Тригазис: Грчка неће признати Косово

Координатор одељења за међународну сарадњу Сиризе Панос Тригазис потврдио је за данашњи Курир да Грчка остаје при ставу да независност Косова не треба потпуно признати.

Свијет 20.08.2015 | 08:39
Тригазис: Грчка неће признати Косово

У овом моменту не могу да иступим у име владе, него искључиво у име Сиризе. Ипак, могу да потврдим да се Грчка и премијер Алексис Ципрас и даље држе става ранијих власти да независност Косова не треба потпуно признати, рекао је Тригазис.

Према његовим речима билатерални односи Атине и Приштине "на одређеном нивоу већ постоје", док Сириза сматра својим приоритетом борбу за мир и стабилност у региону.

Тригазис признаје да је званична Атина "трпела притиске ЕУ" на другим пољима, али не у вези са спољном политиком.

Постоји заједничка спољна и безбедносна политика ЕУ, али одлуке о успостављању дипломатских односа могу да се доносе самостално. Зато о таквим стварима одлучујемо као суверена држава, имајући у виду националне интересе, али и интересе регионалног и међународног мира, навео је он.

Тригазис је подсетио да је планирана посете грчког премијера Београду у септембру у склопу балканске турнеје, а у циљу сарадње унутар целог Балкана, зарад развоја региона.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Остаје

20.08.2015 06:01

Боли ме за Грцку и Ккосово. Писите о запосљавању народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта рече ?

20.08.2015 06:32

Не треба потпуно признати. Значи дјелимично.

ОДГОВОРИТЕ