Његоша сам научила да воли све људе

Његош Сикираш, 16-годишњи првак Европе у кошарци и члан репрезентације БиХ са најсјајнијим одличјем, освојио је све што се са свега 16 година освојити може. Његова мајка Слађана Сикираш у разговору за портал Клиx.ба говори о протеклом Еуробаскету, плановима за будућност, животу са прваком Европе.
Дјечак који је почео кошарку да тренира са својих 11 година у само пет година постигао је оно немогуће: дочепао се олимпијског и европског злата. И ту неће стати. Његов успјех и сјајна будућност тек се назиру. 

Посебан понос због тога осјећа његова мајка Слађана Сикираш која за свога сина каже да је дивно дијете и дечко који много много ради и које се заиста бори и даје све од себе у томе.

Босна и Херцеговина 20.08.2015 | 10:24
Његоша сам научила да воли све људе

Тако се понашао и на Европском првенству у Литванији одакле је заједно са својим саиграчима донио злато. Његова мајка Слађана али и брат и сестра сваки тренутак првенства провели су уз телевизију. Сваки дан живјело се само за његове утакмице, ништа друго није постојало.

Било ми је тешко, ужасно стресно, ходала сам по кући, па јастук на главу стављала не би ли прошла која минута па онда вирим резултат. Минута је знала бити ко година, испричала нам је Слађана.

Из свег срца се надала да ће момци побиједити и тешко је било све то издржати.

Ова наша дивна дјеца су то заслужила. Борили су се из петних жила и ово је само њихова побједа, казала нам је Слађана.

Казала нам је Слађана како је успјех њеног сина за њу велики превелики и сам по себи довољан.

Ова наша дјеца се воле, најбољи су у том што раде и у томе уживају. То је све што нам треба, каже она.

Иницијативу Дарија Чојића, бившег Његошевог тренера да Пале овом златном дечку такођер додјели стан, Слађана није жељела претјерано коментарисати видно разочарана и бијесна због натписа у појединим медијима.

Ми смо породица која живи скромно и не срамим се то рећи. Већ двадесет година живимо као подстанари, али поштено живимо и радимо и никада ни од кога нисмо затражили нити једну марку. Свака помоћ је добродошла, али ми нисмо сиромашни као што су то објавили поједини медији криво интерпретирајући моје казивање да живимо скромно, прича Слађана.

Такве погрешне интерпретације бациле су сјену на сјај њеног дјечака и управо због тога не жели говорити о томе. Само жели славити кошарку наших златних момака.

Овдје је само важна кошарка коју мој Његош и његови саиграчи толико воле. Ја сам га научила да воли све људе, нарочито добре људе. Ми не знамо шта је то мржња и желим да тако и остане. Много је љепше вољети, казала на је Слађана.

Истакла је да њеног сина у недјељу дочекује забава у Бијељини који ће му приредити његов бивши клуб КК Будућност.

Потом путује у Рим и наставља играти за Стелла Аззурро, прича нам Слађана.

Њеног сина су, како каже, тражили и представници Србије, али је Његош одлучио да игра за БиХ.

Када је одлучивао за кога ће играти разговарао је са својим тренером Чојићем. Он му је тада рекао да му он савјетује да игра за БиХ, а не за Србију. Међутим одлука је била његова. Питао ме да ли може да игра за БиХ. Ја сам му тада рекла па наравно, ти си Србин из Босне. Одлучио је да ће бранити боје ове државе, прича нам Слађана.

Иако Његош путује већ идуће седмице за Италију сазнајемо да је наш златни дечко веома тражен те да су у току разговори који би могли довести до његовог преласка у нови клуб. Сјајне партије које је пружио на Европском првенству учиниле су да постане жеља многих клубова.

Који то клуб потражује нашег првака није нам желио открити ни Чојић који учествује у неким разговорима.

За сада остаје у Италији, касније ћемо видјети, казао нам је он.

У сваком случају, Његошу желимо само најсјајнија одличја, гдје год био.

Извор: Бука

 

 

Коментари / 39

Оставите коментар
Name

Дејан Н.Топола

20.08.2015 06:58

Цеститам клинцима,свака цаст. Није он једини Србин који је играо за репрезентацију БиХ. Имају и два клинца из Тополе Коциц и Дјаковиц. И ја им не замјерам сто су играли за БиХ. Цак су и генерација моје церке тако да познајем дјецу из сколе.Али ми смета на прослави да се виоре ратне заставе Армије БиХ. Е под том заставом никад не бих дао да ми игра дијете. Ако су дјеца била велицанствена засто су неки примитивци испали идиоти и покварили нам утисак??

