Duhovno jezgro sarajevskih Srba

Svetom liturgijom, slavskim obredom i narodnim veseljem Hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu danas je proslavio krsnu slavu.

Bosna i Hercegovina 19.08.2015 | 22:35
Duhovno jezgro sarajevskih Srba

Hram Svetog Preobraženja u Sarajevu od 1940. godine kada je sagrađen, predstavlja duhovno jezgro sarajevskih Srba. Za njih stotinjak slava ovog hrama u opštini Novo Sarajevo veliki je dan, kao i za one koji više ne žive tu, a prije ratnih dešavanja su u porti ove bogomolje doživjeli najljepše trenutke.

Za razliku od proteklih godina, ovaj hram je u posljednje vrijeme pošteđen vandalskih napada, zahvaljujući dobroj saradnji sarajevske policije i novosarajevske parohije. Hram osim za krsnu slavu, redovno obilazi stotinjak sarajevskih Srba, koji i pored teških vremena nisu zaboravili na svoju vjeru i običaje. Nažalost, kažu u parohiji,malo je omladine.

“Nažalost, bude ili jedno ili nijedno krštenje i vjenčanje, a najviše ima sahrana. Nema lijepih i radosnih dešavanja, već samo tužnih ispraćaja na vječni počinak”, ističe starješina hrama Jadran Danilović.

Od 200 hiljada sarajevskih Srba nakon rata u ovom gradu ostalo ih je 20-ak hiljada. Narodno veselje u porti hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg možda je i jedina prilika da se bar njih stotinjak okupi i prisjeti kako se nekada slavilo i igralo kolo ulicom pored hrama.

BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Saša

19.08.2015 15:57

Čisto sumnjam da ima više od 5-6000 Srba kojim je prebivalište u Sarajevu. Ovdje ne treba računati one koji rade u zajedničkim institucijama BiH, a koji imaju prebivalište u Istočnom Sarajevu.

ODGOVORITE
Name

re saša

20.08.2015 04:11

Koliko ima Muslimaña u Banja Luci. Na prste jedne ruke izbrojati.

Name

Macan

19.08.2015 16:50

Kolika se hajka dize protiv Sarajeva nije ni cudo sto ljudi ne zele da se vrate. Zamislite 50 000 Srba u Sarajevu, medjutim koliko to ne zeli Izetbegovic isto toliko i jos vise to ne zeli Dodik. E sad kao i uvijek obicni narod uvijek nagrebe!

ODGOVORITE
Name

Профа

19.08.2015 17:05

Поздрављам све пријатеље и другаре који су се крстили у нашој цркви, који су се окупљали у њој крајем 80-их година прошлог вијека, и који јој радо и сада долазе. Посебно поздрављам чланове хора "Свети Сава" који је у овој цркви основан 1990.године, а чији чланови су сада расути по свијету, а неки нису међу живима. То је био први омладински хор у бившој СР БиХ, а међу првима у бившој СФРЈ. Посебно поздрављам свештенике Лазара Васиљевића, Војислава Чаркића и Јована Гардовића. СРЕЋНА НАМ СЛАВА!!! Многаја љета!!! Профа

ODGOVORITE
Name

rere saša

20.08.2015 06:59

Nema muslimana svi su Bošnjaci.

ODGOVORITE