Аустралија: Снимљено мистериозно биће

Недавно је уз обалу Аустралије снимљен мистериозни албино кит. У научним круговима се дебатује да ли је то чувени бијели кит Мигалу или можда његов потомак.

Свијет 19.08.2015 | 09:23
Аустралија: Снимљено мистериозно биће

“То је Мигалу”, каже познати научник Грег Кауфман, који је потпуно сигуран да је бијели кит који је снимљен уз обалу Аустралије код Квинсленда 10. августа, једини албино грбави кит на свјету - Мигалу.

Кауфман, директор Фондације пацифичких китова, који китове проучава деценијама, сигуран је у то, каже, откад је видио прве снимке.

“Подударност с Мигалуом је огромна и по леђном перају”, тврди он.

Мистични и легендарни кит Мигалу први је пут је примећен 1991. године и Кауфман га од тада прати. Тада је био дио тима који је отишао до абориџинских старјешина како би им помогли да дају име овом посебном киту. Абориџини су се одлучили за име Мигалу што на њиховом језику значи 'бијели момак'.

“У абориџинској култури бијеле животиње су послате на овај свјет да нас подсјете на јединственост и светост живота. Вјерују да таква бића морају бити цјењена”, појаснио је Кауфман за аустралијске медије.

Иначе, грбави китови се идентификују по доњој површини репа која је попут људског отиска прста - код сваког примјерка различита.

Међутим, други стручњак Оскар Питерсен, оснивач Истраживачког центра за бијеле китове, који такође прати Мигалуа од раних дана, каже како се овде не ради о Мигалуу, јер овај кит изгледа премало и превише бјело да би одговарао опису.

“Ово је вјероватно Мигалу јуниор'', каже Питерсен.

Тревор Лонг из Си ворлда казао је да је ово животиња која је први пут виђена 2001. године и одмах је прозвана 'сином Мигалуа'.

“Ова животиња је премала да би била Мигалу”, тврди Лонг.

Мигалу је јединствен - он је једини албино грбави кит на свјету. Тзв. Мигалу јуниор, појашњава Кауфман, никада није потврђен као потомак Мигалуа. Осим тога, на репу има тамну тачку која и даље тамни па он заправо и није албино кит.

(Независне новине)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

НАУЧНИК ЗА РИБЕ

21.08.2015 07:43

То је брат од Мигалуовог стрица.

ОДГОВОРИТЕ