ЛЕ: Војводино, испиши историју!

Новосађани јутрос отишли за Чешку, где их чека почетак "двомеча деценије".

Фудбал 20.08.2015 | 08:00
ЛЕ: Војводино, испиши историју!

Претходних месец и по европског лета, навијачи Војводине дуго ће памтити. МТК, Спартакс и велика Сампдпорија падали су пред "лалама", у победама које су Новосађане довеле до најслађег чина - баража за Лигу Европе.

У четвртак, у 20.50 часова, на стадиону "Дусан арена" (капацитет 11.700 места), Вошу чека прва утакмица двомеча против Викторије Плзењ, који у Новом Саду називају и "шансом коју су чекали две деценије".

"Имамо историјску прилику да уђемо у групну фазу Лиге Европе и учинићемо све да тако буде", поручио је везиста "лала" Данило Секулић дан пред пут. Истовремено, шеф струке Новосађана Златомир Загорчић најавио је да ће његов тим играти и у Чешкој "на гол више", као и до сада.

Пред Војводином је, дакле, огромна прилика да целу јесен проведе у Европи. Ко је чека на последњој препреци, у граду чије је име синоним за пиварску индустрију?

Викторија Плзењ шампион је Чешке и троструки освајач титуле у последњих пет година. У такмичарским 2011/12 и 2013/14 играла је и у групној фази Лиге шампиона. Ове године, на путу ка елити зауставио је Макаби Славише Јокановића, који је такође дао информације Воши, свом бившем клубу.

Због посртања на старту сезоне, чешки првак променио је прошлог викенда тренера и поставио на клупу Карела Крејчија, који је члан и стручног штаба репрезентације. Утакмица против Војводине биће му деби и из Викторије поручују да ће бити спремни.

Некадашњи клуб Петра Чеха (1989-1999), Павела Недведа (1986-1990)и низа значајних чешких играча, није навикао претходних десет година на велике потресе. 2005. обновио је сарадњу са фабриком аутомобила "Шкода" (из исте области - Бохемије) и од тада бележи најбоље резултате у историји.

Екипа Вошиног ривала тренутно је састављена од само четири странаца, међу којима су тројица Словаци. Последњих сезона није превише мењана и навикла је на европске изазове, јер је - поред учешћа у Лиги шампиона - стизала и до осмине финала Лиге Европе.

Пред Новосађанима је, без дилеме, велики изазов. Чека их трећа шанса да остваре европски сан и обезбеде јесен у континенталним такмичењима. Ове сезоне показали су да су спремни да се носе са таквим амбицијама. Ако би се пласирали, као тим који је стигао од првог кола до групне фазе направили би подвиг који није тако често виђен..

Овако су изгледали најуспешније евро авантуре Војводине из новије историје.

Од славних дана новосадског клуба и времена учешћа у четвртфиналу Купа шампиона, снови "лала" о дужем задржавању у Европи нису били дуго сањани. У најбољем случају, били би распршивани надомак остварења.

У лето 1998, Видак Братић је на крцатом "Карађорђу", у финалу Интертото купа, поништио вођство Вердера из прве утакмице и затресао мрежу за 1:0, у укупном скору 1:1. У току је био 23. минут и стадион је чекао још један гол за победу, освајање такмичења и за пласман у Куп УЕФА.

Међутим, тим Томислава Манојловића у саставу Жилић - Шушкавчевић, Врањеш, Цилиншек, Предић (Васковић), Дринчић (Белић), Лазетић, Братић, Матијашевић, Мрдак и Леринц (Јанковић) није имао снаге да још једном погоди или бар сачува мрежу. Торстен Фрингс је у 61. минуту срушио је наде Новог Сада и фудбалске Србије.

Воша је те године стала надомак циља, након што је током дугог лета елиминисала норвешки Стабек, шведски Еребро, руску Балтику из Калињинграда и француску Бастију.

На следеће "европско буђење", новосадски "пола бели, а пола црвени" чекали су све до претпрошлог лета, када су стигли до истог степеника као и ове сезоне - баража за попуну групне фазе Лиге Европе.

У првом колу квалификација, тим Марка Николића лако је победио Хибернијанс (4:1, 3:2), у другом је такође у оба меча савладао Хонвед (2:0, 3:1), а у трећем спектакуларно елиминисао Бурсу, тријумфом у Турској 3:0 после 2:2 у Новом Саду.

"Ћирибу ћириба, игра Воша к'о Барса", певао је и Гарави сокак тог лета на стадиону пред почетак баража против Шерифа. Међутим, Војводина је опет стала надомак циља, оставши без Абубакара Оумаруа, без кога је елиминација тима из Тираспоља била немогућа мисија

На "Карађорђу", у првој утакмици, Новосађани нису успели да капитализују играча више у комплетном другом полувремену (1:1), а у Тираспољу нису имали снаге да конкретно нападну, па су се поразом 1:2 опростили од Европе. Те вечери играли су Делач, Ђурић (Денковић), Трајковић, Вулићевић, Лековић, Вукчевић, Аливодић, Врањеш, Полетановић (Тумбасевић), Радоја и Шкулетић (Калуђеровић).

Сада је време за нови покушај и за полазак у нови двокорак до великог циља. Војводино, срећно!

Коментари / 0

Оставите коментар