Sinsi: Novak nakon velikog preokreta u 1/4-finalu!

Novak Đoković uz veliku muku je uspeo da se plasira u četvrtfinale turnira u Sinsinatiju, pošto je savladao Davida Gofana sa 6:4, 2:6, 6:3.

Tenis 20.08.2015 | 21:15
Sinsi: Novak nakon velikog preokreta u 1/4-finalu!

Nije međutim Đoković igrao na svom prepoznatljivom nivou skoro čitav meč, bio je nadomak eliminacije, pošto je Belgijanac imao čak dva brejka prednosti u trećem setu, ali se 24-godišnji teniser uplašio pobede, što je najbolji igrač planete znao da iskoristi.

Naredni Đokovićev protivnik biće češki teniser Stan Vavrinka, koji je u trećem kolu bio bolji od Iva Karlovića sa 6:7(2), 7:6(5), 7:6(5).

Đoković i Gofan su se do sada sastajali dva puta, a u oba meča je bolji bio Srbin, poslednji put upravo u Sinsinatiju pre dve godine, kada je slavio sa 6:2, 6:0.

Prvi set: Spori start, Novak dodao gas tek na kraju
Odlično je Novak otvorio susret, iako je pomalo neočekivano odabrao da servira baš sa strane na kojoj mu sunce bije direktno u lice, što teniseri obično izbegavaju u prvom gemu. Nije ga to omelo, osvojio je prvi gem, uz samo jedan izgubljen poen.

Nije Gofanu servis jača strana, ne šalje previše jake loptice ni na prvi ni na drugi servis, što je Đoković pokušao da iskoristi u drugom gemu. Došao je do brejk lopte, ali je Belgijanac ipak uspeo da se izvuče i osvoji svoj prvi gem.

Nastavio je Novak sa sigurnim servisima i u narednom gemu, pa iako je posle dve loptice koje su završile u autu, odnosno u mrežici, uspeo da osvoji poen, Đokoviću nije bilo teško da povede sa 2:1.

Uspeo je Srbin da stigne do svog prvog brejka na ovom meču, pošto je ponovo napao Gofanov servis praktično svaki put kada bi mu se za to ukazala šansa. Posle po dva osvojena poena na obe strane, Gofan je napravio dve greške, pa je Nole poveo sa 3:1.

Netipično za 14. tenisera sveta, napravio je nekoliko krupnih grešaka prilikom Đokovićevog servisa. Ipak, uspeo je da osvoji tri poena, ali to mu nije bilo dovoljno da spreči Srbina da potvrdi brejk i stigne do 4:1.

Gofan je međutim mogao da bude zadovoljan narednim gemovima, pošto na svoj servis nije dozvolio ni poen svom rivalu, a zatim napravio pritisak kada je Novak stao na liniju za servis i naterao ga na dve uzastopne greške. Uz dva dobro odigrana poena, to je bilo dovoljno Belgijancu da stigne do brejka i rezultata 4:3.

Nastavio je Gofan sa sjajnom igrom, i u narednom gemu, odigrao je odlično i „sa nulom” stigao do izjednačenja, mada se mora priznati da mu je u tome pomogao i Đoković, koji je sredinu prvog seta odigrao daleko ispod svog nivoa.

Uspeo je konačno Novak da podigne igru i tako na svoj servis prekine nalet 24-godišnjeg Belgijanca. Na svoj servis nije izgubio ni jedan poen. Zatim je napokon ubacio u „drugu brzinu” i sjajnim rešenjima bekhend udarcima stigao do dve brejk, a ujedno i set lopte. Prvu je Gofan spasao asom, ali dugu nije mogao, pa je Đoković tako stigao do prvog seta - 6:4.

