Фергусон: Република Српска. Ту је и биће ту.

Током моје прве године боравка у овој земљи изненадило ме је колико се политичке енергије у Републици Српској троши на бригу о замишљеним пријетњама њеном даљем постојању, пише Едвард Фергусон, амбасадор Велике Британије у БиХ, у свом блогу, који преносимо у цјелости.

Република Српска 19.08.2015 | 07:40
Фергусон: Република Српска. Ту је и биће ту.

 

У политичким говорима недовољно се говори о стварним проблемима са којима се обични људи у Републици Српској, и цијелој БиХ, суочавају, у окружењу нарушене економије, високе стопе незапослености и неконтролисане корупције. Умјесто тога, ствара се слика Републике Српске окружене непријатељима, домаћим или страним. Ово је политика несигурности, а не наде. Али, ова несигурност је у најмању руку претјерана и, по мом мишљењу, непотребна.

Реалност је да не постоји пријетња постојању Републике Српске. Да, постоје повремени позиви на укидање од стране Бошњака, Хрвата или других. Али, ови позиви су једнако неприхватљиви као и покушаји Срба да наруше државне правосудне институције или да промовирају отцјепљење. У складу са Дејтоном, БиХ је земља са два ентитета и, уз Уједињено Краљевство и наше партнере као гаранте Мировног споразума, тако ће и остати.

У реду, тачно је да смо у прошлости свједочили преношењу неких надлежности са ентитета на државу, уз подршку међународне заједнице. Постојали су, и сада постоје, добри разлози за то и зато су ове промјене у то вријеме добиле подршку Парламентарне скупштине БиХ и представника српског народа. Објективно, још увијек постоје снажни аргументи за додатну централизацију у одређеним подручјима. Ако би се то урадило како треба, појачала би се кохерентност, повећали стандарди и побољшала ефикасност. То би смањило фокус на етничку припадност и окренуло га према ефикасном пружању услуга.

Али - ово је важано - ми смо, заједно са нашим ЕУ и америчким партнерима, врло јасно рекли да нећемо наметати централизацију. Спремни смо да радимо са постојећим системом, а не онаквим каквим би ми можда жељели да буде.

Ако ми не вјерујете, погледајте оно шта смо до сада урадили. Путем британско-њемачке иницијативе, сада стратегије ЕУ, били смо врло досљедни и јасни да релевантни нивои власти требају имплементирати реформе у складу са њиховим надлежностима. А највећи дио посла лежи на ентитетима, не на држави. Био сам присутан кад су британски и њемачки министри вањских послова ово врло јасно обећали водећим политичарима на свим странама. И ту је, понавља се изнова у Заједничкој изјави коју су потписале све политичке вође и усвојила Парламентарна скупштина.

Ово је врло јасно и у самој реформској агенди коју је Влада РС коначно договорила 24. јула. Државна и Влада ФБиХ су биле спремне и чекале од јуна, а Влада ФБИХ је брзо реаговала успјешно усвајајућу дуго очекивани нови закон о раду. Надамо се и очекујемо да ће исто врло брзо урадити и Влада РС, чиме ће се отворити врата финансијској подршци ЕУ и ММФ-а Босни и Херцеговини у вриједности од преко милијарду еура.

Сјајно је да сада на столу имамо амбициозну и позитивну реформску агенду. Ове реформе неће бити ни лаке ни безболне, али су очајнички потребне како би се економија стабилизирала, отворила нова радна мјеста, посебно за младе људе, и како би се ојачао правосудни систем.

Имплементација реформи ће тражити лидерство, храброст и фокус. То је добро, јер ће, надамо се, бити мање времена и енергије за политичка ривалства која су задржавала ову земљу док су њени сусједи напредовали на путу ка ЕУ и НАТО.

Реформска агенда отвара могућност за нову, конструктивнију политику у БиХ, са јачим акцентом на сарадњи. За успјешну имплементацију сви морају схватити да сигурна, просперитетна и европска будућност за грађане РС лежи само у склопу сигурне, просперитетне и европске БиХ. Једнако, једини начин да БиХ буде успјешна је да сви њени грађани раде заједно, за добробит свих - без обзира да ли живе у Федерацији или РС.

Да будемо јасни - прихватање ентитетске структуре у БиХ не значи да се ништа неће мијењати. Трошкови се морају смањити јер је јавни сектор прескуп. А ако ће се БиХ придружити ЕУ, што се сви надамо да хоће, онда је промјена неизбјежна. У једном тренутку то ће значити и промјену Устава, баш као што је то био случај са другим новим ЕУ чланицама попут Хрватске. План није био да Дејтон буде записан у камену, али поента је да се ове промјене могу направити само уставним путем. То значи да РС нема само право гласа него и право вета, иако се надам да ће се то право рјеђе и одговорније користити у будућности. Другим ријечима, РС ће опстати све док она сама не одлучи да изгласа свој крај. Ја први не видим да ће се то у догледној будућности десити, па можда би сви могли себи приуштити да се мало опусте.

