Синси: Новак након великог преокрета у 1/4-финалу!

Новак Ђоковић уз велику муку је успео да се пласира у четвртфинале турнира у Синсинатију, пошто је савладао Давида Гофана са 6:4, 2:6, 6:3.

Тенис 20.08.2015 | 21:15
Синси: Новак након великог преокрета у 1/4-финалу!

Није међутим Ђоковић играо на свом препознатљивом нивоу скоро читав меч, био је надомак елиминације, пошто је Белгијанац имао чак два брејка предности у трећем сету, али се 24-годишњи тенисер уплашио победе, што је најбољи играч планете знао да искористи.

Наредни Ђоковићев противник биће чешки тенисер Стан Вавринка, који је у трећем колу био бољи од Ива Карловића са 6:7(2), 7:6(5), 7:6(5).

Ђоковић и Гофан су се до сада састајали два пута, а у оба меча је бољи био Србин, последњи пут управо у Синсинатију пре две године, када је славио са 6:2, 6:0.

Први сет: Спори старт, Новак додао гас тек на крају
Одлично је Новак отворио сусрет, иако је помало неочекивано одабрао да сервира баш са стране на којој му сунце бије директно у лице, што тенисери обично избегавају у првом гему. Није га то омело, освојио је први гем, уз само један изгубљен поен.

Није Гофану сервис јача страна, не шаље превише јаке лоптице ни на први ни на други сервис, што је Ђоковић покушао да искористи у другом гему. Дошао је до брејк лопте, али је Белгијанац ипак успео да се извуче и освоји свој први гем.

Наставио је Новак са сигурним сервисима и у наредном гему, па иако је после две лоптице које су завршиле у ауту, односно у мрежици, успео да освоји поен, Ђоковићу није било тешко да поведе са 2:1.

Успео је Србин да стигне до свог првог брејка на овом мечу, пошто је поново напао Гофанов сервис практично сваки пут када би му се за то указала шанса. После по два освојена поена на обе стране, Гофан је направио две грешке, па је Ноле повео са 3:1.

Нетипично за 14. тенисера света, направио је неколико крупних грешака приликом Ђоковићевог сервиса. Ипак, успео је да освоји три поена, али то му није било довољно да спречи Србина да потврди брејк и стигне до 4:1.

Гофан је међутим могао да буде задовољан наредним гемовима, пошто на свој сервис није дозволио ни поен свом ривалу, а затим направио притисак када је Новак стао на линију за сервис и натерао га на две узастопне грешке. Уз два добро одиграна поена, то је било довољно Белгијанцу да стигне до брејка и резултата 4:3.

Наставио је Гофан са сјајном игром, и у наредном гему, одиграо је одлично и „са нулом” стигао до изједначења, мада се мора признати да му је у томе помогао и Ђоковић, који је средину првог сета одиграо далеко испод свог нивоа.

Успео је коначно Новак да подигне игру и тако на свој сервис прекине налет 24-годишњег Белгијанца. На свој сервис није изгубио ни један поен. Затим је напокон убацио у „другу брзину” и сјајним решењима бекхенд ударцима стигао до две брејк, а уједно и сет лопте. Прву је Гофан спасао асом, али дугу није могао, па је Ђоковић тако стигао до првог сета - 6:4.

Други сет: Велики Нолетов пад
Освојио је Новак први сет, али уопште није деловао уверљиво на терену. У читавом другом сету стигао је само до четири винера, уз исто толико дуплих сервис грешки, па је било јасно да то није ни близу уобичајне игре најбољег тенисера планете. То је већ на почетку другог сета искористио Гофан, дошавши до брејка у првом гему, што је изнервирало Ђоковића толико да је четири пута ударао рекетом о земљу, све док га није поломио. Није га то међутим довољно смирило, па је Нолетову нервозу Гофан искористио да експресно потврди брејк и поведе са 0:2.

Тек онда је Ђоковић заиграо мало агресивније, успешно смењујући јаке нападе из бекхенда и милиметарски прецизне дроп шотове. Осим једног неуспешног експеримента са лобом по дијагонали, није правио грешке и лако је стигао до 1:2.

Успео је међутим Гофан да успори ритам поена у наредном гему и на тај начин одбије овај напад Ђоковића. Па је дугим разменама Белгијанац ипак стигао до четири везана поена и предности од 1:3.

Исти рецепт покушао је да примени и у наредном гему, што му је донело предност од 0:30, али је потом Ђоковић освојио четири узастопна поена и смањи заостатак. Оно што је посебно било забрињавајуће у Нолетовој игри у тим моментима је његов први сервис, који га никако није служио у уводним гемовима другог сета.

За разлику од Ђоковића, Гофан је сервирао сасвим добро. Нису то били врхунски сервиси, али јесу били довољни да наметну ритам против слабог Новака, па је Белгијанац са десетим узастопним поеном приликом сервирања стигао до 2:4.

Невероватно колико је грешака направио Новак у седмом гему другог сервиса. Направио је две дупле сервис грешке, једну лоптицу је послао у аут из бекхенда, другу из форхенда, те је Гофан без много труда стигао до два брејка предности - 2:5.

Показао је Новак у два наврата да му не треба много да освоји поен против Гофана, али није пружио довољно да би стигао до брејка, па је Белгијанац уз два изгубљена поена стигао до 1:1 у сетовима.

Трећи сет: Два узастопна брејка Гофана, па буђење Новака
И тречи сет је Гофан почео као и други, са брејком, а Ђоковић уопште није деловао као тенисер кога смо навикли да гледамо. Правио је почетничке грешке, деловао незаинтересовано, па му је Гофан дозволио само два поена - 0:1.

Ништа се није променило ни у наредним гемовима, па је Гофан без пуно проблема потврдио брејк, што му је дало додатну снагу. Чак и у оним ретким тренуцима, када би Новак убацио први сервис, успевао је да одигра Белгијанац одлично, па је уз два сјајна винера стигао и до другог брејка у трећем сету и велике предности - 0:3.

Коначно је и Гофану мало задрхтала рука, направио је прву дуплу сервис грешку, па је Новак успео да стигне прво до 30:30, а потом и до толико дуго чекане брејк прилике, коју је искористио. Потом је коначно мало поправио и свој сервис, што му је убрзо донело резултат 2:3.

Као да се 24-годишњак уплашио успеха, па је оног тренутка када је стигао до неочекиване предности од два брејка потпуно престао да личи на себе. Тако је први пут у овом мечу почео да прави крупне грешке, два пута је без објашњења послао лоптицу у аут, једном у мрежицу, па је Новак вратио и други брејк за 3:3.

Знао је Ђоковић да искористи евидентан велики пад Гофана, а уз то је поправио и свој сервис, па је врло брзо после 0:3 стигао до потпуног преокрета и 4:3. Своју серију наставио је и у следећем гему, стигао до нове брејк лопте коју је одмах искористио, и тако дошао до прилике да сервира за победу.

Коментари / 0

Оставите коментар