Бан Ки Мун: Исламска држава пријети Косову

Генерални секретар УН-а Бан Ки Мун у свом најновијем извјештају је изразио жаљење због спорости косовских институција у формирању специјалног суда за злочине такозване ослободилачке војске Косова (ОВК), али је и упозорио да Исламска држава пријети Косову.

Свијет 19.08.2015 | 10:30
Бан Ки Мун: Исламска држава пријети Косову

Извјештај обухвата период од 16. априла до 15. јула ове године, а објављен је уочи сједнице Савјета безбједности УН-а посвећене Косову и Метохији, која ће бити одржана 21. августа.

Он је оцијенио да су одлагања успостављања специјалног суда "за жаљење" и да подривају имиџ Косова, те да "представљају изгубљену шансу да се постави добар примјер просвећености правди и одговорности". Бан Ки Мун је поздравио наставак дијалога Београда и Приштине о неријешеним питањима, укључујући формирање заједнице српских општина, те указао и на спор темпо примјене неких тачака из преговора Београда и Приштине.

Бан Ки Мун је оцијенио да се Косово и регион суочавају са транснационалним изазовима, нарочито када је ријеч о радикализацији младих и екстремизму.

Он је подсјетио да је канцеларије Специјалног тужилаштва на Косову подигла оптужнице за тероризам против 32 особе због навода да су регрутовале особе за борбе у Сирији, или су прикупљале новац за Исламску државу.

(Вечерње новости)

Коментари / 0

Оставите коментар