Ban Ki Mun: Islamska država prijeti Kosovu

Generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun u svom najnovijem izvještaju je izrazio žaljenje zbog sporosti kosovskih institucija u formiranju specijalnog suda za zločine takozvane oslobodilačke vojske Kosova (OVK), ali je i upozorio da Islamska država prijeti Kosovu.

Svijet 19.08.2015 | 10:30
Ban Ki Mun: Islamska država prijeti Kosovu

Izvještaj obuhvata period od 16. aprila do 15. jula ove godine, a objavljen je uoči sjednice Savjeta bezbjednosti UN-a posvećene Kosovu i Metohiji, koja će biti održana 21. avgusta.

On je ocijenio da su odlaganja uspostavljanja specijalnog suda "za žaljenje" i da podrivaju imidž Kosova, te da "predstavljaju izgubljenu šansu da se postavi dobar primjer prosvećenosti pravdi i odgovornosti". Ban Ki Mun je pozdravio nastavak dijaloga Beograda i Prištine o neriješenim pitanjima, uključujući formiranje zajednice srpskih opština, te ukazao i na spor tempo primjene nekih tačaka iz pregovora Beograda i Prištine.

Ban Ki Mun je ocijenio da se Kosovo i region suočavaju sa transnacionalnim izazovima, naročito kada je riječ o radikalizaciji mladih i ekstremizmu.

On je podsjetio da je kancelarije Specijalnog tužilaštva na Kosovu podigla optužnice za terorizam protiv 32 osobe zbog navoda da su regrutovale osobe za borbe u Siriji, ili su prikupljale novac za Islamsku državu.

(Večernje novosti)

Komentari / 0

Ostavite komentar