ОДГОВОРИТЕ
Name

нерко

20.08.2015 07:17

Дејане управу си да ратним заставама ту није мјесто. Дјецо, хвала вам.

Name

млада босна за Дејана

20.08.2015 07:35

Није Његос играо под заставом старе заставе РБиХ вец под новом. Хајде Дејане да направимо ја и ти нову заству БиХ са којом це бити сви задовољни. Бас је толико теско направити неки грб који у себи садрзи и 4с, саховницу и љиљане и рецемо три боје које представљају сва три народа. Под таквом заставом ја бих радо пустио своје дијете да игра, али не мозе када смо ми дебили балкански!!!

Name

Сикириц

20.08.2015 08:02

Досадни сте са Тим заставама. Та застава је њихова , ко и наса тробојка ко и Хрватска саховница , а ваљда нам је заједницка ова плаво зута. Да узму ону зелену са мјесецом и звездом,ста би тек онда писали и прицали. Па , не моземо ми одлуцивати ста они треба да воле и раде. Његосе хвала на свему и сто си бољи цовијек са 16 него деведесет посто старијих "паметнијих" људи.

Name

Дејан Н.Топола

20.08.2015 08:21

Па имамо ми заједницку заставу....ако смо прихватили ту заставу и дјеца прихватила да играју заједно под зуто плавом заставом којој будали пада на памет да виори ратним заставама???Само сам то рекао.Свака цаст клинцима..Свако ко се бавио спортом зна ста ово знаци за њих а и за нас....позззз

Name

Дејан.бл

20.08.2015 09:58

Косаркаски савез Србије је на потезу . Момце, отадзбина зове

Name

Поратни

21.08.2015 07:39

Дејане, то није никаква "ратна"застава,то је застава под којом је БиХ примљена у УН-е.Момци нису играли под том заставом,играли су под наметнутом од високог представника,наметнута је зато што српски посланици у то доба,па можда и данас,не желе усвајање закона о грбу и застави БиХ,јер то би била још једна"коцкица"у мозаику Државности,то је бар јасно. "ратна застава"="24%"="златне кашике"....то је из исте кухиње понављам,дјеца нису играла под легалном и легитимном заставом БиХ већ под наметнутој. @Дејан: Да ли си ти за усвајање закона о грбу и застави БиХ?

Name

КАПА ДОЛЕ

20.08.2015 07:00

Свака цаст и теби и твом сину и то да је Србин из БиХ и да игра за БиХ је несто велико. Свака среца Његосу и свим његовим саиграцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВОЈВОДА

20.08.2015 07:54

А матер му речеда је Србин из Босне, а ја мислио и из Херцеговине. Значи ли то да је Драган Човић босански Хрват? Е, ту је разлика! И друго, лако ћемо ми за Његоша, али нека његова матер Слађа научи ''оне друге'' људе да воле све људе. Бојим се да је то немогућа мисија.

Name

ре дејан

20.08.2015 07:23

Упорно се форсира прича о ратним заставама Армије БиХ која везе нема са стварношћу. Ради се о званичној застави БиХ која је била службена државна застава све до доношења одлуке о изгледу садашње заставе.Иста застава се до тог тренутка налазила испред зграде Уједињених Нација. Ратна застава Армије БиХ испод грба садржи прекрижене мачеве, има златни обруб и изнад грба оквир са натписом "Армија БиХ"

ОДГОВОРИТЕ
Name

рере дејан

20.08.2015 08:10

У мају 1992. муслиманске јединице су усле у српско село Граховисте које се налазило (до темеља спаљено) изнад Кобиље главе, Опстина Центар - Сарајево, и том приликом изврсиле масакр над цјелокупним становниством села. Тог дана између осталих убијени су и: Зорка Сикираш 1911. годиште Стана Сикираш 1937. годиште Неђо Сикираш 1927. годиште Танкосава Сикираш 1919. годиште Ранко Сикираш Вељко Сикираш, након цега је село запаљено. До данас нико није одговарао за овај ратни злоцин. убијени су близа родбина кадетског репрезентативца БиХ, његоса сикираса, који је на прослави освајања европског првенства доцекан ратним заставама АРБиХ, под којима су и побијени цланови његове родбине. да ли неко мозе осудити овог дјецака ако сутра напусти репрезентацију БиХ и одлуци играти за србију?

