Духовно језгро сарајевских Срба

Светом литургијом, славским обредом и народним весељем Храм Светог Преображења Господњег у Сарајеву данас је прославио крсну славу.

Босна и Херцеговина 19.08.2015 | 22:35
Духовно језгро сарајевских Срба

Храм Светог Преображења у Сарајеву од 1940. године када је саграђен, представља духовно језгро сарајевских Срба. За њих стотињак слава овог храма у општини Ново Сарајево велики је дан, као и за оне који више не живе ту, а прије ратних дешавања су у порти ове богомоље доживјели најљепше тренутке.

За разлику од протеклих година, овај храм је у посљедње вријеме поштеђен вандалских напада, захваљујући доброј сарадњи сарајевске полиције и новосарајевске парохије. Храм осим за крсну славу, редовно обилази стотињак сарајевских Срба, који и поред тешких времена нису заборавили на своју вјеру и обичаје. Нажалост, кажу у парохији,мало је омладине.

“Нажалост, буде или једно или ниједно крштење и вјенчање, а највише има сахрана. Нема лијепих и радосних дешавања, већ само тужних испраћаја на вјечни починак”, истиче старјешина храма Јадран Даниловић.

Од 200 хиљада сарајевских Срба након рата у овом граду остало их је 20-ак хиљада. Народно весеље у порти храма Светог Преображења Господњег можда је и једина прилика да се бар њих стотињак окупи и присјети како се некада славило и играло коло улицом поред храма.

БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Саша

19.08.2015 15:57

Чисто сумњам да има више од 5-6000 Срба којим је пребивалиште у Сарајеву. Овдје не треба рачунати оне који раде у заједничким институцијама БиХ, а који имају пребивалиште у Источном Сарајеву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре саша

20.08.2015 04:11

Колико има Муслимаñа у Бања Луци. На прсте једне руке избројати.

Name

Мацан

19.08.2015 16:50

Колика се хајка дизе против Сарајева није ни цудо сто људи не зеле да се врате. Замислите 50 000 Срба у Сарајеву, медјутим колико то не зели Изетбеговиц исто толико и јос висе то не зели Додик. Е сад као и увијек обицни народ увијек нагребе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Профа

19.08.2015 17:05

Поздрављам све пријатеље и другаре који су се крстили у нашој цркви, који су се окупљали у њој крајем 80-их година прошлог вијека, и који јој радо и сада долазе. Посебно поздрављам чланове хора "Свети Сава" који је у овој цркви основан 1990.године, а чији чланови су сада расути по свијету, а неки нису међу живима. То је био први омладински хор у бившој СР БиХ, а међу првима у бившој СФРЈ. Посебно поздрављам свештенике Лазара Васиљевића, Војислава Чаркића и Јована Гардовића. СРЕЋНА НАМ СЛАВА!!! Многаја љета!!! Профа

ОДГОВОРИТЕ
Name

рере саша

20.08.2015 06:59

Нема муслимана сви су Бошњаци.

ОДГОВОРИТЕ