Лож-уље "спржи" 40 милиона КМ буџета!

На бензинским пумпама у РС годишње се у просјеку прода око 160 милиона литара лож-уља, од чега већина заврши у резервоарима моторних возила и разних машина, чиме РС бива закинута за вишемилионске износе, сазнају "Независне".

Република Српска 20.08.2015 | 12:17
Лож-уље "спржи" 40 милиона КМ буџета!

Наиме, у цијену лож-уља, чије је точење у возила законом забрањено, није укалкулисана акциза за аутопутеве од 0,15 КМ и за путеве 0,10 КМ, а имајући у виду да већина продатог лож-уља на пумпама заврши у резервоарима возила, лако се долази до рачунице да држава, односно два јавна предузећа, губе близу 40 милиона марака годишње.

Међутим, све ово и није изненађујуће имајући у виду да закон који регулише ову област није прецизно дефинисан, и отвара простор за бројне манипулације.

Да је то тако свјесни су и у Инспекторату РС, у којем кажу да су им практично "везане руке", јер је према законским рјешењима тешко доказати точење и употребу лож-уља у моторним возилима и машинама. Кажу да треба прецизније дефинисати ову област, што су већ и најавили из Министарства трговине и туризма РС.

У Инспекторату РС казали су да је питање продаје и промета лож-уља дефинисано Одлуком о квалитету течних нафтних горива и Упутством о начину спровођења те одлуке, које је усвојио Савјет министара БиХ.

Међутим, наводе да у тој одлуци постоје одређене недоречености по питању надлежности, инспекцијског надзора, казнених одредаба и друго.

"Одлуком је дефинисано да се у случајевима у којима се утврди употреба лож-уља у моторним возилима, за физичка лица као обавезна мјера, уводи одузимање моторног возила до коначног утврђивања одговорности, али нису дефинисани рокови одузимања, поступање с одузетим возилом, чување возила и слично", навели су из Инспектората РС.

Такође, према овој одлуци уколико се утврди да се на бензинским пумпама, супротно одредбама важећих ентитетских прописа врши продаја уља за ложење екстра лаког, поред покретања кривичног поступка, као казнена мјера уводи се затварање бензинске пумпе, али такође нису дефинисани рокови.

Точење и употребу лож-уља у моторним возилима и радним машинама са мотором са унутрашњим сагоријевањем тешко је доказати у инспекцијским контролама. У правилу, субјекти контроле у моменту инспекцијске контроле, у присуству инспектора, не чине прекршаје у виду точења лож-уља у моторна возила, рекли су из Инспектората РС. Они су нагласили да је ову област потребно прецизније правно регулисати, те прописати новчане казне и за лица која возе аутомобиле и механизацију на лож-уље.

Поред тога, из Министарства трговине и туризма РС истичу да на основу постојећих законских и подзаконских аката, које је донијело Министарство трговине и туризма, није дозвољено утакање лож-уља у резервоаре возила и радних машина на моторни погон.

Планираним измјенама и допунама Закона о трговини Министарство ће додатно уредити наведену област, како би се онемогућило кориштење лож-уља супротно његовој намјени, рекли су из овог министарства.

Милован Бајић, директор "Крајинапетрола" Бањалука, рекао је да има више модела да се ова област уреди и да то у сваком случају треба урадити, истичући да је вишеструки интерес државе да до тога дође. Он је мишљења да треба забранити продају лож-уља на пумпама.

Постоји модел попут оног у Србији, а то је да се изједначе све дажбине, и на лож-уље као и на дизел гориво, а онда онај ко има доказ гдје је одвезено то лож-уље има право на поврат средстава и на тај начин би се спријечила ова појава", рекао је Бајић, додајући да "Крајинапетрол" не прометује лож-уље. Како је казао, због продаје лож-уља које завршава у резервоарима моторних возила и машина, обесмишљавају се и труд и напори Владе РС која регресира дизел гориво за пољопривреднике, јер је тим пољопривредницима јефтиније у тракторе сипати лож-уље.