Name

Дејан Нова Топола

20.08.2015 08:30

Ја немам ниста против тога сто клинци играју за БиХ.Нека играју...моја церка је свим срцем навијала за њих сколски су другови и нормално је то....ријец јој нисам рекао...али кад сам на прослави видио да се виоре ратне заставе са љиљанима,тад се моја толеранција губи и прелазим на страну оних који су против тога да дјеца играју под том заставом.И нико ме никад неце убједити да је то у реду.

Name

Цеститам

20.08.2015 07:35

Њему његовој фамилији и његовим саиграцима: Браво. Ре: Дејан Н Топола: Ти је легитимна застава и ни на једну нисам видео грб Армије БиХ. Да су момци доцекани у Бања Луци буди искрен да ли би било уопсте Заставе БиХ ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко Бања Лука

20.08.2015 07:55

Свака част момку, одлука је његова али ја му савјетујем да што пре пређе и игра за Србију то му је ипак отаџбина с обзиром да у Сарајеву нисам видео ни једну заставу Републике Српске или тачније српску заставу. Ако је изабрао да игра за БиХ ту нема ништа спорно али ако игра под заставом државе која не постоји, и ако игра под љиљанима, и ако игра под арапским заставама и словима које се вијоре педерацијом муслиманско-католичком, е онда пријатељу мој ни ти ни твоја мајка нисте у праву, али опет одлука је ваша а Срби увијек сарађују са свима и заборављају прошлост, зато полако, али сигурно и изумиру. Питање је само зашто је онолико Срба изгинуло и протјерано 90их да касније њихова дјеца живе у држави против које су се борили? Да касније њихова дјеца клањају, представљају се под љиљанима,мјесецем и звјездом, потписују се арапским словима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

врбас

20.08.2015 09:19

Хајде ти луди Милојко написи овдје у којој дрзави ти зивис.

Name

Ре

20.08.2015 09:56

Републици Српској

Name

врбас

20.08.2015 11:09

Постоје људи који не знају и они који су глупи. Ти спадас у обе групе.

Name

Поратни

21.08.2015 10:38

Милојко БЛ "Питање је само зашто је онолико Срба изгинуло и протјерано 90их да касније њихова дјеца живе у држави против које су се борили" Низашто Милојко,изгинули људи бадава,сад ти је тек јасно. РС није држава а дечко је играо за Државу која је међународно призната.Шта сад,све што у РС ваља по теби мора ићи у Србију,"добра политика",Милојко,рат је давно завршен, БиХ је опстала,сад што то теби баш није најјасније,то је други пар опанака

Name

КОРЕКЦИЈА

21.08.2015 13:44

Тзв ''Врбас'' је у праву. БХ јесте држава, али квази!

Name

СРБИН Един Џеко

20.08.2015 07:57

Српска посла увијек забрињавају, рецимо шта се оно деси у јуну две хиљаде и петнаесте године? Баш ме занима како поносна мајка може једном дјетету погинулог Српског борца да каже какве се оно заставе вијоре на прослави у Сарајеву?Да ли њен син урличе алах и тако даље?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коwалски

20.08.2015 08:06

Зашто Његошу није организован дочек на Палама? Срамота! Дочекало га је 50000 људи у Сарајеву, а тамо гдје је рођен мук. Ваљда се власт стиди овог момка, шта ли? Пих!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрзим Босну

20.08.2015 08:22

Никада не бих играо за државу која на силу постоји!!! Никада не бих издао свој народ који је гинуо за Србе у Републици Српској, тако Срби треба да одреагују а не па шта има везе застава имамо и ми своју? Да ли ти имаш мозак балавче када не знаш шта је застава БиХ и застава исламиста из БиХ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

20.08.2015 09:53

Болестан си у мозак! Лијеци се под хитно...

Name

Хамза

20.08.2015 10:16

Па пресели се у отадзбину! Молим те.

Name

Зворник

20.08.2015 09:01

Искрене цеститки златним Босанским и Херцеговацким синовима за медаљу а за ове које се препуцавају за заставе могу само једну ствар да казем јебем вас глупе и заостале сељаци једни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

врбас

20.08.2015 09:41

Све цеститке и похвале и Сладјани и Његосу. Сладјани јер је родила и одгојила таквог сина , а Његосу јер га красе најбоље људске и спортске особине. И једна порука овим дивним људима - не обрацајте пазњу на изјаве и коментаре мрзњом заслијепљених умоболника.... за њих је вријеме стало 90-их година прослог вијека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цобер

20.08.2015 10:12

@ врбас Свака част на коментару нема се шта додати. Умоболници би јели и траву само да се не мјешају са другима За њих је шума идеално мјесто за живјети.

