LE - pregled kvalifikacija...

Doveden je da rešava ovakve utakmice: Van Persi u 90. minutu poveo Fener u Ligu Evrope, Steaua se obrukala protiv Rozenborga, Bilbaov krah u Slovačkoj. Jang Bojs srpskih internacionalaca Milana Vilotića, Miralema Sulejmanija i Milana Gajića poražen u Bernu od Karabaga (0:1). Ludnica u Norveškoj i povratak vredan miliona! Tuhelov otpisani Dortmund vratio se posle 0:3 i slavio 4:3! Spektakularan povratak Dortmunda, koji je posle 22 minuta bio na ivici propasti...Kuman se kocka, ne da Tadiću da igra, Sveci u problemu! Sautempton će za plasman u Ligu Evrope morati da savlada Midtjiland u Danskoj!

Fudbal 20.08.2015 | 23:15
LE - pregled kvalifikacija...

Doveden je da svojim magičnim potezima, iskustvom i fudbalskih znanjem donese Fenerbahčeu prevagu u najvažnijim utakmicama, a večeras je pokazao da je stvoren upravo za to! Holandski napadač Robin van Persi u svom prvom nastupu za slavni klub iz Istanbula na evroceni postigao je pogodak u 90. minutu utakmice sa Atromitosom u Atini i po svoj prilici obezbedio ekipi Vitora Pereire sigurnu jesen u Evropi - 0:1 (0:0).

Bio je to još jedan prilično neslavan meč skupocenog sastava iz Istanbula, koji tokom 90 minuta igre nije uspeo da stvori veliki broj izrazitih šansi, ali je na kraju ipak uspeo na čist kvalitet da ostvari važnu pobedu, mada su se domaći, možda i opravdano, bunili nakon primljenog gola, jer su ruke Van Persija bile na ramenima Marijana Bitoloa.

Steaua iz Bukurešta, koja je nedavno eliminisana od Partizana u kvalifikacijama za Ligu šampiona, po svemu sudeći večeras je definitivno izgubila sve šanse da se na jesen nađe u grupnoj fazi Lige Evrope. Rumunski šampion je doživeo potpuni nokaut na Nacionaloj areni u Bukureštu, gde je poražen od Rozenborga sa ubedljivih 3:0, pa će revanš u Norveškoj sasvim izvesno biti samo puka formalnost.

Potpuno razočaranje ove večeri bio je i švajcarski Jang Bojs, koji je na svom terenu poražen od Karabaga (0:1), pa će mu biti izuzetno teško da na u revanšu za sedam na ispravi prokockano iz prvog meča. Srpski internacionalci Milan Vilotić, Miralem Sulejmani i Milan Gajić svih 90 minuta proveli su na terenu, ali nisu uspeli da promenene tok meča.

Veliko iznenađenje priredili su fudbaleri Žiline, koji su pred svojim navijačima uspeli da naprave podvig i nadoknade dva gola minusa protiv Atletik Bilbaoa. Gosti iz Baskije koji su minulog etka razmontirali Barselonu sa 4:0, a onda odolevši na Nou Kampu (1:1) osvojili Superkup Španije očigledno su potcenili rivala, jer je trener Ernesto Valverde izveo tim bez glavnih igrača, Adurica i Izaizoza, a na klupi ostavio De Markosa i Inakija Vilijamsa.

Doduše, to se nije osetilo u prvom poluvremenu, pa je Bilbao preko napadača Sabina i Kike Sole stekao osetnu prednost, ali Slovaci su računali da moraju da odbrane - ponos.

I uspeli su u tome. Ključni potez povukao je trener Adrijan Gula, u 57. minutu poslao je na teren brazilskog Vilijana, a ovaj mu se posle 20 odužio pogotkom za 2:2, da bi u četvrtom minutu nadoknade pogodio za potpuni preokret i iznenađujuću pobedu Žiline - 3:2.

Kakav fudbal – strašan fudbal! Odluka Tomasa Tuhela da u prvom meču plej-ofa za Ligu Evrope odmori najboljeg igrača Marka Rojsa umalo je skupo koštala Dortmund, ali posle prave blamaže i rezultata 3:0 u korist norveškog Oda usledila je prava bajkovita, silovita ofanziva i atomski fudbal Borusije posle kojih se Nemci kući vraćaju sa pobedom od 4:3!

Nakon strašnih dvadesetak minuta u prvom poluvremenu, posle kojih je Od poveo sa 3:0 činilo se da Tuhelovoj mašineriji preti potpuni raspad. Ako uzmemo u obzir to da je norveški brzi voz počeo da lomi rivala već posle 13 sekundi, kada je Samuelsen posle četiri dodavanja matirao Romana Vajdenfelera, a da je u 22. minutu Espen Rud postigao spektakularan pogodak iz slobodnog udarca sa skoro 35 metara, jasno je da spektakularni povratak Milionera dodatno dobija na značaju.

Dortmund je posle trećeg primljenog gola zapeo iz petnih žila, što se već do kraja prvog poluvremena isplatilo - Pjer Emerik Obamejan uspeo je da matira protivničkog golmana i vrati nadu da Borusija može do filmskog preokreta u nastavku.

Tuhelovi momci nisu odustajali nijednog trenutka – samo što je drugo poluvreme počelo Šinji Kagava je iskoristio trenutak protivničke nesigurnosti i iz srca šesnaesterca dodatno umanjio zaostatak i tako dao novu dozu samopouzdanja gotovo urušenoj nemačkoj četi.

