Првачићи дилују дрогу у школском дворишту

Школска дворишта постала су једно од главних стецишта за размену дроге, а као дилери се све чешће користе деца узраста до 14 година, која кривично не могу да одговарају пред судом!

Србија 19.08.2015 | 09:59
Првачићи дилују дрогу у школском дворишту

То за Курир открива Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа и наставник у београдској Школи за негу лепоте.

- Диловање дроге почиње већ у основној школи, док у средњим стручним школама толико узима маха да нема средње школе у Београду у чијем се дворишту бар једном нису размењивали наркотици. Највише се дилују „лаке“ дроге - екстази, „тродон“ и марихуана, а ретко кад кокаин и хероин - прича Антић за Курир.

Дворишта пуна кримоса

„Лаке“ дроге су јефтиније, па су тако, упозорава Антић, доступне већини ђака.

- Кад падају цене намирница, дилери спусте и цене наркотика. Таблета екстазија или „тродона“ набавља се по цени једне чоколаде. Али дрога се не нуди свим ђацима. Ланац диловања наркотика по школама толико је разрађен да дилери већ имају профил ђака који су њихова циљна група. То су по правилу ученици који беже са часова и проводе доста времена у школском дворишту, а потичу из добростојећих породица. Дрогу им достављају њихови вршњаци, који им уливају поверење самим тим што похађају исту школу - каже Антић.

Да ствар буде гора, диловање дроге међу школарцима тешко је спречити јер се школска дворишта сматрају јавном површином.

- За време јавне расправе о Закону о основама система образовања истакла сам то као велики проблем и тражила да се школска дворишта искључе из режима јавних површина да би школа лакше могла да контролише улаз и проток људи. Међутим, још нема одговора. Иначе, полиција у Новом Саду је током акције „Школарац“, која се спроводи по школским двориштима, нашла приличан број хладног оружја, наркотика код трећих лица, па чак и четири особе са црвене потернице који се гоне за најтежа кривична дела - истиче Драгана Ћорић из удружења Родитељ.

Упозорење родитељима

На све већу употребу дроге код ђака упозорава и др Бранислав Тиодоровић, директор Института за јавно здравље у Нишу, који учествује у акцији „Школа без дроге - сигурно место за ђаке“.
- Најмлађи дилер дроге у Нишу имао је седам година и потицао је из веома проблематичне породице. Породица и школа су два главна оружја у превенцији наркоманије. Родитељи морају стално да разговарају с децом о овом проблему и да прате понашање деце у школи - истиче Тиодоровић.

Надлежни из министарстава просвете и унутрашњих послова до закључења броја нису одговорили на питања која смо им, овим поводом, послали.


Како препознати:

СИМПТОМИ КОД ДЕТЕТА КОЈЕ СЕ ДРОГИРА

Чести изостанци, лошији успех у школи
Промене у понашању, напади беса, раздражљивост, повлачење у себе
Губитак килаже, запуштен изглед
Честе жалбе на главобољу, муку, вртоглавицу


Шта предузети:
 
ПОСЕТИТЕ ПСИХОЛОГА

Причајте с дететом, али не кад му је лоше
Не нападајте га и не окривљујте
Идите са дететом код школског психолога
Разговарајте о проблему са разредним старешином
Пратите дете од куће до школе и обрнуто

(Курир)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ДРЗАВА

19.08.2015 08:04

ТАКО ЈЕ ТО КАД ЈЕ ДРЗАВА У К.....ЦУ.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ето сад

19.08.2015 10:14

Под команду, све је узео Дјаво и води у пакао право.