаов крах у Словачкој. Јанг Бојс српских интернационалаца Милана Вилотића, Миралема Сулејманија и Милана Гајића поражен у Берну од Карабага (0:1). Лудница у Норвешкој и повратак вредан милиона! Тухелов отписани Дортмунд вратио се после 0:3 и славио 4:3! Спектакуларан повратак Дортмунда, који је после 22 минута био на ивици пропасти...Куман се коцка, не да Тадићу да игра, Свеци у проблему! Саутемптон ће за пласман у Лигу Европе морати да савлада Мидтјиланд у Данској!

Фудбал 20.08.2015 | 23:15
ЛЕ - преглед квалификација...

Доведен је да својим магичним потезима, искуством и фудбалских знањем донесе Фенербахчеу превагу у најважнијим утакмицама, а вечерас је показао да је створен управо за то! Холандски нападач Робин ван Перси у свом првом наступу за славни клуб из Истанбула на евроцени постигао је погодак у 90. минуту утакмице са Атромитосом у Атини и по свој прилици обезбедио екипи Витора Переире сигурну јесен у Европи - 0:1 (0:0).

Био је то још један прилично неславан меч скупоценог састава из Истанбула, који током 90 минута игре није успео да створи велики број изразитих шанси, али је на крају ипак успео на чист квалитет да оствари важну победу, мада су се домаћи, можда и оправдано, бунили након примљеног гола, јер су руке Ван Персија биле на раменима Маријана Битолоа.

Стеауа из Букурешта, која је недавно елиминисана од Партизана у квалификацијама за Лигу шампиона, по свему судећи вечерас је дефинитивно изгубила све шансе да се на јесен нађе у групној фази Лиге Европе. Румунски шампион је доживео потпуни нокаут на Националој арени у Букурешту, где је поражен од Розенборга са убедљивих 3:0, па ће реванш у Норвешкој сасвим извесно бити само пука формалност.

Потпуно разочарање ове вечери био је и швајцарски Јанг Бојс, који је на свом терену поражен од Карабага (0:1), па ће му бити изузетно тешко да на у реваншу за седам на исправи прокоцкано из првог меча. Српски интернационалци Милан Вилотић, Миралем Сулејмани и Милан Гајић свих 90 минута провели су на терену, али нису успели да променене ток меча.

Велико изненађење приредили су фудбалери Жилине, који су пред својим навијачима успели да направе подвиг и надокнаде два гола минуса против Атлетик Билбаоа. Гости из Баскије који су минулог етка размонтирали Барселону са 4:0, а онда одолевши на Ноу Кампу (1:1) освојили Суперкуп Шпаније очигледно су потценили ривала, јер је тренер Ернесто Валверде извео тим без главних играча, Адурица и Изаизоза, а на клупи оставио Де Маркоса и Инакија Вилијамса.

Додуше, то се није осетило у првом полувремену, па је Билбао преко нападача Сабина и Кике Соле стекао осетну предност, али Словаци су рачунали да морају да одбране - понос.

И успели су у томе. Кључни потез повукао је тренер Адријан Гула, у 57. минуту послао је на терен бразилског Вилијана, а овај му се после 20 одужио поготком за 2:2, да би у четвртом минуту надокнаде погодио за потпуни преокрет и изненађујућу победу Жилине - 3:2.

Какав фудбал – страшан фудбал! Одлука Томаса Тухела да у првом мечу плеј-офа за Лигу Европе одмори најбољег играча Марка Ројса умало је скупо коштала Дортмунд, али после праве бламаже и резултата 3:0 у корист норвешког Ода уследила је права бајковита, силовита офанзива и атомски фудбал Борусије после којих се Немци кући враћају са победом од 4:3!

Након страшних двадесетак минута у првом полувремену, после којих је Од повео са 3:0 чинило се да Тухеловој машинерији прети потпуни распад. Ако узмемо у обзир то да је норвешки брзи воз почео да ломи ривала већ после 13 секунди, када је Самуелсен после четири додавања матирао Романа Вајденфелера, а да је у 22. минуту Еспен Руд постигао спектакуларан погодак из слободног ударца са скоро 35 метара, јасно је да спектакуларни повратак Милионера додатно добија на значају.

Дортмунд је после трећег примљеног гола запео из петних жила, што се већ до краја првог полувремена исплатило - Пјер Емерик Обамејан успео је да матира противничког голмана и врати наду да Борусија може до филмског преокрета у наставку.

Тухелови момци нису одустајали ниједног тренутка – само што је друго полувреме почело Шињи Кагава је искористио тренутак противничке несигурности и из срца шеснаестерца додатно умањио заостатак и тако дао нову дозу самопоуздања готово урушеној немачкој чети.

Али, ту није био крај. Наставио је Дортмунд да напада свим силама, опседао је гол ривала из напада у напад и гол је „висио“ у ваздуху. Али, после силовитог почетка другог дела навијачи Дортмунда морали су све нокте да прегризу и чекају све до 76. минута, када су на сцену ступили Шмелцер и Обамејан. Један врсни продор по левој страни, брза, приземна лопта у близини „креча“ и Обамејан у потпуности успева да анулира резултат потпуно уништених Норвежана, који су на крају остали и без ремија на свом терену.