Ali, tu nije bio kraj. Nastavio je Dortmund da napada svim silama, opsedao je gol rivala iz napada u napad i gol je „visio“ u vazduhu. Ali, posle silovitog početka drugog dela navijači Dortmunda morali su sve nokte da pregrizu i čekaju sve do 76. minuta, kada su na scenu stupili Šmelcer i Obamejan. Jedan vrsni prodor po levoj strani, brza, prizemna lopta u blizini „kreča“ i Obamejan u potpunosti uspeva da anulira rezultat potpuno uništenih Norvežana, koji su na kraju ostali i bez remija na svom terenu.

A da tako zaista i bude potrudio se Henrih Mhitarijan, koji je pet minuta pre kraja utakmice zatresao mrežu i bacio mnogobrojne navijače sa Žutog zida u trans. Ponovo je to bila akcija po levoj strani, Kagava se odlično oslobodio svog čuvara, a Mhitarijan je nezgodan centaršut lakim trzajem glavom pretvorio u pogodak vredan potpunog preokreta.

Revanš je na programu narednog četvrtka na Signal Iduna Parku od 20.30.

U duelu dva Zvezdina dželata u prvoj od dve bitke za Ligu Evrope pobedu je izvojevao Bordo. Žirondinci su na svom terenu bili bolji od Kairata iz Almatija rezultatom 1:0, što je ishod koji ostavlja Kazahstancima prostor da naprave eventualno iznenađenje naredne nedelje i dođu do grupne faze drugorazrednog takmičenja.

Jedini pogodak na utakmici viđen je u 27. minutu, kada je Vahbi Kazri na prelep način zatresao mrežu, posle asistencije Anrija Sevea.

Ronald Kuman na štakama, Dušan Tadić na klupi, a Sautempton u problemu. Sveci nisu uspeli da iskoriste prednost domaćeg terena, pa će za plasman u grupnu fazu Lige Evrope morati narednog četvrtka da pobede u Danskoj, s obzirom da je tamošnji prvak Midtjiland uspeo da odoli na Ostrvu - 1:1.

Čak osam minuta sudijske nadoknade igralo se na Sent Meri stadionu, a ni to nije bilo dovoljno premijerligašu da izvede preokret. On se možda činio mogućim posle pogotka Džeja Rodrigeza (prvim za klub još od marta 2014) iz jedanaesterca koji je Hansen skrivio na Vord Prausem, ali egzekucija engleskog napadača stigla je tek kao nagrada za upornost.

Jer, Midtjiland je pogotkiom Finca Tima Sparva u poslednjem minutu prvog poluvremena stekao ne samo prednost, već i ogromno samopouzdanje da odoli naletima Sautemptona, čiji trener Ronald Kuman je meč vodio oslanjajući se na štake (nedavno povredio tetivu), ali na ovom susretu nije ukazao šansu Dušanu Tadiću, među rezerve je ostavio i novajliju iz Sportinga Serdika Soraeša, a tek u finišu uveo pojačanje iz Malage Huanmija.

Za razliku od Svetaca, Leh je praktično završio posao oko plasmana u grupnu fazu. Tim iz Poznanja slavio je 3:0 protiv mađarskog Videotona i tako stekao sigurnu prednost na svom terenu. Mrežu srpskog golmana Branislava Danilovića Poljaci su pogađali posle organizovanih i smislenih akcija, uglavnom po krilu, a drugi i treći pogodak (oba glavom) najbolje svedoče o tome da su u ovom trenutku bolji tim. I da zaslužuju Ligu Evrope.

LIGA EVROPE (plej-of), prvi mečevi:

Dinamo Minsk - Salcburg 2:0 (0:0)
/Rasadkin 57, Adamović 90+3/

Gabala - Panatinaikos 0:0

Astra - AZ Alkmar 3:2 (3:2)
/Boldrin 25, Alibek 40, Adandea 45+3 - Henriksen 11, Jansen 13/

Ajaks – Jablonec 1:0 (0:0)
/Milik 54 pen/

Molde – Standard 2:0 (2:0)
/Hojland 24, Eliunousi 28/

Zorja – Legija 0:1 (0:0)
/Kučarčik 48/

PAOK – Brondbi 5:0 (2:0)
/Mak 17, 80, 82, Pelkas 36, Rodrigez 51/

Krasnodar – Helsinki 5:1 (2:1)
/Ojala 8 ag, Mamaev 10 pen, Smolov 57 pen, Vanderson 62, Gazinski 64 - Jalov 18/

Sparta Prag – Tun 4:1 (2:1)
/Enhamojnesu 43, Dokal 45+1, 90+4 - Suter 5/

Milsami - Sent Etjen 1:1 (0:1)
/Bud 56 - Hamuma 40/

Steaua – Rozenborg 0:3 (0:0)
/Mikelsen 61, Heland 67, Jansen 90+3 pen/

Jang Bojs – Karabag 0:1 (0:0)
/Almeida 67/

Rabotnički – Rubin 1:1 (0:0)
/Ristovski 85 - Karadeniz 68/

Atromitos - Fenerbahče 0:1 (0:0)
/Van Persi 90/

Žilina - Atletik Bilbao 3:2 (0:2)
/Paur 66, Vilijam 77, 90+4 - Merono 16, Sola 33/

Altah – Belenenseš 0:1 (0:1)
/Kaeiro 13/

Bordo – Kairat 1:0 (1:0)
/Kazri 27/

Odd Grenland - Borusija Dortmund 3:4 (3:1)
/Samuelsen 1, Nordkvele 20, Rud 22 – Obamejan 34, 76, Kagava 47, Mhitarijan 85/

Plzenj – Vojvodina 3:0 (1:0)
/Kopik 25, 82, Vanek 51/

Leh – Videoton 3:0 (1:0)
/Lineti 11, Tomala 57, Tralka 68/

Sautempton - Midtjiland 1:1 (0:1)
/Rodrigez 56 penal – Sparv 45/

Komentari / 0

Ostavite komentar