Može li Novak konačno da osvoji Sinsinati?!

Najbolji teniser sveta Novak Đoković duelom sa Benoom Perom iz Francuske započinje pohod na titulu u Sinsinatiju, jedinu koja mu fali sa Masters turnira.

Tenis 19.08.2015 | 20:00
Može li Novak konačno da osvoji Sinsinati?!

Susret Đokovića i Pera na programu je najranije od 21 čas, a to će im biti prvi međusobni meč.

Srpskom teniseru je godinama titula u Sinsinatiju izmicala, a zbog igara kakve pruža od početka ove godine, mnogi veruju da je ovo pravi trenutak da konačno podigne taj željeni pehar.

Teniski stručnjaci čak ističu da bi Novak mogao da bude na savršenom putu da ovu sezonu učini boljom od one 2011. godine, koju svi smatraju njegovom najboljom.

Ove nedelje Novak u Sinsinatiju ima šansu da postane prvi teniser koji bi osvojio ‘Zlatni Masters’ – svih devet Masters titula. Priliku da to učini imao je i u prethodne dve godine, ali su mu tada na put stali Amerikanac Džon Izner, odnosno Tomi Robredo iz Španije. Ne treba zaboraviti ni to da je bio finalista na tom turniru 2008, 2009, 2011. i 2012. Takođe, krajem ovog meseca će pred US Open biti proglašen za glavnog favorita, bez obzira na to da li će osvojiti trofej u Ohaju ili ne.

“Četiri puta sam igrao finale ovde i to mi daje razlog da verujem da mogu da napravim taj još jedan korak ove godine i uspem. Igrao sam veoma dobar tenis ovde u prošlosti, ali sam odigrao i loše, posebno u poslednje dve godine. Ipak, ovo je jedna od najuspešnijih sezona moje karijere, osvojio sam dva Gren slema, pobedio sam na više od 50 mečeva, a tek je polovina sezone prošla. Osećam se sjajno na terenu, samouveren sam i nadam se da ću to iskoristiti ove nedelje”, naglasio je Đoković.

U poslednjih osam meseci, prvi reket sveta je bio više nego impresivan. Ostvario je 52 pobede i četiri poraza, a skor u duelima sa teniserima koji su među desetoricom najboljih na svetu mu je 18/3. Osvojio je ukupno šest titula – Australijan Open, Indijan Vels, Majami, Monte Karlo, Rim i Vimbldon, a igrao je i finale Rolan Garosa. Njegovom nizu od 25 trijumfa u nizu na turnirima Masters serije došao je kraj u nedelju, kada je poražen u finalu Rodžers kupa od Britanca Endija Marija.

Pre četiri godine, Đoković je postao prvi teniser, osim Rodžera Federera i Rafaela Nadala, koji je sezonu završio na prvom mestu još od Amerikanca Endija Rodika, kojem je to pošlo za rukom 2003. godine. Ta sezona je bila spekakularna – trijumfovao je na prvih 37 mečeva koje je odigrao, osvojio je deset titula – tri Gren slema i pet Mastersa, a na kraju je imao 70 pobeda i samo šest poraza. Protiv igrača iz Top10 imao je skor 21/4, a u duelima sa Federerom i Nadalom doživeo je samo jedan poraz.

“Iskreno, ne poredim sezone. Mislim da je svaka godina drugačije iskustvo, drugačiji izazov. Rastete, evoluirate kao osoba i kao teniser. Ne mogu da budem igrač kao što sam bio 2011. godine jer se moj život toliko promenio. Kada se pogleda život van terena, prošla godina mi je bila najlepša, jer sam se oženio i postao otac. Po pitanju uspeha na terenu, ona je bila najbolja, uz tu 2011.”, naglasio je Đoković.

Kada se pogleda statistika, Đoković sada igra mnogo agresivnije nego što je slučaj bio 2011. godine. Ove godine beleži skoro dva asa više po meču (3,9/2011;5,8/2015) i osvaja za četiri procenta više servis gemova nego 2011. godine (86%/2011;90%/2015). Zasluge za to idu saradnji sa Borisom Bekerom, koja je započeta u decembru 2013. godine, koji je na tom polju bio izuzetno dominantan sredinom osamdesetih godina prošlog veka. Međutim, iako se smatra da ima najbolji ritern na svetu, ove godine je osvojio samo 32 odsto gemova na servis protivnika, u poređenju sa 39 odsto pre četiri godine.

Istina je da će tek posle završnog Mastersa sezone u Londonu, u novembru, biti moguće napraviti pravo poređenje sa 2011. godinom. I ne samo tom, već svim onim koje su imali velikani tenisa – kao Džimi Konors 1974, Džon Mekinro 1984, Federer 2004, 2005, 2006. ili Nadal 2010. Ali, Sinsinati bi svakako mogao da donese Novaku priliku da ponovo ispiše nove stranice istorije…

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Novače

19.08.2015 18:17

Dobar si nema šta, skidam ti kapu, ali jejdnom ćeš morati stati na loptu i umiriti je, bolje je otići slavan, nego ojađen i odbačen, ipak dolaze mlađi u ostalom.

ODGOVORITE