Drugi set: Veliki Noletov pad
Osvojio je Novak prvi set, ali uopšte nije delovao uverljivo na terenu. U čitavom drugom setu stigao je samo do četiri vinera, uz isto toliko duplih servis greški, pa je bilo jasno da to nije ni blizu uobičajne igre najboljeg tenisera planete. To je već na početku drugog seta iskoristio Gofan, došavši do brejka u prvom gemu, što je iznerviralo Đokovića toliko da je četiri puta udarao reketom o zemlju, sve dok ga nije polomio. Nije ga to međutim dovoljno smirilo, pa je Noletovu nervozu Gofan iskoristio da ekspresno potvrdi brejk i povede sa 0:2.

Tek onda je Đoković zaigrao malo agresivnije, uspešno smenjujući jake napade iz bekhenda i milimetarski precizne drop šotove. Osim jednog neuspešnog eksperimenta sa lobom po dijagonali, nije pravio greške i lako je stigao do 1:2.

Uspeo je međutim Gofan da uspori ritam poena u narednom gemu i na taj način odbije ovaj napad Đokovića. Pa je dugim razmenama Belgijanac ipak stigao do četiri vezana poena i prednosti od 1:3.

Isti recept pokušao je da primeni i u narednom gemu, što mu je donelo prednost od 0:30, ali je potom Đoković osvojio četiri uzastopna poena i smanji zaostatak. Ono što je posebno bilo zabrinjavajuće u Noletovoj igri u tim momentima je njegov prvi servis, koji ga nikako nije služio u uvodnim gemovima drugog seta.

Za razliku od Đokovića, Gofan je servirao sasvim dobro. Nisu to bili vrhunski servisi, ali jesu bili dovoljni da nametnu ritam protiv slabog Novaka, pa je Belgijanac sa desetim uzastopnim poenom prilikom serviranja stigao do 2:4.

Neverovatno koliko je grešaka napravio Novak u sedmom gemu drugog servisa. Napravio je dve duple servis greške, jednu lopticu je poslao u aut iz bekhenda, drugu iz forhenda, te je Gofan bez mnogo truda stigao do dva brejka prednosti - 2:5.

Pokazao je Novak u dva navrata da mu ne treba mnogo da osvoji poen protiv Gofana, ali nije pružio dovoljno da bi stigao do brejka, pa je Belgijanac uz dva izgubljena poena stigao do 1:1 u setovima.

Treći set: Dva uzastopna brejka Gofana, pa buđenje Novaka
I treči set je Gofan počeo kao i drugi, sa brejkom, a Đoković uopšte nije delovao kao teniser koga smo navikli da gledamo. Pravio je početničke greške, delovao nezainteresovano, pa mu je Gofan dozvolio samo dva poena - 0:1.

Ništa se nije promenilo ni u narednim gemovima, pa je Gofan bez puno problema potvrdio brejk, što mu je dalo dodatnu snagu. Čak i u onim retkim trenucima, kada bi Novak ubacio prvi servis, uspevao je da odigra Belgijanac odlično, pa je uz dva sjajna vinera stigao i do drugog brejka u trećem setu i velike prednosti - 0:3.

Konačno je i Gofanu malo zadrhtala ruka, napravio je prvu duplu servis grešku, pa je Novak uspeo da stigne prvo do 30:30, a potom i do toliko dugo čekane brejk prilike, koju je iskoristio. Potom je konačno malo popravio i svoj servis, što mu je ubrzo donelo rezultat 2:3.

Kao da se 24-godišnjak uplašio uspeha, pa je onog trenutka kada je stigao do neočekivane prednosti od dva brejka potpuno prestao da liči na sebe. Tako je prvi put u ovom meču počeo da pravi krupne greške, dva puta je bez objašnjenja poslao lopticu u aut, jednom u mrežicu, pa je Novak vratio i drugi brejk za 3:3.

Znao je Đoković da iskoristi evidentan veliki pad Gofana, a uz to je popravio i svoj servis, pa je vrlo brzo posle 0:3 stigao do potpunog preokreta i 4:3. Svoju seriju nastavio je i u sledećem gemu, stigao do nove brejk lopte koju je odmah iskoristio, i tako došao do prilike da servira za pobedu.

Komentari / 0

Ostavite komentar