Из "Нестро петрола", који је лидер у БиХ за промет нафте и нафтних деривата, казали су да је забрањено точење лож-уља на продајном мјесту у резервоаре, те да велики број конкурената не поштује закон и директно чини штету тржишту, јер је цијена у овом случају примамљива за купце.

На овај начин конкуренти који продају лож-уље као погонско гориво за моторна возила, штете буџету државе, што је апсурд. Еколошки аспект да не спомињемо, рекли су они. Наглашавају да се велики нафтни дистибутери, какав је "Нестро петрол", придржавају законских регулатива. Према њиховим ријечима, потрошња лож-уља на тржишту је несразмјерно велика, ако се узме у обзир да га мали број домаћинстава или привредних субјеката користи као енергент за гријање или процес производње.

Истичу да се ефикасан и транспарентан начин продаје лож-уља базира на неколико основа, а то је да се потпуно забрани продаја на бензинским пумпама и регулише законом продајно мјесто испорукама цистернама до крајњег корисника, са складишта или рафинерије, да се уведу посебне таксе (као таксе за путеве и аутопутеве на деривате дизел/бензин) у еквиваленту тренутних, те омогући поврат тих такси крајњем кориснику уколико он докаже да је купљену количину искористио за потребе гријања или произодњу.

Потребно је извршити тзв. маркирање (означавање поријекла лож-уља) и контролу од стране инспекцијских тијела или припадника МУП-а резервоара аутомобила и другог возила у току редовних контрола на цестама, са узорковањем, те прописним санкцијама, казали су из "Нестро петрола".

Душко Гојић, директор ЈП "Путеви РС", рекао је да није упознат с количинама лож-уља која заврши у резервоарима моторних возила и машина, али да је, уколико је тачан податак од 160 милиона литара годишње у најмању руку страшан. Како је навео, ту се ради о директном закидању буџета РС, те дијела средстава који припада и ЈП "Путеви РС".

Једноставно, морају се повећати контроле, рекао је Гојић.

Извор: Независне

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Страсно

20.08.2015 11:03

Опет удар на сиротињу укините нам и зрак треба устати и виле у руке, ово постаје оцајно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека

20.08.2015 11:42

Ако је тих четрдесет милиона КМ узео народ и сиротиња, па ништа ту нема незаконито. Боље би било да држава стави сав енергетски нафтни потенцијал под своју контролу и на тај начин спријечи богаћење нафташа на рачун народа. Па свједоци смо колико нафта пада на свјетском тржишту($40,80) а држава "мудро" ћути правдајући то тиме да је то слободно формирање цијена, нека им је на срамоту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

холандија

20.08.2015 11:50

Цуј нема могуцности овдје, поготово у сеоским срединама. Сви на страну.. И идемо. Осигурање техницки казне гориво. Ма све гледају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Веља

20.08.2015 17:00

Свака цаст холандјанину, зив био немој солири, и овако смо биједни!

Name

Ре: нека

20.08.2015 12:28

Друзе види се да подрзавас власт знаци да си мозда и ти тај који возис скупо ауто имас плату будјетску само цу вам укратко вама који кројите капу овој биједи и само гледате како наметнут јос неки порез да казем данас смо ми ти који слабо зивимо а сутра мозда и ви али у јос вецим проблемима иза ресетака се сваста десава поготово ноцу. ЛП.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: нека

20.08.2015 12:34

А како није узео народ то је једино сто је јефтино а не мозе се сипати у А8 па хоце и то да опорезују. То је једино сто сиромасним треба укинути, треба увести само еуро 5 нафту а голфове 2 на отпад. Види се ста возају пратње од ових главоња, они не сипају лозу њима треба 40 милиона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гост

20.08.2015 12:48

Сварно морам да цитам али мислим боље је да не знам? Ми се цудимо о климатским Промјенама те суса те невријеме а нико неце да казе да ми све радимо од цега нормал свијет одустаје. Увозимо сав Отпад за Запада мора да буде Диесел а Техницки преглед ради се у Кафани! БЛ Нити треба висе Становника а ни Аута. Становници умиру од Рака а аута заврсавају на Отпаду а Политика зиви од Пореза а Др. од Баксиса

ОДГОВОРИТЕ