LE: Vojvodino, ispiši istoriju!

Novosađani jutros otišli za Češku, gde ih čeka početak "dvomeča decenije".

Fudbal 20.08.2015 | 08:00
LE: Vojvodino, ispiši istoriju!

Prethodnih mesec i po evropskog leta, navijači Vojvodine dugo će pamtiti. MTK, Spartaks i velika Sampdporija padali su pred "lalama", u pobedama koje su Novosađane dovele do najslađeg čina - baraža za Ligu Evrope.

U četvrtak, u 20.50 časova, na stadionu "Dusan arena" (kapacitet 11.700 mesta), Vošu čeka prva utakmica dvomeča protiv Viktorije Plzenj, koji u Novom Sadu nazivaju i "šansom koju su čekali dve decenije".

"Imamo istorijsku priliku da uđemo u grupnu fazu Lige Evrope i učinićemo sve da tako bude", poručio je vezista "lala" Danilo Sekulić dan pred put. Istovremeno, šef struke Novosađana Zlatomir Zagorčić najavio je da će njegov tim igrati i u Češkoj "na gol više", kao i do sada.

Pred Vojvodinom je, dakle, ogromna prilika da celu jesen provede u Evropi. Ko je čeka na poslednjoj prepreci, u gradu čije je ime sinonim za pivarsku industriju?

Viktorija Plzenj šampion je Češke i trostruki osvajač titule u poslednjih pet godina. U takmičarskim 2011/12 i 2013/14 igrala je i u grupnoj fazi Lige šampiona. Ove godine, na putu ka eliti zaustavio je Makabi Slaviše Jokanovića, koji je takođe dao informacije Voši, svom bivšem klubu.

Zbog posrtanja na startu sezone, češki prvak promenio je prošlog vikenda trenera i postavio na klupu Karela Krejčija, koji je član i stručnog štaba reprezentacije. Utakmica protiv Vojvodine biće mu debi i iz Viktorije poručuju da će biti spremni.

Nekadašnji klub Petra Čeha (1989-1999), Pavela Nedveda (1986-1990)i niza značajnih čeških igrača, nije navikao prethodnih deset godina na velike potrese. 2005. obnovio je saradnju sa fabrikom automobila "Škoda" (iz iste oblasti - Bohemije) i od tada beleži najbolje rezultate u istoriji.

Ekipa Vošinog rivala trenutno je sastavljena od samo četiri stranaca, među kojima su trojica Slovaci. Poslednjih sezona nije previše menjana i navikla je na evropske izazove, jer je - pored učešća u Ligi šampiona - stizala i do osmine finala Lige Evrope.

Pred Novosađanima je, bez dileme, veliki izazov. Čeka ih treća šansa da ostvare evropski san i obezbede jesen u kontinentalnim takmičenjima. Ove sezone pokazali su da su spremni da se nose sa takvim ambicijama. Ako bi se plasirali, kao tim koji je stigao od prvog kola do grupne faze napravili bi podvig koji nije tako često viđen..

Ovako su izgledali najuspešnije evro avanture Vojvodine iz novije istorije.

Od slavnih dana novosadskog kluba i vremena učešća u četvrtfinalu Kupa šampiona, snovi "lala" o dužem zadržavanju u Evropi nisu bili dugo sanjani. U najboljem slučaju, bili bi raspršivani nadomak ostvarenja.

U leto 1998, Vidak Bratić je na krcatom "Karađorđu", u finalu Intertoto kupa, poništio vođstvo Verdera iz prve utakmice i zatresao mrežu za 1:0, u ukupnom skoru 1:1. U toku je bio 23. minut i stadion je čekao još jedan gol za pobedu, osvajanje takmičenja i za plasman u Kup UEFA.

Međutim, tim Tomislava Manojlovića u sastavu Žilić - Šuškavčević, Vranješ, Cilinšek, Predić (Vasković), Drinčić (Belić), Lazetić, Bratić, Matijašević, Mrdak i Lerinc (Janković) nije imao snage da još jednom pogodi ili bar sačuva mrežu. Torsten Frings je u 61. minutu srušio je nade Novog Sada i fudbalske Srbije.

Voša je te godine stala nadomak cilja, nakon što je tokom dugog leta eliminisala norveški Stabek, švedski Erebro, rusku Baltiku iz Kalinjingrada i francusku Bastiju.

Na sledeće "evropsko buđenje", novosadski "pola beli, a pola crveni" čekali su sve do pretprošlog leta, kada su stigli do istog stepenika kao i ove sezone - baraža za popunu grupne faze Lige Evrope.

U prvom kolu kvalifikacija, tim Marka Nikolića lako je pobedio Hibernijans (4:1, 3:2), u drugom je takođe u oba meča savladao Honved (2:0, 3:1), a u trećem spektakularno eliminisao Bursu, trijumfom u Turskoj 3:0 posle 2:2 u Novom Sadu.

"Ćiribu ćiriba, igra Voša k'o Barsa", pevao je i Garavi sokak tog leta na stadionu pred početak baraža protiv Šerifa. Međutim, Vojvodina je opet stala nadomak cilja, ostavši bez Abubakara Oumarua, bez koga je eliminacija tima iz Tiraspolja bila nemoguća misija

Na "Karađorđu", u prvoj utakmici, Novosađani nisu uspeli da kapitalizuju igrača više u kompletnom drugom poluvremenu (1:1), a u Tiraspolju nisu imali snage da konkretno napadnu, pa su se porazom 1:2 oprostili od Evrope. Te večeri igrali su Delač, Đurić (Denković), Trajković, Vulićević, Leković, Vukčević, Alivodić, Vranješ, Poletanović (Tumbasević), Radoja i Škuletić (Kaluđerović).

Sada je vreme za novi pokušaj i za polazak u novi dvokorak do velikog cilja. Vojvodino, srećno!

Komentari / 0

Ostavite komentar