Предсједник Републике Српске, господин Додик, недавно је рекао да међународна заједница треба прихватити стварност, да требамо престати негирати Републику Српску, и да за узврат, РС неће негирати БиХ. У реду. Ми прихватамо стварност. Ми подржавамо право РС да постоји, као што смо и раније рекли много пута. Шта више, желимо да буде успјешна и да се развија, заједно са остатком БиХ, и ми смо јој спремни помоћи у томе.

Тако да се искрено надам да ће РС сада одустати од овог непотребног и неуставног референдума. И да ћемо кренути даље и конструктивно радити заједно на реформама, укључујући и оне у сектору правосуђа, за које се сви слажемо да су хитно потребне, пише Едвард Фергусон, амбасадор Велике Британије у БиХ, у свом блогу.

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Дино

19.08.2015 05:53

Е мој амбасадору...па тако се остаје навласти. Препадни народ...па владај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан.бл

19.08.2015 09:46

Да ли Ви господине Фергусон мислите да ми Срби то радимо сто волимо или из хира? На зељу за самосталносцу нас је натерало горко искуство са насим 'комсијама'. Да сте Ви дозивели то ста смо ми у Првом светском, Другом светском рату и овом последњем рату сигуран сам да би и Ви уцинили исто. Да сте презивели три геноцида као ми, а не цинили као сто сте то радили кроз историју, другације би прицали. Зато, господине Фергусон, даље своје руке од насе Републике Српске. У крајњем слуцају, врло брзо цете и Ви имати проблема у Васој куци, обзиром на број Муслимана који се доселио код Вас. А тад цете видети каква је то посаст. Зиви били, па видели.

Name

кикс

19.08.2015 06:49

..."Ми смо рекли" и "ако ми не вјерујете"...Их , шта сте ви све до сад рекли , па порекли , наравно да ти не вјерујемо . Кога су змије уједале и гуштера се боји...и ова изјава је једна од оних , "да се Власи не досјете"...остаћемо ми отворених очију , па ако не лажеш , опет добро !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

19.08.2015 06:58

Баш ме чуди да си се изненадио. Желиш нам просперитет а при сте хтјели да нас прогласите генцидним народом. Када вам из више покушаја није успјело због руске шмаричине сада сте прешил на дрзгу тактику. Интеграције у НАТО и УЕ. Прво вам сигурно неће проћи а вјероватно ни друго. Сам си признао за насилни пренос надлеждност зато не лупетај. Ви ате најгора опција за православни народ сто се мозе видјети на примјеру вуше земаља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ким Баја Д.

19.08.2015 07:16

Страни непријатељи упорно роваре против наше стабилности и просперитета, не смијемо се опустити нити једног момента и мислити на бољи стандард живота док нам раде о глави!

ОДГОВОРИТЕ
Name

српкиња

19.08.2015 08:26

Ста овај прица нека он остави Републику српску, доста пријетњи , притисака ,санкција,помоци нецес све лазес. Помазете у негативном смислу да нас унистите.Бог вас казнио! Без васе помоци ми цемо се опоравити и радити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

19.08.2015 08:38

Кад би се ти питаов

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

19.08.2015 08:52

Ама ту је... знамо. Али гдје су ЉУДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко Бања Лука

19.08.2015 08:53

По причи овог патка англоамеричког Република Српска би морала бити као Монацо, јер како каже постаје јача економија ако се надлежност из Републике Српске пренесе на умјетну БиХ, према томе ми смо пренијели 99% надлежности, па сада од нас направите Монацо злочинче један или Шкотску, србомрзац један потурчени, продао си све само да имате нафту и да вас не рокају исламски становници по Британији би баш све урадили колико сте се упрпали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензија

19.08.2015 09:01

Била или не ја сам гладан нема пензије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ћошко

19.08.2015 09:08

Ал је ружан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВОЈВОДА

19.08.2015 09:17

Једино се слажем са превртљивим Британцем да треба смањити трошкове административног апарата и у том смислу предлажем да се укину тзв. заједничке институције, а ови у ФБиХ ако су паметни нека укину кантоне и створе два ентитета и ето уштеда. Уосталом њихова је ствар како ће се организовати. Други начин јесте да нас пусте да се мирно раздружимо и онда нас баш брига како ће се договорити она друга два народа. Што се тиче референдума, шта је ту нелегално? Па нелегално је то што је тзв. ниски представник неуставно наметнуо институције и агенције и значи ли то да сви имају право на референдум сем Срба. И на крају, немојте нам више помагати поготово ви наши ''савезници'' из Британије. И треба ли вам још захвалити за савезничко бомбардовање. Пас матер!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВОЈВОДА - за информацију

19.08.2015 09:30

Уочио сам да поправљате моје коментаре кад је у питању писање почетног слова код назива (појединих) држава или припадника поједних народа. Немојте помислити да не познајем правопис и граматику. То што пишем малим словом назив поједних држава или име неке тзв. међународне протуве може значити само да су за мене малени и минорни и да их не поштујем зато што ни они нас не поштују. Очигледно.

Name

туто бугарин

19.08.2015 09:17

Ал смрди овај Фергусон као да је кебаб јео.

ОДГОВОРИТЕ