Како у Српској скрпити крај са крајем

Како преживјети скупу јесен питање је које ових дана мучи већину грађана, јер просјечна плата покрива свега 45 одсто синдикалне потрошачке корпе у износу од 1.844 КМ! А, није мало оних који примају знатно испод просјека.

Република Српска 20.08.2015 | 20:20
Како у Српској скрпити крај са крајем

Дакле, да би подмирили основне животне трошкове у породици бар два члана морају да буду запослена, у противном једва састављају крај са крајем.

Набавка дрва за огрев, припрема дјеце за школу, кредити и рачуни, ставке су које, уз трошкове потрошачке корпе, додатно угрожавају ионако слабе кућне буџете већине грађана Српске, пишу "Вечерње новости".

Истраживање Покрета потрошача РС је показало да више од 70 одсто грађана није у стању да подмири основне трошкове живота, а камоли да измирује редовно режије које, у просјеку, за четворочлану породицу износе од 300 до 350 марака, што је готово половина просјечне плате.

Запосленима, рецимо у грађевини, плата од 519 марака покрива само 28 одсто синдикалне потрошачке корпе! Просветарима, са зарадом од 859 КМ, је за покривање ових трошкова потребна дупло већа плата.

БРОЈКЕ
1.844 КМ потрошачка корпа 843 КМ просјечна плата 600 - 700 КМ дрва за огрев 500 КМ припрема за школу 300 - 350 КМ режије за породицу.

"Неподношљива је ситуација за многе грађане који имају примања око 500 КМ, а мјесечни трошкови режија износе и до 350 КМ", рекао је генерални секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић.

Породица у БиХ би, тврде економисти, морала да има примања од око 1.800 КМ да би могла да измири све трошкове живота, и то са максималним уштедама.

Бањалучки конобар Раде Трбић каже да му мјесечна зарада од 700 КМ није ни приближно довољна за подмирење свих животних потреба.

"За набавку дрва за огрев сам потрошио 600 КМ, мјесечна рата за кредит износи 214 КМ, а за куповину књига и одјеће дјеци за школу потребно ми је 500 КМ. Ни сам не знам како ћу то све да исплаћам", каже Трбић.

Родитељима у Српској за набавку школске опреме, уџбеника, одјеће и обуће, за двоје дјеце потребно је од 700 до 1.000 марака.

ЗАРАДЕ
Грађевинарство - 519 КМ Образовање - 859 КМ Електроенергетски сектор - 1.094 КМ Јавна управа - 1.099 КМ Финансије и осигурање - 1.269 КМ.

Први септембар, дан када ће основци сести у клупе у новој школској години, близу је, а многи родитељи суочени су са беспарицом и мучи их питање како на време да обезбједе све ствари потребне за њихове школарце.

Сања Рачић, трговац из Бањалуке и мајка двоје дјеце, каже да са мјесечним примањима од 500 марака не може да купи све потребне ствари дјеци за школу.

"Сет књига кошта око 120 КМ. Моја плата није довољна, али, на срећу, муж је запослен, па некако успјевамо да дјеци пружимо све што им је потребно за школу", каже она.

Многи пензионери се жале да са примањима од 200 КМ не могу чак ни да редовно купују лијекове, а камоли да плаћају режије.

"Живим од пензије од 250 марака. Лијекови коштају 30, режије 90, тако да ми за храну и остале потребе остане нешто више од 100 КМ мјесечно", каже бањалучки пензионер Симо Вукић.

Извор: Мондо.ба

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Младен

20.08.2015 18:39

А кафици пуни... треба овај народ овде за Њемацку а оне из Њемацке вамо па да видимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гастарбеитер

20.08.2015 19:15

Хеј Господо ста ви хоцете ста лазете сами себе, нико неце да ради или не знате ниста али хоцете само да пијете. Вама не треба дати ни да једете ниста нисте науцили никога се не стидите а погото не бојите. Сви сте мајстори а нити сте видјели ниста не схвацате и нити се засто трудите. Само мрљате да дан продје а ако вас Влада лазе са просјецном платом или васом Корпом све це то ви другације рацунати. Нека је вас Срамота нити знају Зидари ста нити Лимари нити водоинсталетери а сви наплацујете као да сте у Њемацкој. Јадне су васе Сколе и васе Дипломе ако их имате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

21.08.2015 01:21

Волим овај нас народ али као сто казес - скоро нико не ради прецизно, сваки се назива мајстором али нема воље да се потруди да уради сто боље. А о људима у дијаспори мисле да су глупи и да би они на њиховим мјестима били много успјеснији.

Name

гост

21.08.2015 09:13

Ста је Господо, нема те коментара како радите и доста имате , вама је вазно да сте у БЛ и глумити господу јадни смо ми. Ви нити сте исли у сколу или је цаца платио испите али знате РАЦУНАТИ ниста се не исплати. Од другог Свјетског рата ниста није урдјено нема стаклењака, нема наводњавања, послије 70 година неко се сјетио да је било устаса у БЛ па ми је није зао да има 2 из Историје. СРАМОТА СРАМОТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

кум

21.08.2015 09:35

Господо сви који волите Етно Село Устипке Кајмак онда марс на село

ОДГОВОРИТЕ