Ципрас поднио оставку и расписао изборе

Грчки премијер Алексис Ципрас поднео је оставку и предложио расписивање избора. Превремени парламентарни избори биће највероватније одржани 20. септембра, речено је раније у грчкој влади.

Свијет 21.08.2015 | 08:23
Ципрас поднио оставку и расписао изборе

Алексис Ципрас поднео је оставку, рекавши да је се мандат који је добио 25. јануара прешао свој лимит. Народ сад мора поново да одлучује, додао је Ципрас, преноси Ројтерс.

ЕК: Превремени избори за ширу подршку помоћи

Превремени парламентарни избори које планира премијер Алексис Ципрас, могли би да доведу до веће подршке трећем пакету помоћи еврозоне у Грчкој, каже шеф кабинета председника Европске комисије Жан-Клод Јункера, Мартин Селмај, преноси Тањуг.

Ципрас је нагласио да ће покушати поново да задобије поверење народа како би могао да настави да спроводи свој програм.

Према његовим речима, Грци морају да одлуче да ли их је храбро представљао пред међународним зајмодавцима и да ли споразум о новом пакету помоћи довољан за излазак из кризе.

Он је претходно одржао консултације са истакнутим саветницима о томе да ли да распише ванредне изборе како би умирио побуну у редовима Сиризе.

Према медијима, у оптицају су била два термина или да избори буду у периоду 15-20. септембра или у октобру.

Спекулације о одржавању превремених избора у Грчкој појачале су се последњих дана пошто су неки од саветника премијера, укључујући и министра енергетике Паноса Скурлетиса, отворено позвали на изборе.

Централни комитет Сиризе одлучио је пре три недеља да у септембру буде одржан ванредни конгрес странке на коме би се утврдила владина стратегија, што је раније затражио Ципрас.

Већина чланова Централног комитета гласала је за одржавање конгреса, чији је циљ утврђивање стратегије владе и очување јединства Сиризе пољуљаног због непопуларног пакета помоћи међународних кредитора.

Ципрас се налази под притиском значајне мањине у Сиризи која каже да споразум који је грчки премијер потписао са међународним кредиторима иде против владиних обећања против мера штедње.

Око 30 посланика Сиризе одбило је у јулу да гласа за реформе, а Ципрас је још тада рекао да су ванредни избори опција, уколико се са таквим отпором настави.

РТС

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

стојан

20.08.2015 18:24

Осавка је нормална у свијету. Осим код нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаха

20.08.2015 21:19

Ми не знамо ста је то. Од 2006 имамо једног цоека који ведри и облаци. И сто је интересантно и даље га подрзава преко 50 % градјана...

Name

.

20.08.2015 19:01

Човјек референдум?Нешто ми ово познато?Додик?Ципрас се правио важан ко и Додик, па га Запад поразио..Тако ће и Додика Запад поразити..

ОДГОВОРИТЕ
Name

није вазно

20.08.2015 19:10

Типицно ,обављен посао по интрукцијама запада и оног ко га је и поставио ,...као свуда по свијету ,па ваљда смо толико науцили у задњих 30-так година ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Молим

20.08.2015 21:23

Знају ли наси политицари да постоји оставка?

ОДГОВОРИТЕ