Prvačići diluju drogu u školskom dvorištu

Školska dvorišta postala su jedno od glavnih stecišta za razmenu droge, a kao dileri se sve češće koriste deca uzrasta do 14 godina, koja krivično ne mogu da odgovaraju pred sudom!

Srbija 19.08.2015 | 09:59
Prvačići diluju drogu u školskom dvorištu

To za Kurir otkriva Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola i nastavnik u beogradskoj Školi za negu lepote.

- Dilovanje droge počinje već u osnovnoj školi, dok u srednjim stručnim školama toliko uzima maha da nema srednje škole u Beogradu u čijem se dvorištu bar jednom nisu razmenjivali narkotici. Najviše se diluju „lake“ droge - ekstazi, „trodon“ i marihuana, a retko kad kokain i heroin - priča Antić za Kurir.

Dvorišta puna krimosa

„Lake“ droge su jeftinije, pa su tako, upozorava Antić, dostupne većini đaka.

- Kad padaju cene namirnica, dileri spuste i cene narkotika. Tableta ekstazija ili „trodona“ nabavlja se po ceni jedne čokolade. Ali droga se ne nudi svim đacima. Lanac dilovanja narkotika po školama toliko je razrađen da dileri već imaju profil đaka koji su njihova ciljna grupa. To su po pravilu učenici koji beže sa časova i provode dosta vremena u školskom dvorištu, a potiču iz dobrostojećih porodica. Drogu im dostavljaju njihovi vršnjaci, koji im ulivaju poverenje samim tim što pohađaju istu školu - kaže Antić.

Da stvar bude gora, dilovanje droge među školarcima teško je sprečiti jer se školska dvorišta smatraju javnom površinom.

- Za vreme javne rasprave o Zakonu o osnovama sistema obrazovanja istakla sam to kao veliki problem i tražila da se školska dvorišta isključe iz režima javnih površina da bi škola lakše mogla da kontroliše ulaz i protok ljudi. Međutim, još nema odgovora. Inače, policija u Novom Sadu je tokom akcije „Školarac“, koja se sprovodi po školskim dvorištima, našla priličan broj hladnog oružja, narkotika kod trećih lica, pa čak i četiri osobe sa crvene poternice koji se gone za najteža krivična dela - ističe Dragana Ćorić iz udruženja Roditelj.

Upozorenje roditeljima

Na sve veću upotrebu droge kod đaka upozorava i dr Branislav Tiodorović, direktor Instituta za javno zdravlje u Nišu, koji učestvuje u akciji „Škola bez droge - sigurno mesto za đake“.
- Najmlađi diler droge u Nišu imao je sedam godina i poticao je iz veoma problematične porodice. Porodica i škola su dva glavna oružja u prevenciji narkomanije. Roditelji moraju stalno da razgovaraju s decom o ovom problemu i da prate ponašanje dece u školi - ističe Tiodorović.

Nadležni iz ministarstava prosvete i unutrašnjih poslova do zaključenja broja nisu odgovorili na pitanja koja smo im, ovim povodom, poslali.


Kako prepoznati:

SIMPTOMI KOD DETETA KOJE SE DROGIRA

Česti izostanci, lošiji uspeh u školi
Promene u ponašanju, napadi besa, razdražljivost, povlačenje u sebe
Gubitak kilaže, zapušten izgled
Česte žalbe na glavobolju, muku, vrtoglavicu


Šta preduzeti:
 
POSETITE PSIHOLOGA

Pričajte s detetom, ali ne kad mu je loše
Ne napadajte ga i ne okrivljujte
Idite sa detetom kod školskog psihologa
Razgovarajte o problemu sa razrednim starešinom
Pratite dete od kuće do škole i obrnuto

(Kurir)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

DRZAVA

19.08.2015 08:04

TAKO JE TO KAD JE DRZAVA U K.....CU.....

ODGOVORITE
Name

eto sad

19.08.2015 10:14

Pod komandu, sve je uzeo Djavo i vodi u pakao pravo.