Хоће ли "Рино" исправити Криви торањ у Пизи?!

Клуб славне историје, који се гасио два пута због проблема с новцем, жели да се врати у Серију А први пут после 1990.

Фудбал 22.08.2015 | 14:20
Хоће ли "Рино" исправити Криви торањ у Пизи?!

Млађи љубитељи италијанског фудбала не сећају се Пизе, клуба који је 80-их година био редован учесник Серије А и који је у европски фудбал увео две легенде – Бразилца Дунгу и Аргентинца Дијега Симеона.

Међутим, када је генерација са Симеонеом, Маурицијом Неријем, Микелеом Падованом, Лобертом Пјованелијем и Алдом Долћетијем испала из Серије А у сезони 1990/91, уследили су финансијски проблеми, банкрот, гашење клуба основаног 1909. године и селидба у најнижи ранг.

Исто се Пизи, која је кренула брзо ка врху, догодило и 2009. када је цео процес поновљен.

Ево, шест сезона било је потребно "неразурима" из Тоскане да се домогну трећег по рангу такмичења у Италији, Лиге Про (постоје три групе, А – север, Б – централна и Ц – југ), из које се тешком муком клубови пробијају у Серију Б.

У намери да наставе успон ка елити, челници Пизе поставили су за тренера легендарног фудбалера Милана, Ђенара "Рина" Гатуза, који неколико година већ покушава да се наметне као тренерски ауторитет.

Тридесетседмогодишњи Гатузо, својевремено истакнути првотимац Милана и члан националног тима који је 2006. освојио титулу првака света, званично ће бити представљен у петак. Тренерским послом Гатузо је почео да се бави 2013. у швајцарском Сиону, где је и завршио играчку каријеру, а потом је водио екипе Палерма и грчког ОФИ-ја.

За репрезентацију Италије "Рино" (Носорог) одиграо је 73 утакмице и постигао један гол.

Сада ће покушати у клубу који је 1986. и 1988. освојио некадашњи Митропа куп... Иначе, у Лиги Про такмиче се 54 клуба у три дивизије, Пиза је у централној, Б.

Коментари / 0

Оставите коментар