Name

млада босна за сто мрзи Босну

20.08.2015 09:49

Каква је разлика измедју тебе и ИСИЛ-а?

ОДГОВОРИТЕ
Name

абц

20.08.2015 13:29

Не реце мама да га је одбацила Србија после пробе...Нек потурице тразе стан од Сарајева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

абц

20.08.2015 13:34

"Европски и олимпијски првак". Види се да је клиx. Питање за маму и за тренера Дарија - сто не тразе стан од БиХ, сто тразе од Срба? А мама је дала интервју за Радио Сарајево у ком из њених уста говори Соња Бисерко .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бих

20.08.2015 16:30

Ја коментара и болесника ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

20.08.2015 19:49

Ево ста је и Његос рекао на свом ФБ о Авазовим лазима везаним за његову наводну изјаву о Србији: “Овом приликом желим да се обратим свим медијским новинарима. Велика је разлика између СИРОМАШТВА и СКРОМНОСТИ, велика је разлика ОДБАЦИТИ (Србију) и ОДЛУЧИТИ. Не ширите неистине “дневни АВАЗ” ово је примјер колико “дневни АВАЗ” не поштује моје изјаве и изјаве моје маме. Срам вас било! Стидите се!! ‪#‎Дневни_Аваз‬ !!!”

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

20.08.2015 20:13

Достојанство се не купује.Момак це проци исто као и Мисимовиц,Врањес,знаци то су босњацки Срби за декор,наравно никада не могу бити капитени јер нису муслимани.Мисимовиц је био најбољи у репрезентацији,па опет није био капитен,зато сто није муслиман и зато сто је Србин.Муслимани су врло перфидни,за разлику од Срба који су јасни и отворени.Сикирас је појео говно, залетио се па прицао како је то урадио због сиромаства па се сад извлаци а муслимани га развлаце,сада је себе заувјек обиљезио.Остали српски кадети цуте,мудри не хвале се бламазом и морањем играња за БХ,момци зеле да се продају и то подрзавам. Не бих ја ником од њих ниста дао ако играју за Федерацију.Будите Бакирови срби за декор и то је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

није вазно,

21.08.2015 00:29

Присјецам се тако ,...и Ми смо давно играли заједно ,просли сколе заједно ,екскурзије сколске ,турнеје по цијелој бивсој Југи ,пола Европе ,уцили нас и вјеровали да никада оно најгоре немозе доци ,јер ми млади смо сколовани ,паметни ,јединствени ....свадбе и испрацаје правили ,кумства ,из једних тањира јели и из истих фласха пили ,...итд итд ,..онда све паде у воду ,постадосмо агресори у родјеној дрзави ,градовима ,постадосмо ,цетници-кољаци ,убице ,јос сада хоце и да нас геноциднима приказу ,...са правом казем -гади ми се и помислити на БиХ,...

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОРЕКЦИЈА

21.08.2015 13:47

С том разликом што је (врло) важно.

Name

Никола Требиње

21.08.2015 10:30

Само ми реците како продјосе Вараајиц,Расо и Цецур.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко Младић

21.08.2015 13:56

Оооооооооооооо Турци раус!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бјези Његосе и не окреци се

21.08.2015 15:16

Мој савјет ти је синко да напустис ове балканске гудуре у којима јос увијек влада закон топуза и људи се не мјере по способностима него по племенској припадности.И Тесли ,Пупину а богами и Дјоковицу је тек право кренуло кад су побјегли од нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеница

21.08.2015 15:19

Ма,дајте,људи,оставите момка на миру... Он је (као и остали његови другари из репрезентације) један пристојно одгојен момак... Та (заправо) дјеца су својом искреношћу и спонтаношћу успјела срушити све (наметнуте) баријере које силом прилика постоје у овом свеопштем квази-систему вриједности који влада у цијелој БиХ,у свим њеним општинама,кантонима,ентитетима или како год да се све то скупа зове... И сигурно је свако добронамјеран (ови други ту заправо и нису битни) осјетио узбуђење и задовољство када је видио како се ти дјечаци међусобно уважавају и поштују заједно са селектором Панџом... Сви смо имали прилику протеклих дана да присуствујемо једном лијепом догађају,догађају који буди наду да није све отишло до врага и да ова дјеца паметније размишљају него ови старији чије вријеме већ заправо пролази... Поздрав...

ОДГОВОРИТЕ