Hoće li "Rino" ispraviti Krivi toranj u Pizi?!

Klub slavne istorije, koji se gasio dva puta zbog problema s novcem, želi da se vrati u Seriju A prvi put posle 1990.

Fudbal 22.08.2015 | 14:20
Hoće li "Rino" ispraviti Krivi toranj u Pizi?!

Mlađi ljubitelji italijanskog fudbala ne sećaju se Pize, kluba koji je 80-ih godina bio redovan učesnik Serije A i koji je u evropski fudbal uveo dve legende – Brazilca Dungu i Argentinca Dijega Simeona.

Međutim, kada je generacija sa Simeoneom, Mauricijom Nerijem, Mikeleom Padovanom, Lobertom Pjovanelijem i Aldom Dolćetijem ispala iz Serije A u sezoni 1990/91, usledili su finansijski problemi, bankrot, gašenje kluba osnovanog 1909. godine i selidba u najniži rang.

Isto se Pizi, koja je krenula brzo ka vrhu, dogodilo i 2009. kada je ceo proces ponovljen.

Evo, šest sezona bilo je potrebno "nerazurima" iz Toskane da se domognu trećeg po rangu takmičenja u Italiji, Lige Pro (postoje tri grupe, A – sever, B – centralna i C – jug), iz koje se teškom mukom klubovi probijaju u Seriju B.

U nameri da nastave uspon ka eliti, čelnici Pize postavili su za trenera legendarnog fudbalera Milana, Đenara "Rina" Gatuza, koji nekoliko godina već pokušava da se nametne kao trenerski autoritet.

Tridesetsedmogodišnji Gatuzo, svojevremeno istaknuti prvotimac Milana i član nacionalnog tima koji je 2006. osvojio titulu prvaka sveta, zvanično će biti predstavljen u petak. Trenerskim poslom Gatuzo je počeo da se bavi 2013. u švajcarskom Sionu, gde je i završio igračku karijeru, a potom je vodio ekipe Palerma i grčkog OFI-ja.

Za reprezentaciju Italije "Rino" (Nosorog) odigrao je 73 utakmice i postigao jedan gol.

Sada će pokušati u klubu koji je 1986. i 1988. osvojio nekadašnji Mitropa kup... Inače, u Ligi Pro takmiče se 54 kluba u tri divizije, Piza je u centralnoj, B.

Komentari / 0

Ostavite komentar