Може ли Новак коначно да освоји Синсинати?!

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић дуелом са Беноом Пером из Француске започиње поход на титулу у Синсинатију, једину која му фали са Мастерс турнира.

Тенис 19.08.2015 | 20:00
Може ли Новак коначно да освоји Синсинати?!

Сусрет Ђоковића и Пера на програму је најраније од 21 час, а то ће им бити први међусобни меч.

Српском тенисеру је годинама титула у Синсинатију измицала, а због игара какве пружа од почетка ове године, многи верују да је ово прави тренутак да коначно подигне тај жељени пехар.

Тениски стручњаци чак истичу да би Новак могао да буде на савршеном путу да ову сезону учини бољом од оне 2011. године, коју сви сматрају његовом најбољом.

Ове недеље Новак у Синсинатију има шансу да постане први тенисер који би освојио ‘Златни Мастерс’ – свих девет Мастерс титула. Прилику да то учини имао је и у претходне две године, али су му тада на пут стали Американац Џон Изнер, односно Томи Робредо из Шпаније. Не треба заборавити ни то да је био финалиста на том турниру 2008, 2009, 2011. и 2012. Такође, крајем овог месеца ће пред УС Опен бити проглашен за главног фаворита, без обзира на то да ли ће освојити трофеј у Охају или не.

“Четири пута сам играо финале овде и то ми даје разлог да верујем да могу да направим тај још један корак ове године и успем. Играо сам веома добар тенис овде у прошлости, али сам одиграо и лоше, посебно у последње две године. Ипак, ово је једна од најуспешнијих сезона моје каријере, освојио сам два Грен слема, победио сам на више од 50 мечева, а тек је половина сезоне прошла. Осећам се сјајно на терену, самоуверен сам и надам се да ћу то искористити ове недеље”, нагласио је Ђоковић.

У последњих осам месеци, први рекет света је био више него импресиван. Остварио је 52 победе и четири пораза, а скор у дуелима са тенисерима који су међу десеторицом најбољих на свету му је 18/3. Освојио је укупно шест титула – Аустралијан Опен, Индијан Велс, Мајами, Монте Карло, Рим и Вимблдон, а играо је и финале Ролан Гароса. Његовом низу од 25 тријумфа у низу на турнирима Мастерс серије дошао је крај у недељу, када је поражен у финалу Роџерс купа од Британца Ендија Марија.

Пре четири године, Ђоковић је постао први тенисер, осим Роџера Федерера и Рафаела Надала, који је сезону завршио на првом месту још од Американца Ендија Родика, којем је то пошло за руком 2003. године. Та сезона је била спекакуларна – тријумфовао је на првих 37 мечева које је одиграо, освојио је десет титула – три Грен слема и пет Мастерса, а на крају је имао 70 победа и само шест пораза. Против играча из Топ10 имао је скор 21/4, а у дуелима са Федерером и Надалом доживео је само један пораз.

“Искрено, не поредим сезоне. Мислим да је свака година другачије искуство, другачији изазов. Растете, еволуирате као особа и као тенисер. Не могу да будем играч као што сам био 2011. године јер се мој живот толико променио. Када се погледа живот ван терена, прошла година ми је била најлепша, јер сам се оженио и постао отац. По питању успеха на терену, она је била најбоља, уз ту 2011.”, нагласио је Ђоковић.

Када се погледа статистика, Ђоковић сада игра много агресивније него што је случај био 2011. године. Ове године бележи скоро два аса више по мечу (3,9/2011;5,8/2015) и осваја за четири процента више сервис гемова него 2011. године (86%/2011;90%/2015). Заслуге за то иду сарадњи са Борисом Бекером, која је започета у децембру 2013. године, који је на том пољу био изузетно доминантан средином осамдесетих година прошлог века. Међутим, иако се сматра да има најбољи ритерн на свету, ове године је освојио само 32 одсто гемова на сервис противника, у поређењу са 39 одсто пре четири године.

Истина је да ће тек после завршног Мастерса сезоне у Лондону, у новембру, бити могуће направити право поређење са 2011. годином. И не само том, већ свим оним које су имали великани тениса – као Џими Конорс 1974, Џон Мекинро 1984, Федерер 2004, 2005, 2006. или Надал 2010. Али, Синсинати би свакако могао да донесе Новаку прилику да поново испише нове странице историје…

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Новаче

19.08.2015 18:17

Добар си нема шта, скидам ти капу, али јејдном ћеш морати стати на лопту и умирити је, боље је отићи славан, него ојађен и одбачен, ипак долазе млађи у осталом.

ОДГОВОРИТЕ