Cipras podnio ostavku i raspisao izbore

Grčki premijer Aleksis Cipras podneo je ostavku i predložio raspisivanje izbora. Prevremeni parlamentarni izbori biće najverovatnije održani 20. septembra, rečeno je ranije u grčkoj vladi.

Svijet 21.08.2015 | 08:23
Cipras podnio ostavku i raspisao izbore

Aleksis Cipras podneo je ostavku, rekavši da je se mandat koji je dobio 25. januara prešao svoj limit. Narod sad mora ponovo da odlučuje, dodao je Cipras, prenosi Rojters.

EK: Prevremeni izbori za širu podršku pomoći

Prevremeni parlamentarni izbori koje planira premijer Aleksis Cipras, mogli bi da dovedu do veće podrške trećem paketu pomoći evrozone u Grčkoj, kaže šef kabineta predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera, Martin Selmaj, prenosi Tanjug.

Cipras je naglasio da će pokušati ponovo da zadobije poverenje naroda kako bi mogao da nastavi da sprovodi svoj program.

Prema njegovim rečima, Grci moraju da odluče da li ih je hrabro predstavljao pred međunarodnim zajmodavcima i da li sporazum o novom paketu pomoći dovoljan za izlazak iz krize.

On je prethodno održao konsultacije sa istaknutim savetnicima o tome da li da raspiše vanredne izbore kako bi umirio pobunu u redovima Sirize.

Prema medijima, u opticaju su bila dva termina ili da izbori budu u periodu 15-20. septembra ili u oktobru.

Spekulacije o održavanju prevremenih izbora u Grčkoj pojačale su se poslednjih dana pošto su neki od savetnika premijera, uključujući i ministra energetike Panosa Skurletisa, otvoreno pozvali na izbore.

Centralni komitet Sirize odlučio je pre tri nedelja da u septembru bude održan vanredni kongres stranke na kome bi se utvrdila vladina strategija, što je ranije zatražio Cipras.

Većina članova Centralnog komiteta glasala je za održavanje kongresa, čiji je cilj utvrđivanje strategije vlade i očuvanje jedinstva Sirize poljuljanog zbog nepopularnog paketa pomoći međunarodnih kreditora.

Cipras se nalazi pod pritiskom značajne manjine u Sirizi koja kaže da sporazum koji je grčki premijer potpisao sa međunarodnim kreditorima ide protiv vladinih obećanja protiv mera štednje.

Oko 30 poslanika Sirize odbilo je u julu da glasa za reforme, a Cipras je još tada rekao da su vanredni izbori opcija, ukoliko se sa takvim otporom nastavi.

RTS

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

stojan

20.08.2015 18:24

Osavka je normalna u svijetu. Osim kod nas.

ODGOVORITE
Name

haha

20.08.2015 21:19

Mi ne znamo sta je to. Od 2006 imamo jednog coeka koji vedri i oblaci. I sto je interesantno i dalje ga podrzava preko 50 % gradjana...

Name

.

20.08.2015 19:01

Čovjek referendum?Nešto mi ovo poznato?Dodik?Cipras se pravio važan ko i Dodik, pa ga Zapad porazio..Tako će i Dodika Zapad poraziti..

ODGOVORITE
Name

nije vazno

20.08.2015 19:10

Tipicno ,obavljen posao po intrukcijama zapada i onog ko ga je i postavio ,...kao svuda po svijetu ,pa valjda smo toliko naucili u zadnjih 30-tak godina ...

ODGOVORITE
Name

Molim

20.08.2015 21:23

Znaju li nasi politicari da postoji ostavka?

ODGOVORITE