А да тако заиста и буде потрудио се Хенрих Мхитаријан, који је пет минута пре краја утакмице затресао мрежу и бацио многобројне навијаче са Жутог зида у транс. Поново је то била акција по левој страни, Кагава се одлично ослободио свог чувара, а Мхитаријан је незгодан центаршут лаким трзајем главом претворио у погодак вредан потпуног преокрета.

Реванш је на програму наредног четвртка на Сигнал Идуна Парку од 20.30.

У дуелу два Звездина џелата у првој од две битке за Лигу Европе победу је извојевао Бордо. Жирондинци су на свом терену били бољи од Каирата из Алматија резултатом 1:0, што је исход који оставља Казахстанцима простор да направе евентуално изненађење наредне недеље и дођу до групне фазе другоразредног такмичења.

Једини погодак на утакмици виђен је у 27. минуту, када је Вахби Казри на прелеп начин затресао мрежу, после асистенције Анрија Севеа.

Роналд Куман на штакама, Душан Тадић на клупи, а Саутемптон у проблему. Свеци нису успели да искористе предност домаћег терена, па ће за пласман у групну фазу Лиге Европе морати наредног четвртка да победе у Данској, с обзиром да је тамошњи првак Мидтјиланд успео да одоли на Острву - 1:1.

Чак осам минута судијске надокнаде играло се на Сент Мери стадиону, а ни то није било довољно премијерлигашу да изведе преокрет. Он се можда чинио могућим после поготка Џеја Родригеза (првим за клуб још од марта 2014) из једанаестерца који је Хансен скривио на Ворд Праусем, али егзекуција енглеског нападача стигла је тек као награда за упорност.

Јер, Мидтјиланд је поготкиом Финца Тима Спарва у последњем минуту првог полувремена стекао не само предност, већ и огромно самопоуздање да одоли налетима Саутемптона, чији тренер Роналд Куман је меч водио ослањајући се на штаке (недавно повредио тетиву), али на овом сусрету није указао шансу Душану Тадићу, међу резерве је оставио и новајлију из Спортинга Сердика Сораеша, а тек у финишу увео појачање из Малаге Хуанмија.

За разлику од Светаца, Лех је практично завршио посао око пласмана у групну фазу. Тим из Познања славио је 3:0 против мађарског Видеотона и тако стекао сигурну предност на свом терену. Мрежу српског голмана Бранислава Даниловића Пољаци су погађали после организованих и смислених акција, углавном по крилу, а други и трећи погодак (оба главом) најбоље сведоче о томе да су у овом тренутку бољи тим. И да заслужују Лигу Европе.

ЛИГА ЕВРОПЕ (плеј-оф), први мечеви:

Динамо Минск - Салцбург 2:0 (0:0)
/Расадкин 57, Адамовић 90+3/

Габала - Панатинаикос 0:0

Астра - АЗ Алкмар 3:2 (3:2)
/Болдрин 25, Алибек 40, Адандеа 45+3 - Хенриксен 11, Јансен 13/

Ајакс – Јаблонец 1:0 (0:0)
/Милик 54 пен/

Молде – Стандард 2:0 (2:0)
/Хојланд 24, Елиуноуси 28/

Зорја – Легија 0:1 (0:0)
/Кучарчик 48/

ПАОК – Брондби 5:0 (2:0)
/Мак 17, 80, 82, Пелкас 36, Родригез 51/

Краснодар – Хелсинки 5:1 (2:1)
/Ојала 8 аг, Мамаев 10 пен, Смолов 57 пен, Вандерсон 62, Газински 64 - Јалов 18/

Спарта Праг – Тун 4:1 (2:1)
/Енхамојнесу 43, Докал 45+1, 90+4 - Сутер 5/

Милсами - Сент Етјен 1:1 (0:1)
/Буд 56 - Хамума 40/

Стеауа – Розенборг 0:3 (0:0)
/Микелсен 61, Хеланд 67, Јансен 90+3 пен/

Јанг Бојс – Карабаг 0:1 (0:0)
/Алмеида 67/

Работнички – Рубин 1:1 (0:0)
/Ристовски 85 - Карадениз 68/

Атромитос - Фенербахче 0:1 (0:0)
/Ван Перси 90/

Жилина - Атлетик Билбао 3:2 (0:2)
/Паур 66, Вилијам 77, 90+4 - Мероно 16, Сола 33/

Алтах – Белененсеш 0:1 (0:1)
/Каеиро 13/

Бордо – Каират 1:0 (1:0)
/Казри 27/

Одд Гренланд - Борусија Дортмунд 3:4 (3:1)
/Самуелсен 1, Нордквеле 20, Руд 22 – Обамејан 34, 76, Кагава 47, Мхитаријан 85/

Плзењ – Војводина 3:0 (1:0)
/Копик 25, 82, Ванек 51/

Лех – Видеотон 3:0 (1:0)
/Линети 11, Томала 57, Тралка 68/

Саутемптон - Мидтјиланд 1:1 (0:1)
/Родригез 56 пенал – Спарв 45/

Коментари / 0

Оставите коментар