Trigazis: Grčka neće priznati Kosovo

Koordinator odeljenja za međunarodnu saradnju Sirize Panos Trigazis potvrdio je za današnji Kurir da Grčka ostaje pri stavu da nezavisnost Kosova ne treba potpuno priznati.

Svijet 20.08.2015 | 08:39
Trigazis: Grčka neće priznati Kosovo

U ovom momentu ne mogu da istupim u ime vlade, nego isključivo u ime Sirize. Ipak, mogu da potvrdim da se Grčka i premijer Aleksis Cipras i dalje drže stava ranijih vlasti da nezavisnost Kosova ne treba potpuno priznati, rekao je Trigazis.

Prema njegovim rečima bilateralni odnosi Atine i Prištine "na određenom nivou već postoje", dok Siriza smatra svojim prioritetom borbu za mir i stabilnost u regionu.

Trigazis priznaje da je zvanična Atina "trpela pritiske EU" na drugim poljima, ali ne u vezi sa spoljnom politikom.

Postoji zajednička spoljna i bezbednosna politika EU, ali odluke o uspostavljanju diplomatskih odnosa mogu da se donose samostalno. Zato o takvim stvarima odlučujemo kao suverena država, imajući u vidu nacionalne interese, ali i interese regionalnog i međunarodnog mira, naveo je on.

Trigazis je podsetio da je planirana posete grčkog premijera Beogradu u septembru u sklopu balkanske turneje, a u cilju saradnje unutar celog Balkana, zarad razvoja regiona.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ostaje

20.08.2015 06:01

Boli me za Grcku i Kkosovo. Pisite o zaposljavanju naroda.

ODGOVORITE
Name

Šta reče ?

20.08.2015 06:32

Ne treba potpuno priznati. Znači djelimično.

ODGOVORITE